Zanza!

Bonyolult név, egyszerű elkészítés, látványos falatnyi süti. És ami a duplacsokisság mellett  legjobb benne: a karamelles csokikrém, ami tejszín, étcsoki és karamellizált cukor keveréke - a sima tejszín-csoki krémhez képest egy magasabb - bár inkább felnőtteknek való - minőségi kategória.

A selymes krém édessége mellett ott a karcos karamell... Persze készülhet csak simán tejszínnel, de variálhatjuk kókuszkrémmel vagy akár egy sima tejszínhabbal és a most elérhető friss gyümölcsökkel: banánnal, ananásszal, gránátalmával vagy körtével is.

DSC 0164
Fotó: Piszke

Jöhet a karamell mindenre? Akkor hétvégére itt egy karamellöntetes amerikai palacsinta recept.

Hozzávalók 12 darabhoz:

Tészta:

10 dkg liszt
1 dkg holland típusú kakaópor
7 dkg hideg vaj
5 dkg porcukor
1 kicsi tojás (vagy egy nagyobb, felvert tojás fele)

A krémhez:

10 dkg étcsokoládé (50 %kakaótartalmú)
2 dkg kristálycukor
1 tk víz
1  dl tejszín

DSC 0170
Fotó: Piszke
  1. A hideg vajat gyorsan vékony szeletekre vágjuk, elmorzsoljuk a kimért liszttel, kakaóporral, hozzáadjuk a tojást és a porcukrot, és gyorsan egynemű tésztát gyúrunk. (Kisebb méretű késes robotgépben is elmorzsolhatjuk a vajat-lisztet.)
  2. A tésztát meglisztezett folpack között nyújtsuk kb. 2 mm vékonyra, és tegyük hűtőbe egy fél órára. 
  3. 7-8 cm átmérőjű kerek formával szaggassunk belőle – a maradékot gyorsan újra összegyúrva és kinyújtva – 12 körformát.
  4. Rakosgassuk a tésztaköröket a muffinsütőbe, hogy körben a szélük egyenletesen feküdjön a forma oldalára, és az aljukat jól szurkáljuk meg villával.
  5. 200 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük meg a kosárkákat.
  6. Amíg a süti sül, a cukrot egy kicsi lábasban 1 tk. vízzel meglocsolva melegítsük fel, majd sötét színűre karamellizáljuk.
  7. Forraljuk fel a tejszínt mikróban, a tűzről épp lehúzott cukorra óvatosan csurgassuk rá folyamatosan keverve. Tegyük vissza kis lángra, míg sima nem lesz a szósz.
  8. A tűzről lehúzva egy perc után öntsük rá a felaprított csokira, 3 perc állás után egy villával gyorsan keverjük simára és fényesre. Töltsük a kihűlt kosárkákba, szórjuk meg reszelt fehér csokival vagy kókuszreszelékkel.
Blogmustra