OFFLINE

Elhunyt Sonia Rykiel

2016. augusztus 25., csütörtök 12:41

A különleges, színes kötött ruháiról és vidám szettjeiről ismert francia tervezőnő, Sonia Rykiel 86 éves korában elhunyt – írja a Vogue. Élete utolsó 15 évében Parkinson kórral küzdött, melyről először csak 2012-ben beszélt, addig nem akart vele nyilvánosság elé állni: utána viszont könyvet is írt a nehezen diagnosztizálható betegségről, "N'oubliez pas que je joue", azaz "Ne feledjétek, játszom" címmel. (Egyébként talán kevesen tudják, de Rykiel több könyvet is írt.)

A tervező 1930. május 25-én született, karrierjét 1948-ban kezdte kirakatrendezőként, majd első terhessége alatt jött rá, hogy forradalmasítani akarja a divatot, akkor ugyanis nem talált magának megfelelő pulóvert, így férje kötött pulcsiját volt kénytelen hordani. 1962-ben jött el számára az áttörés, amikor "Poor boy" (szegény fiú) névre hallgató, hosszú ujjú, teshtezálló kötött pulóvere sztár lett. 1963 decemberében az Elle az akkoriban tinisztár Francois Hardy-t tette címlapra Rykiel pulcsiban és innen már nem volt megállás.

Mégis csak akkor vált igazán elismertté a párizsi tervezői szcénában, amikor megnyitotta első butikját 1968-ban a "bal parton", azaz a Szajna bohémokkal, hippikkel, művészekkel teli oldalán. Vásárlói között tudhatta Brigitte Bardot-t, Catherine Deneuve-öt és Audrey Hepburnt is. 2009-ben, 40 évnyi, a francia divatért végeztt munkásságáért megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjét, bár akkor már nem ő tervezte a Rykiel-ház kollekcióit. Élete végéig márkája tiszteletbeli elnöke maradt, jelenleg Julie de Libran a mindig párizsi divathéten felvonultatott ready-to-wear kollekciók tervezője.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta