PORONTY

Hányinger terhesség alatt = kevesebb koraszülés

2016. január 25., hétfő 13:36

A várandósság első hetei-hónapjai gyakran kellemetlen tünetekkel járnak, konkrétan hányingerrel és hányással. A terhesség alatti hányinger és hányás azonban, úgy tűnik, nem feltétlenül káros: bár egyes terhességi komplikációkkal összefügghet, egy új, követéses vizsgálat szerint a végén mégis egészségesebb babák születnek.

A terhesség alatti hányinger és hányás jellemzően a 7. hét környékén kezdődik és nagyjából a 12. hétig tart, természetesen egyéni eltérések is vannak. A múlt században azt gondolták, a hányós kismamák bizonyra tudat alatt elutasítják a terhességet, de ezt az elméletet semmivel sem sikerült bizonyítani: a terhességet akaró és nem akaró nők között is gyakori a tünet, és bár a hányós kismamák valamivel gyakrabban depressziósak vagy lehangoltabbak, ez sokkal inkább következménynek látszik. Kinek lenne jó kedve, ha egész nap hányingere van, hetekig?

A hányás és a hányinger hátterében hormonális hatások állnak: konkrétan a terhesség megmaradását és fejlődését segítő magas HCG-szint. Ez nem azt jelenti, hogy a hányós kismamáknak magasabb a HCG-szintjük, csupán azt, hogy az ő központi idegrendszerük valamiért érzékenyebbe erre a hormonra. Hogy mindez miért befolyásolja a terhesség végkimenetelét, az nem teljesen világos.

Több normál súlyú lány

Norvég kutatók összesen több mint ötvenezer anyát követtek végig a szülésig. Közülök kb. 17 ezren hánytak (33 százalék), 20 ezren csak hányingerrel küzdöttek (28 százalék) és 14 ezren tünetmentesek voltak ebből a szempontból (28 százalék). A hányós csoportnak valamivel nagyobb esélye volt arra, hogy később, a terhesség során terhességi magas vérnyomás vagy preeklampszia alakuljon ki náluk. Ugyanakkor még ezzel együtt is sokkal nagyobb esélyük volt arra, hogy végighordják a terhességet, azaz kisebb eséllyel koraszültek, és kisebb eséllyel adtak életet túlságosan kis súlyú újszülöttnek.

Korábbi tanulmányok arra is rávilágítottak, hogy a hányás valamivel gyakoribb akkor, ha az újszülött lány, és ritkább, ha fiú.

shutterstock 168275603

Azért elég kellemetlen

Ennek megfelelően tehát kifejezetten örülni kellene a terhességi hányásnak, hiszen nagyobb eséllyel fogunk normál súlyú babát szülni a végén. Ez elméletben nyilván működik, de a tünetek fennállása közben azért igencsak nehéz örülni. A terhesség alatti hányinger csökkentésére szerencsére léteznek házi praktikák és gyógyhatású szerek is – mutatjuk, mik ezek.

1. B6 vitamin

A B6 vitamint vagy piridoxint napi háromszor érdemes szedni, így a tanulmányok szerint bizonyítottan csökkenti a terhességi hányinger fellépését. Magzati károsodást nem okoz.

2. Gyömbér

A gyömbér hasonló hatását is igazolták a kutatások – ezt gyömbértea, gyömbérszörp vagy gyömbéres cukorka formájában tudjuk magunkhoz venni.

3. Evés

A reggeli rosszullétek esetén sokan esküsznek arra, hogy majszoljunk el három-négy háztartási kekszet még az ágyban fekve, és utána csak lassan keljünk fel, így csökkenthető a hányinger. Egyébként is érdemes kerülni az éhséget, mert gyakran rontja a tüneteket.

4. Jéghideg italok

A szülésznő nekem annak idején citromléből készült jégkocka szopogatását javasolta, és tényleg hasznosnak találtam, de hasonlóképpen segítettek a hideg, citromos italok is, elsősorban a jégkása.

5. Pihenés, türelem

A terhességi hányinger aktuálisan rémes és örökké tart, ugyanakkor visszatekintve már semmiségnek tűnik majd az a pár hét. A legtöbb esetben a 12-14. héten múlnak el a tünetek, bár van, akinél tovább tartanak. Ezt az időszakot, amennyire lehetséges, pihenésre érdemes használni, ilyenkor úgyis aluszékonyabbak vagyunk, a kialvatlanság és a stressz pedig a hányingert is gyakran rontja.

Vannak még tippjei terhességi hányinger ellen? Ossza meg kommentben!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2016.01.26 23:53:39BéLóg

    Mindegy csak legyenek a kismamák BOLDOGOK!

  • 2016.01.27 21:22:30taecleau

    Nincs mit tenni, a női princípiummal jár ez együtt, sajnos. A vizsgálatnak ki kellett volna térnie arra is, hogy ha nem gyereket hanem unokát szülnek akkor is van-e hányás. Súlyos mulasztás ez így.

SZÓLJON HOZZÁ!

Kórházfigyelő

  • Budapesti kórházak
  • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Bookline

Blogok, amiket olvasunk

ÉDES POFA A cukormentes sütik jolly jokere

Nem csak cukor nincs benne, de tej és tojás sem. Édesség, bűntudat nélkül.

OTTHONTÉRKÉP Nincs éjjeliszekrényed? Nézz körül, és lesz!

Nem kell erre feltétlenül sokat költeni, egy mutatós polc, szék, utazóláda, régi komód mind-mind alkalmas lehet arra, hogy végre legyen egy praktikus és stílusos pakolóhely az ágy mellett.

HATÁRÁTKELŐ Néhány napon belül indul az új-zélandi vízumosztás

Minden évben száz magyar kaphat egy éves utazó-dolgozó vízumot, április 27 a dátum, és legyetek gyorsak, mert nagyjából 10 perc alatt elfogy. Tudnivalók
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés