SPICC

A világ legszebb pincészetei

2011. január 25., kedd 12:39

Azt mondják a borok a termőhelyükön mutatják meg az igazi arcukat. Elképzelni is nehéz, milyen szépek lehetnek azok a borok, amelyeket ilyen csodálatos környezetben kóstolhatunk. A világ legszebb borászatai között válogattunk.

Azok is szívesen látogatják a gyönyörű borospincéket, akik nem igazán fogyasztók, hiszen egy szép vidékhez gyakran tartozik a gasztronómiáját igencsak meghatározó borászat is. Azoknak pedig, akik a szép borokat is szeretik, igazi gyönyörűség egy régi patinás, vagy extramodern pince meglátogatása. Pár külföldi pincét mutatunk most be a Dívány olvasóinak, és kíváncsian várjuk a véleményüket, melyik magyar pincék érdemesek arra, hogy csak a látvány miatt is ellátogassunk oda.

Chateau Lafite

A bordeaux-i borvidéken elterülő település, Pauillac három világhírű borászatot is magáénak mondhat, itt a Chateau Lafite, a Latour és a Mouton-Rothschild.

Médocban igencsak nagy ültetvénynek számít ez a 100 ha, ami a Lafite borait adja . Érdekessége, hogy az ültetvény nagy része ma is a Rothchildok lakhelyéül szolgáló kastély körül terül el. A kastély pincéiben őrzött, legidősebb palack 1797-ből való, ez volt a chateau Lafite első évjárata. A pincészet ma mindössze 1000 palackot állít elő évente, nem véletlenül ismeri mindenki Bordeaux-ban a Lafite nevet, hiszen az egyik legelegánsabb bornak tartják

Leeuwin Estate

Ausztráliában található Margaret River városa, ami mellett a Leeuwin Estate borászata kapott helyet. Igazán kitalált borászat: nemcsak a borok kiválóak, és a feldolgozó gyönyörű, de kiváló éttermet tartanak fenn a boraik mellé készülő ételekkel, egész évben koncertekkel és kiállításokkal várják a látogatókat, akik meg is hálálják a munkát.

Évente több mint tízezren látogatják a birtokot, és sokan egy egész napot eltöltenek ott. Reggeli sétával kezdik a gyönyörűen karbantartott szőlőben, majd egy borkóstolóval egybekötött ebéd az étteremben, végül egy kellemes szabadtéri koncert este.

Mondavi

Van olyan is, amikor jót tesznek az emberrel, ha csak a nagyobb testvérre hagyják a vagyont érő családi vállalkozást, és ő maga ott marad borászat nélkül. Így járt Peter Mondavi is, aki felszívta magát azon, hogy apjuk a bátyjára hagyta borászatát, és létrehozott egy újat Oakville-ben, Kaliforniában. Ez volt az első új borászat Napa Valley-ban az alkoholtilalom óta, amivel nagyon megváltoztatta a helyiek életét. Felhagyhattak az addigi sovány jövedelmet hozó dió és szilvatermesztéssel.

Az egész birtok látogatható, padlástól a pincéig, és mindössze négy napot tartanak zárva az évben. Bár gyalog is bejárható a szőlő egy igazi túrázónak, mégis inkább a légkondicionált kisbuszt ajánljuk a napközbeni hőség miatt. A pincében kellemesebb.

Ortega Fournier

Sokan még mindig nem hisznek az argentin borok minőségében, pedig már nem minden borászat állít elő közepes minőségű, igaz meglehetősen olcsó borokat nagy tételben. A Fournier család borai például kiválóak, talán csak a borászatuk szebb annál.

Egészen elképesztő látvány a hatalmas szőlőültetvény közepén ez az ultramodern épület, ahogy szinte lebeg a hatalmas hegyek előtt. Állítólag az étterem ablakából a naplemente a legszebb, olyankor minden vörös fénybe öltözik, amíg a szem ellát. Végre az argentin borászoknak se csak a világ legnagyobb boroshordójával kell dicsekedniük!

Castello Banfi

Ez a gyönyörű kastély a szőlők között Toszkánában található, és nem olasz, hanem amerikai tulajdonosai vannak. Harry és John Mariani, akik New-York-i olaszokként lambruscót importáltak az USA-ba, aminek nem csekély hasznából vásárolták meg ezt a toszkán csodát. Mondhatjuk, hogy igazi amerikai sikertörténet.

A pincészetnek két étterme is van, amiből az egyik Michelin csillaggal is büszkélkedhet, és ahol egy ötfogásos borvacsorát már 68 euróért elfogyaszthatunk. 2007-ben nyitották meg a kastélyszállót 14 szobával, amiből öt lakosztályként nűködik.

Château Neercanne

A gyönyörű holland pince a Jekerdal völgyben található, különlegessége, hogy ez az egyetlen teraszos megművelésű szőlő a Benelux államokban. A XVII. századi kastély és környezete az UNESCO világörökség része, Hollandia balkonjának is nevezik a gyönyörű kilátás miatt a teraszokról.

A barlangokban kiépített pincében borkóstolókat szerveznek, de akár az ebéd előtti aperitifet is elfogyaszthatja itt a vendég. Az étterem érdekessége, hogy régebben sörfőzdeként üzemelt.

Château Margaux

A dél-franciaországi terület már az 1200-as évek óta lakott volt, de ekkoriban még csak gabonát termeltek a vidéken. A XVI. században Pierre de Lestonnac tisztította meg a területet a gabonától, hogy helyet teremtsen a szőlőtermesztésnek. A XVIII. században Barlon kezdett el szőlőt ültetni a területen, és ő volt az, aki felismerte, hogy mennyire fontos a föld minősége. Maga a kastély a XIX. században épült újjá, ezt az épületet láthatjuk a mai Chateau Margaux borok címkéjén is.

Borokat 87 hektáron termelnek. Château Margaux borokat Magyarországon is vásárolhatunk 17.000 forintért palackját, de jó tudni, hogy ezeket a borokat még érdemes egy jó pincében tizenöt évig érlelni, akkor mutatják meg igazán szépségüket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.01.25 14:44:46mérien

    Tokaj: Rákóczi Pince - nívós, hangulatos környeze. Szerencsére igen fontos számukra mind a mai napig a minőség.

  • 2011.01.26 01:20:00Londonisommelier

    Jo lenne ha kicsit alaposabban tajekozodna a cikkiro mielott kozze teszi a mondandojat. Chateau Lafite jol nezne ki, ha csak 1000 palackot allitana elo evente. Chateau Margaux borat pedig 50-60 ezer Ft alatt meg elojegyzesben sem lehet manapsag megkapni, nemhogy 17eFt-ert. Legbaratibb nagyker ar amit a Ch Margaux-ra adtak legutobb az 197 angol font/palack volt (+AFA- itt VAT a neve), ez is egy kevesbe jo evjarat termese.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta