OFFLINE

Lacibácsi forever: szürpríz menü újragondolva

2017. február 15., szerda 07:28 |

Mit lehet kihozni a híres-hírhedt receptekből, ha az ember nyitottan áll hozzá? "Lacibácsi rilódid" bulit tartott a Céltorony Sportbisztró, ahol egy teljes menüsort főztek le, a recepteket nagyjából tiszteletben tartva, de vegeta nélkül, jó alapanyagokból, kis csavarokkal. A szervező Stoller Mártont kérdeztük, aki a - torták kivételével - a kajákat lefőzte.

"Ezzel egy kicsit persze felültünk a hullámra, de fontos, hogy nem az volt a cél, hogy röhögjük ki Laci bácsit, hanem kifejezetten az, hogy próbáljuk ki, milyen lesz ez, ha beletesszük a mi stílusunkat is. És jó lett, minden elfogyott, és mindenkinek ízlett a menü. Egyedül a torták lettek nálunk kicsit trükkösebbek mint eredetileg, és profi cukrász készítette el őket, nem én. Az est legjobb fogása amúgy a tarhonya torta lett.

Ezeket főztük: 

előétel: - Rántott tojás  
leves: Tárkonyos legénycsábító leves
főétel: Kaszinó csirkemell és Grincingi csülök
desszert: Zöldborsó torta és Tarhonya torta

Ez így adta ki a menüsort, előétel, leves, az egyik főétel és az egyik desszert, ebből lehetett választani.

Összességében mindenki meg volt elégedve. Tulajdonképpen egy csárdában teljesen vállalható menü, amibe bőven beleférne még több csavar, de nem akartunk teljesen elrugaszkodni az eredetitől."

Töltött-rántott gombás tojás

Eredeti verzió:

Újratervezve

10 (+2 tojás a bundázáshoz)
0,5 kg laska
0,5 kg csiperke
0,15 kg szárított vargánya (beáztatva)
0,2 kg salottahagyma
0,1 l olaj (+1 liter a sütéshez)
liszt és pankó a bundázáshoz

Mártás

0,2 kg savanyú uborka
2 evőkanál baracklekvár  
1 finomra vágott chilli  
1 üveg ketchup

  • Olajon dinszteljük a hagymát és a finomra vágott gombát, sózzuk-borsozzuk, hagyjuk kihűlni.
  • A tojásokat keményre főzzük, óvatosan félbevágjuk, a sárgáját kiszedjük.
  • A sárgákat hozzákeverjük a gombához, és visszatöltjük a kettévágott tojásfehérjébe. Összeillesztjük a két felet, szokásos módon, ám zsemlemorzsa helyett panko morzsában panírozzuk és kirántjuk.
  • A mártáshoz az uborkát finomra vágjuk vagy lereszeljük, a chillit és és az összetevőket összekeverjük. Ha túl édes lenne, az uborka levével egyenlítsük ki az ízeket.

Megjegyzés: ez szinte mindenkinek nagyon ízlett, a mártás pedig annak ellenére, hogy furán hangzik, elég jól illett a rántott tojáshoz. Egy próbát megér.

Grinzingi (Grincingi) csülök

Eredeti recept itt

Újragondolt változat:

1 db csülök/fő (mi francia módon vágott csülköt használtunk, ezek kisebb, gusztusosabb darabok mint egy egész)
Pác: fokhagyma, méz, jó sör, házi ketchup. Ezzel kell a húst sütés közben bőszen kenegetni.

a káposztához:
0,6 kg savanyú káposzta
0,1 kg bacon
0,1 kg salottahagyma

őrölt, fehérbors ízlés szerint

a gombóchoz:

0,5 kg burgonya
kb. 0,1 kg liszt 

  • A csülköt besózzuk, megkenjük a páccal
  • Kevés vizet öntünk alá, és alacsony hőfokon 3 órán át sütjük, közben a páccal sütés közben is kenegetjük. Ha már puha, emelhetünk a hőfokon, hogy szépen megpiruljon.
  • A káposztát a hagymán és a baconon lepirítjuk, puhára pároljuk, sózzuk, borsozzuk.
  • A krumplit sós vízben megfőzzük, még forrón áttörtjük, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, összekeverjük annyi liszttel, amennyivel formázhatóvá válik. Kis gombócokat formázunk belőle, és lobogó vízben kifőzzük

New age tarhonya torta

Eredeti recept itt (ezt sem lehet beágyazni)

Újragondolt változat:

Hozzávalók egy 12 szeletes tortához:
Elkészítési idő: 1 óra+ hűtés

Tészta:

110 g tojásfehérje (kb. 4 nem túl nagy tojás)
80 g kristálycukor
40 g porcukor
70 g mandulaliszt
30 g liszt
csipet só

Tarhonyás krém:

200 g tarhonya
4 dl tej
1 rúd vanília
csipet só
2 dl zsíros, állati tejszín+3 dl felvert igazi tejszínhab 
150 g fehércsoki
4 lap zselatin
csipet só

  • Bekapcsolom a sütőt 180 fokra.
  • A tarhonyát a csipet sóval, vaníliarúd magjaival, tejjel felteszem és közepes lángon puhára főzöm.
  • A tésztához a tojásfehérjét a kristálycukorral, sóval kemény habbá verem. Közben a többi száraz hozzávalót összeszitálom, majd a kemény habba forgatom óvatosan. Egy sütőpapírral kibélelem a tepsit, ráhalmozom a tésztát, és kb 1 ujjnyi vastagságúra simítom. Beteszem a sütőbe és 10-12 perc alatt világos barnára sütőm. Ha készen van, kiveszem és mielőtt kihűlne, a tortakarikával kiszúrom a pontos méret miatt, majd pihentetem.
  • A krémhez a zselatinlapokat hideg vízbe áztatom. A csokit kimérem egy műanyag tálba, a 2 dl tejszínt, pici sót felteszem melegíteni. Forráspontnál lehúzom a tűzről, beledobom a zselatint, elkeverem, majd óvatosan a csokira öntöm. Addig kevergetem, amíg szép, csillogó, homogén krémet nem kapok. Közben a maradék tejszínt habbá verem, majd a fehércsokis résszel könnyen összeforgatom. Legvégén mehet bele a tarhonya.
  • A tortakarika aljába teszem a méretre kiszúrt tésztát, rá jöhet a tarhonyás krém és fagyasztóba teszem, hogy a zselatin gyorsabban behúzzon.
  • Fagyasztás után szobahőmérsékleten kicsit hagyom kiengedni, lehúzom róla a karikát.
  • Tejszínhabbal körbekenhetjük, meggyel es mentalevéllel díszíthetjük, csak, mint Laci bácsi.

Ön enne Laci bácsi újragondolt menüjéből?

  • 378
    Igen, feltétlenül.
  • 123
    Megkóstólnám, de rettegnék.
  • 116
    Kizárt, hogy ennék ezekből.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2017.02.15 14:10:24bit4

    Már a diványból is Laci bácsi folyik. Nem unjátok már?

  • 2017.02.15 16:14:58sullyedohajo

    VEGETA!!! VEGETA!!! Hozzátok a fokhagymás szentelt vizet + a feszületet!

  • 2017.02.15 17:21:31ursus artos

    Mi a gond a vegetával??

  • 2017.02.15 18:06:50sullyedohajo

    ursus artos: az index univerzumban a vegeta az új tabu!

  • 2017.02.15 20:45:34Lebarmozott vidéki

    Jégmaci: az, hogy szar.

  • 2017.02.15 21:27:28mildi

    engem a vargabélessel is ki lehet zavarni a világból

  • 2017.02.16 11:48:44Zb74

    ursus artos: Hogy mi a gond a horvát élelmiszeripar zászlóshajójával?
    Önmagában semmi (bár az alapváltozatban kicsit túltolták a nátrium-glutamátot meg a dinátrium-inozinátot - no, de van már ízfokozómentes Vegeta is). Az igazi baj az, ha valaki majd' minden kajába belerakja, mert akkor minden ételnek ugyanolyan (mellék)íze lesz. Egy mesterszakácstól pedig pláne nem azt várja el az ember, hogy mindenbe ugyanazt az ételízesítőt szórja bele marokszám, hanem azt, hogy magyarázza el, melyik alapanyaghoz mely fűszerek és fűszerkombinációk passzolnak.

  • 2017.02.16 14:54:26Attilajukkaja

    Zb74
    "Egy mesterszakácstól pedig pláne nem azt várja el az ember, hogy mindenbe ugyanazt az ételízesítőt szórja bele marokszám, hanem azt, hogy magyarázza el, melyik alapanyaghoz mely fűszerek és fűszerkombinációk passzolnak."
    Nagyon igaz!!!
    De az a baracklekváros ketchup sem kutya!

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta