SPIRIT

Teszteld a spirituális intelligenciádat!

2010. február 14., vasárnap 09:17

eq_2leadNégy évvel az érzelmi intelligenciáról megjelent könyv után egy amerikai házaspár, Danah Zohar és Ian Marshall írt egy könyvet a spirituális intelligenciáról, amely pillanatok alatt szintén bestseller lett az emberi elmével foglalkozó szakemberek körében. A tudós szerzőpár az agykutatás legfrissebb eredményeit alapul véve dolgozta ki elméletét.

 

cikk-tipus-altalanos

Ki ne ismerné a helyzetet. Autóban ülve araszolgatunk a reggeli csúcsforgalomban, szabályosan haladva a számunkra kijelölt sávban. Tudjuk, hogy egy fontos értekezletre kell a munkahelyünkre érni. Főnökünk a pontatlanságot szigorúan bünteti. Érezzük, hogy késésben vagyunk, amikor a buszsávból valaki, szabálytalanul elénk vág. Ő még átcsúszik a zöldön, mi már nem. Milyen folyamatok játszódnak le az agyunkban ilyenkor? Hormonok sokasága áramlik ki agyunknak legősibb, legprimitívebb régiójából, a gerincoszlop tetejét körülvevő agytörzsből. Arról a területről, amely a törzsfejlődés során legkorábban alakult ki, s a túlélésért felelős. Alapvetően kétféle utasítást képes adni, támadj, vagy menekülj. Agyunknak ez az érzelmi központja azt sugallja nekünk, hajtsunk át a piroson, érjük utol a szemtelen autóst, és tapossuk el. Legalább is ordibáljunk vele egy jót, levezetvén ezzel a bennünk felgyülemlett feszültséget.

A körülbelül százmillió éve megjelent, vékony, két rétegű agykéreg, a gondolkodás területe azonban, ellentétes értelmű parancsokat ad. Azt mondja, a pirosba hajtani veszélyes, az egész cirkusz csak további feszültségeket fog okozni, hagyd a fenébe a szabálytalankodó autóst. Vagyis agyunk két jól elkülöníthető területe, az érzelmekért felelős limbikus rendszer és a gondolkodás területe az agykéreg, kapcsolatba lépnek egymással. A helyes döntést azonban egy belső központ, a világot egységesíteni képes, a spirituális intelligenciáért felelős centrum hozza meg.

Ahhoz, hogy az ember harmóniában élhessen, tudnia kell, hogy nem az üres térben lebeg. Nem tehet meg bármit. Léteznek olyan magasabb erkölcsi értékek, amelyek minden kultúrában és minden korban azonosak. Nem azért kell követni őket, mert a törvények, az igazságszolgáltatás, valamilyen külső tényező késztet erre, hanem azért, mert nélkülük az ember önzővé lesz, s elmagányosodik. A magányosság szorongást szül, a szorongás aláássa a lélek nyugalmát, a háborgó lélek pedig megbetegíti a testet, és elpusztítja. Bizonyos rituálék segítségével például meditációval, vallásgyakorlással, vagy másokért végzett munkával képessé tehetjük magunkat arra, hogy a belső hangot, felerősítsük és meghalljuk. Vagyis, hogy fejlesszük a spirituális intelligenciánkat.

 

SQ fejlesztő gyakorlatok

1. Lefekvés előtt gondold végig a napot.
2. Fogadd el a csodákat.
3. Tudatosítsd önmagadban, hogy meg akarsz változni.
4. Keresd meg a választ arra, mi az, ami alapvetően
meghatározza érzéseidet, cselekedeteidet
5. Ne félj a fájdalomtól
6. Ne állíts magad elé megoldhatatlan akadályokat
7. Céljaid követve ne térj le a jó útról, csak akkor, ha egy jobbat találsz.
8. Meditálj, sajátíts el spirituális technikákat
9. Legyél képes céljaid alárendelni másokénak.

 

Módosult tudatállapotokban, például meditáció közben az agy kiterjedt területein az idegsejt csoportok, olyanösszehangolt aktivitása figyelhető meg. Ilyenkor az idegsejtek másodpercenként 40 herzen rezegnek, s ezzel hozzák létre azt az érzékleti és gondolati élményt, amikor a meditáló különleges, mély felismerésekre jut. Intelligenciánknak ez velünk születet, belső adottsága a fantázia, a kreativitás, a tehetség. Az SQ segítségével tudjuk eldönteni mi a jó és a rossz, a helyes és helytelen cselekvés. Ennek a képességünknek köszönhetjük, hogy képesek vagyunk önmagunkat gyógyítani, vágyainkat, késztetéseinket egy későbbi, fontosabb, magasabb rendű cél érdekében elhalasztani. Az SQ a bölcsességünk és a lelkiismeretünk. De nem csak az. A neuropszichológusok találtak egy olyan területet a halántéklebenyben, amely a működő agyról készített felvételeken akkor mutat aktivitást, amikor a vizsgált személyek spirituális vagy vallásos témákat hallanak. Ennek az isten központnak, angol szóval god spot-nak a létezését a modern agykutatás minden vizsgálata alátámasztotta.

 

Teszteld spirituális intelligenciádat!

Felelj igennel vagy nemmel a kijelentésekre.

1.) Rugalmas vagyok, tudok alkalmazkodni a számomra ismeretlen helyzetekhez.
2.) Ösztönösen meg tudok oldani váratlan feladatokat.
3.) Mindig figyelmeztet az őrangyalom.
4.) Megértem és átérzem mások fizikai és lelki fájdalmát.
5.) Kapcsolatom van a teremtővel (Isten), alárendelem életemet az ő céljainak.
6.) Úgy vélem a vallásban van az igazság lényege
7.) Lelki békém épp annyira fontos nekem, mint a mindennapok boldogsága.
8.) Keresem az élet értelmét.
9.) Nem mindig tudok különbséget tenni jó és rossz, helyes és helytelen között.
10.) Nyitott vagyok.
11.) Szerintem életünk attól függ, hogy mi történik velünk.
12.) Különleges ajándékokkal lepem meg szeretteim.
13.) Bízom a mindenhatóban és elfogadom a sorsomat.
14.) Képes voltam lefejteni magamról családom előítéleteit.
15.) Tudok élni a bizonytalanban.
16.) A legnehezebben saját magamnak tudok megbocsátani.
17.) Tudom az igazságot, még mielőtt megmondanák azt.
18.) Sokszor szóba hozzák ki nem nőtt játékosságomat.
19.) Mindig tágabb összefüggéseiben értékelem a világ dolgait.
20.) Nem hagyom, hogy beleszóljanak a spiritualitással kapcsolatos nézeteimbe.
21.) Örömmel és boldogan élem az életem.
22.) Felfedezem a másokban rejlő spirituális értékeket.
23.) Cselekedeteimet hosszú távon a jó vezérli.
24.) Szeretem az élőlényeket, nem tudnék kárt tenni egyikben sem.
25.) Fel tudom adni elveimet, ha ezzel másokon (idegeneknek is) segíthetek.
26.) Ahol tudok, segítek.
27.) Anyagilag is támogatom a rászorulókat.
28.) Elfogadom az embereket olyannak, amilyenek, nem akarom megváltoztatni őket.
29.) Mindig megkeresem a probléma gyökerét.
30.) Szerintem minden ember, vallásos valahol.
31.) Túl nagy nyomás stresszt okoz.

Értékelés:
Számold össze, hány kérdésre válaszoltál igennel.


25 fölött: Birtokában vagy az életet irányító sokszor szavakkal nem leírható összefüggéseknek. Általában jól döntesz, helyesen választasz. Párkapcsolataidban képes vagy adni és elfogadni. Akkor sem vagy magányos, ha egyedül vagy.


20 és 25 között: Jó úton jársz. Bár néha legyőznek az anyagias világ kísértései. Többet kellene pihenned, lazítanod, gondolkodnod nem hétköznapi problémákon.


15 és 20 között: Még nem késő elgondolkodnod azon, hogy miért nem érzed jól magad. Meg kell tanulnod szeretni önmagad és az embereket. Valamilyen személyiség fejlesztő tréning segítségével növelned kell a hitet önmagadban, azért, hogy bízni tudj az emberekben.


15 alatt: Valószínűleg sok negatív hatás érte az elmúlt időszakban, ezért elveszítette hitét a boldogságban. Talán csak elfáradt. Próbáljon meg szabadságot kivenni, és kiszakadni megszokott környezetéből. Ha ez nem lehetséges, legalább naponta reggel, vagy este végezzen néhány lelki gyakorlatot.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.14 10:54:24eroberto

  Gyerekek! Hát mekkora marhaságok vannak itt:

  6, Úgy vélem a vallásban van az igazság lényege? Ettől függ a spiritualitás? Na de kérem...11, a kedvencem: életünk attól függ, hogy mi történik velünk. Ez tökéletes analógiát a következővel: a lábam azért büdös, mert a seggemből nő ki, a legszebb értelmetlen szóvirág, amit valaha hallottam! az utolsó két gyöngyszem is lenyűgöző: 30, minden ember vallásos valahol- leszámítva az igazi sötét gazembereket, akik mint mondják nem ismernek sem Istent, sem Embert. Végül 31, Túl nagy nyomás stresszt okoz frázis csalt könnyeket a szemembe, sok régóta visszaköszönő problémámat oldva meg egy csapásra.

  az igazi spiritualitást továbbra sem bestsellerekben és gyors tesztekben keressük!

  Legyen mindenkinek szép napja, eme vicces maszlag kiagyalójának is!

 • 2010.02.14 11:49:30szőkelány

  szépen összefoglaltad eroberto, a 11-es valóban szerintem is a legértelmetlenebb dolog, amit olvastam... de lehet, hogy valójában egy koan: ha egyszer megérteném igazából a 11-est, akkor minden meg lenne oldva:)


 • 2010.02.14 12:32:41lompos totya

  A cikk és a kérdések egy része nettó baromság, de legalábbis szentimentális közhely.
  Nem is csodálom, hogy bestseller lett.
  „Fogadd el a csodákat.”

  A nagyobbik része viszont alig burkoltan manipulatív vallásos propaganda, ami meglehetősen érdekes összjátékot alkot a könyv által is bemutatott tudományos ténnyel, hogy a vallásosságra való hajlam biológiailag van belekódolva az emberi agyba. (god spot)

  A 11.-es szerintem fordítási hiba.

 • 2010.02.14 13:22:00bubu001

  Önismereti teszt
  Válaszoljon a kérdésekre, a válaszokat próbálja rögtön megadni. Az ilyen teszteknél a spontaneitás sokat számít. A válaszokat jegyezze fel egy papírra, hogy könnyebben tudja majd a tesztet értékelni.
  1. Ön szép?
  a., igen
  b., nem
  2. Ön okos?
  a., igen
  b., nem
  --------------------------------------------
  Pontszámok:
  1. kérdés
  a., 1 pont
  b., 0 pont
  2. kérdés
  a., 1 pont
  b., 0 pont

  Értékelés:
  2 pont: Ön szép és okos
  1 pont: Ön vagy szép, vagy okos
  0 pont: Ön nem szép és nem okos

 • 2010.02.14 13:42:26besp

  Jajj, jajj, jajj.... nem is tudom, mi idegesítőbb, a Müller Péter-féle keleti maszlag (ld. fenti szempont lista), vagy az amerikai változata (amikor csak a vázát veszik át a lényegnek (fenti lista inkább ez:) )
  Ez nagyon-nagyon karcsú. És még a 'brit tudósok megállapították' frázis is benne van. Előítéletes vagyok, és biztos nem is 'nyitott', de erről az jut eszembe, hogy tipikus csaj parti téma, megfelelően habos, pozitív, giccses, a pasik úgysem értik, és baromság.

 • 2010.02.14 16:09:54almare007

  nem tudom, hogyan lehetett ez a szakemberek között bestseller, amikor azért vannak olyan pontok ebben a listában, ami kissé aggályos (9.) vagy ha túlzásba viszik, akkor pszichológiailag még káros is az egyénre nézve (25.), meg felületes is. másrészt meg tényleg összekeverik a spiritualitást a vallásossággal. pedig jogos a felvetés, és biztos van valami ilyesmi, mint spirituális intelligencia, és ráférne a hagyományos tudományra, hogy foglalkozzon vele – de amíg a spiritualitás ilyen szinten nyilvánul meg, nem csodálom, hogy nem veszik komolyan.
  „egy amerikai házaspár" – elsőre azt hittem, hogy biztos hátébé az asszony, a férfi meg nemtommi. pedig fizikus meg filozófus a nő (ahogy most utána néztem), és, ja, tanult pszichológiát is (Eriksontól).

 • 2010.02.14 22:14:07divany123

  ez annyira szánalmas, hogy akár szcientológusok is írhatták volna...

 • 2010.02.16 12:45:23aquacsirke

  szerintem a 30-ast is félrefordították, vagy lehet, hogy az eredetiben sem fogalmaztak világosan. így jobban hangzott volna: "Szerintem minden ember hívő valahol." hinni mindenki hisz valamiben -legfeljebb valaki nem istenben, hanem abban, hogy nincs isten-, de nem biztos, hogy mindenki valamilyen vallásnak a híve - tehát nem mindenki vallásos.
  amúgy nekem sem tetszik az egész, főleg a teszt.

 • 2010.02.16 15:27:34valakimas

  Szerintem nem időszerű ez a fikázás. El kéne rajta gondolkodni, kipróbálni egy két dolgot és aztán nyilatkozni. Lehet, szégyellnéd amit most ide írtál.
  Számomra az a képmutató, amikor valaki irigyli a másiktól, ami neki jól megy, de büszkeségből, lustaságból inkább fikázza, minthogy megalázkodjon és elismerje, hogy van még mit tanulnia. (Lásd:"Dögöljön meg a szomszéd tehene is" - ez nem amerikai mondás)
  A lista csupa pozitív dologt tartalmaz, semmi rossz szándék nincs benne (cáfold meg lszi, ha tudod). Akkor mire a fikázás ? Nem Te vagy a rosszindulatú, a negatív hozzáálású ?
  Na most gondolkodj - ha akarsz

 • 2010.02.16 16:53:17almare007

  én elgondolkodtam rajta, ki is próbáltam/próbálok néhány dolgot, és a témát fontosnak is tartom, meg azt is, hogy az akadémikus tudomány is foglalkozzon a spiritualitással, vagy egyáltalán bármivel, ami a hagyományos tudományosságon túl van. de ahhoz, hogy ez a teszt valóban alkalmas legyen a spirituális intelligencia mérésére, meg kell felelnie a tudományos kritériumoknak. (persze az egy cikknek nem kell, hogy témája legyen, hogy hogyan validálták a tesztet, mennyire megbízható a teszt stb., remélhetőleg ez a könyvből kiderül.) az kevés, hogy megoldottam, és (önismeretem szerint) reális az eredménye.
  egyéni szinten teljesen igazad van, az embernek előbb magán kell kezdenie a munkát, és aztán folyamatosan dolgozni önmagán. és ha valakit esetleg ez a teszt indít el, már megérte.

 • 2010.02.17 12:00:56valakimas

  Talán túlzó a cikk címe, valóban. Az amcsik egyszerűbben fogják fel a dolgokat általában, és lehet hoyg csak ilyen hangzatos címmel lehetett elsütni:-) Én inkább a "minden jól működik az életedben ?" egyszerű címet adtam volna.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta