SPIRIT RÖVIDHÍR

A stressz lehet a vallási fundamentalizmus okozója

2011. március 10., csütörtök 14:36

A bizonytalanság és a tartós stressz könnyen idézhet elő idealisztikus, a szélsőséges vallási magatartáshoz hasonló viselkedést – derítették ki egy kutatás során.

Több mint hatszáz fős mintán végezték el azt a kísérletet, melynek során a yorki egyetem kutatói kiderítették, ha az embert viszontagságos körülmények közé helyezik vagy tartósan stresszhatásoknak teszik ki, akkor meg fog nőni az egyén hajlama az idealisztikus magatartásra. A kutatás során a hatszáz résztvevőt stresszes, illetve teljesen semleges helyzetekbe hozták, ezt követően pedig kikérdezték őket személyes meggyőződéseikről, céljaikról, illetve arról, hogy hogyan értékelik saját vallásos meggyőződésüket.

A tanulmányok azt mutatják, hogy az ilyen helyzeteket követően mindenki sokkal jobban ragaszkodik az ideáljaihoz, és ha valaki esetleg vallásos, akkor hajlamosabb hitében nagyobb meggyőződést mutatni, mint a helyzet előtt. A kutatássorozatban résztvevők jelentős része a számukra nehéznek, vagy éppen megoldhatatlannak bizonyuló feladatok hatására, eldönthetetlen dilemmák megjelenésekor vagy feloldhatatlan párkapcsolati bizonytalanságokra egységesen fordultak eszmei célok felé. A tudósok azt is kimutatták, hogy az eleve bátrabb, merészebb lelki alkatú emberek, akik jobb önértékeléssel bírnak, jóval nagyobb eséllyel fordulta a szélsőségek felé, mint félénkebb társaik.

A jelenség oka a kutatássorozatot vezető Ian McGregor, a Yorki egyetem pszichológiai tanszékének egyik oktatója  szerint a Reactive Approach Motivationnek (RAM) köszönhető, mert ebben az állapotban a személyek kitartóak és makacsok lesznek, erősnek érzik magukat, és sokkal könnyebben tudnak bizonyos dolgokra koncentrálni.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta