Teszteld a spirituális intelligenciádat!

eq_2leadNégy évvel az érzelmi intelligenciáról megjelent könyv után egy amerikai házaspár, Danah Zohar és Ian Marshall írt egy könyvet a spirituális intelligenciáról, amely pillanatok alatt szintén bestseller lett az emberi elmével foglalkozó szakemberek körében. A tudós szerzőpár az agykutatás legfrissebb eredményeit alapul véve dolgozta ki elméletét.

 

cikk-tipus-altalanos

Ki ne ismerné a helyzetet. Autóban ülve araszolgatunk a reggeli csúcsforgalomban, szabályosan haladva a számunkra kijelölt sávban. Tudjuk, hogy egy fontos értekezletre kell a munkahelyünkre érni. Főnökünk a pontatlanságot szigorúan bünteti. Érezzük, hogy késésben vagyunk, amikor a buszsávból valaki, szabálytalanul elénk vág. Ő még átcsúszik a zöldön, mi már nem. Milyen folyamatok játszódnak le az agyunkban ilyenkor? Hormonok sokasága áramlik ki agyunknak legősibb, legprimitívebb régiójából, a gerincoszlop tetejét körülvevő agytörzsből. Arról a területről, amely a törzsfejlődés során legkorábban alakult ki, s a túlélésért felelős. Alapvetően kétféle utasítást képes adni, támadj, vagy menekülj. Agyunknak ez az érzelmi központja azt sugallja nekünk, hajtsunk át a piroson, érjük utol a szemtelen autóst, és tapossuk el. Legalább is ordibáljunk vele egy jót, levezetvén ezzel a bennünk felgyülemlett feszültséget.

A körülbelül százmillió éve megjelent, vékony, két rétegű agykéreg, a gondolkodás területe azonban, ellentétes értelmű parancsokat ad. Azt mondja, a pirosba hajtani veszélyes, az egész cirkusz csak további feszültségeket fog okozni, hagyd a fenébe a szabálytalankodó autóst. Vagyis agyunk két jól elkülöníthető területe, az érzelmekért felelős limbikus rendszer és a gondolkodás területe az agykéreg, kapcsolatba lépnek egymással. A helyes döntést azonban egy belső központ, a világot egységesíteni képes, a spirituális intelligenciáért felelős centrum hozza meg.

Ahhoz, hogy az ember harmóniában élhessen, tudnia kell, hogy nem az üres térben lebeg. Nem tehet meg bármit. Léteznek olyan magasabb erkölcsi értékek, amelyek minden kultúrában és minden korban azonosak. Nem azért kell követni őket, mert a törvények, az igazságszolgáltatás, valamilyen külső tényező késztet erre, hanem azért, mert nélkülük az ember önzővé lesz, s elmagányosodik. A magányosság szorongást szül, a szorongás aláássa a lélek nyugalmát, a háborgó lélek pedig megbetegíti a testet, és elpusztítja. Bizonyos rituálék segítségével például meditációval, vallásgyakorlással, vagy másokért végzett munkával képessé tehetjük magunkat arra, hogy a belső hangot, felerősítsük és meghalljuk. Vagyis, hogy fejlesszük a spirituális intelligenciánkat.

 

SQ fejlesztő gyakorlatok

1. Lefekvés előtt gondold végig a napot.
2. Fogadd el a csodákat.
3. Tudatosítsd önmagadban, hogy meg akarsz változni.
4. Keresd meg a választ arra, mi az, ami alapvetően
meghatározza érzéseidet, cselekedeteidet
5. Ne félj a fájdalomtól
6. Ne állíts magad elé megoldhatatlan akadályokat
7. Céljaid követve ne térj le a jó útról, csak akkor, ha egy jobbat találsz.
8. Meditálj, sajátíts el spirituális technikákat
9. Legyél képes céljaid alárendelni másokénak.

 

Módosult tudatállapotokban, például meditáció közben az agy kiterjedt területein az idegsejt csoportok, olyanösszehangolt aktivitása figyelhető meg. Ilyenkor az idegsejtek másodpercenként 40 herzen rezegnek, s ezzel hozzák létre azt az érzékleti és gondolati élményt, amikor a meditáló különleges, mély felismerésekre jut. Intelligenciánknak ez velünk születet, belső adottsága a fantázia, a kreativitás, a tehetség. Az SQ segítségével tudjuk eldönteni mi a jó és a rossz, a helyes és helytelen cselekvés. Ennek a képességünknek köszönhetjük, hogy képesek vagyunk önmagunkat gyógyítani, vágyainkat, késztetéseinket egy későbbi, fontosabb, magasabb rendű cél érdekében elhalasztani. Az SQ a bölcsességünk és a lelkiismeretünk. De nem csak az. A neuropszichológusok találtak egy olyan területet a halántéklebenyben, amely a működő agyról készített felvételeken akkor mutat aktivitást, amikor a vizsgált személyek spirituális vagy vallásos témákat hallanak. Ennek az isten központnak, angol szóval god spot-nak a létezését a modern agykutatás minden vizsgálata alátámasztotta.

 

Teszteld spirituális intelligenciádat!

Felelj igennel vagy nemmel a kijelentésekre.

1.) Rugalmas vagyok, tudok alkalmazkodni a számomra ismeretlen helyzetekhez.
2.) Ösztönösen meg tudok oldani váratlan feladatokat.
3.) Mindig figyelmeztet az őrangyalom.
4.) Megértem és átérzem mások fizikai és lelki fájdalmát.
5.) Kapcsolatom van a teremtővel (Isten), alárendelem életemet az ő céljainak.
6.) Úgy vélem a vallásban van az igazság lényege
7.) Lelki békém épp annyira fontos nekem, mint a mindennapok boldogsága.
8.) Keresem az élet értelmét.
9.) Nem mindig tudok különbséget tenni jó és rossz, helyes és helytelen között.
10.) Nyitott vagyok.
11.) Szerintem életünk attól függ, hogy mi történik velünk.
12.) Különleges ajándékokkal lepem meg szeretteim.
13.) Bízom a mindenhatóban és elfogadom a sorsomat.
14.) Képes voltam lefejteni magamról családom előítéleteit.
15.) Tudok élni a bizonytalanban.
16.) A legnehezebben saját magamnak tudok megbocsátani.
17.) Tudom az igazságot, még mielőtt megmondanák azt.
18.) Sokszor szóba hozzák ki nem nőtt játékosságomat.
19.) Mindig tágabb összefüggéseiben értékelem a világ dolgait.
20.) Nem hagyom, hogy beleszóljanak a spiritualitással kapcsolatos nézeteimbe.
21.) Örömmel és boldogan élem az életem.
22.) Felfedezem a másokban rejlő spirituális értékeket.
23.) Cselekedeteimet hosszú távon a jó vezérli.
24.) Szeretem az élőlényeket, nem tudnék kárt tenni egyikben sem.
25.) Fel tudom adni elveimet, ha ezzel másokon (idegeneknek is) segíthetek.
26.) Ahol tudok, segítek.
27.) Anyagilag is támogatom a rászorulókat.
28.) Elfogadom az embereket olyannak, amilyenek, nem akarom megváltoztatni őket.
29.) Mindig megkeresem a probléma gyökerét.
30.) Szerintem minden ember, vallásos valahol.
31.) Túl nagy nyomás stresszt okoz.

Értékelés:
Számold össze, hány kérdésre válaszoltál igennel.


25 fölött: Birtokában vagy az életet irányító sokszor szavakkal nem leírható összefüggéseknek. Általában jól döntesz, helyesen választasz. Párkapcsolataidban képes vagy adni és elfogadni. Akkor sem vagy magányos, ha egyedül vagy.


20 és 25 között: Jó úton jársz. Bár néha legyőznek az anyagias világ kísértései. Többet kellene pihenned, lazítanod, gondolkodnod nem hétköznapi problémákon.


15 és 20 között: Még nem késő elgondolkodnod azon, hogy miért nem érzed jól magad. Meg kell tanulnod szeretni önmagad és az embereket. Valamilyen személyiség fejlesztő tréning segítségével növelned kell a hitet önmagadban, azért, hogy bízni tudj az emberekben.


15 alatt: Valószínűleg sok negatív hatás érte az elmúlt időszakban, ezért elveszítette hitét a boldogságban. Talán csak elfáradt. Próbáljon meg szabadságot kivenni, és kiszakadni megszokott környezetéből. Ha ez nem lehetséges, legalább naponta reggel, vagy este végezzen néhány lelki gyakorlatot.

Oszd meg másokkal is!
Mustra