OFFLINE

Megnéztük, honnan érkeznek a ruhák az üzletekbe

2016. március 15., kedd 10:05

Bár nemsokára három éve, hogy megtörtént az 1100 halálos áldozattal járó bangladesi tragédia, úgy tűnik, a többek között a GAP-et és a H&M-et ruhákkal ellátó ország exportja nemhogy nem csökkent, de még nőtt is. Ez adta az ötletet, hogy elmenjünk néhány fast fashion üzletbe és megnézzük a címkéken, hogy vajon melyik országból érkeztek a termékek. Gyanúnk beigazolódott: európai országot alig találtunk a ruhákba varrva, ázsiait viszont annál többet.

A FashionLaw szerint október és január között a kiviteli érték 9,3 milliárd dollár, azaz 2500 milliárd forint volt (ez Magyarország éves költségvetésének ötöde), ami 14 százalékkal nagyobb, mint az előző évi adat. A bangladesi gyártatást egyébként az ár teszi vonzóvá: Mianmar és Srí Lanka mellett itt a legolcsóbb a munkaerő: az egyhavi bér 68 dollár, azaz 18 ezer forint körül alakul – Kínában négyszer ennyit kapnak a dolgozók. Ennek tudatában mentünk el hat üzletbe (H&M, Pull&Bear, C&A, Reserved, Mango és Springfield), hogy mindenhol 30-30, véletlenszerűen leemelt termék címkéjén megkeressük a helyet, ahol összevarrták.

Bár az esetek nagy részében csak ázsiai országra bukkantunk, azért akkor sincs nagy ok az örömre, ha éppen a táskánkba Made in Italy (azaz Olaszországban készült) címke díszeleg, ugyanis ezzel sokszor csak trükköznek a kereskedők. (Ha érdekli, hogyan, itt elolvashatja.) A termékek kiválasztásánál egy dologra ügyeltünk: hogy ne egy felsőből vagy nadrágból nézzünk több színt, hanem lehetőleg minél változatosabban állítsuk össze a rögtönzött listánkat.

Először a svéd H&M-be mentünk, ahol az általunk véletlenszerűen kiválasztott ruhák és kiegészítők negyede Bangladesben készült. Minden másodikban Kínát jelölték meg mint anyaország, de akadt török és pakisztáni címke is.

 

Az Inditex üzletei közül a Pull&Bearbe mentünk be, ahol eléggé vegyes kép fogadott: kínai csak a cuccok negyede volt, a többin pedig főleg Pakisztán és Portugália, illetve Banglades, Vietnam, India és Kambodzsa osztozott. 

 

Ezután a szomszédos C&A-ba tértünk be, ahol nagy meglepetésünkre nem találtunk a címkén arra utaló feliratot, hogy hol készült volna a termék. Megkérdeztem az egyik eladót is, aki azt felelte, „úgy néz ki, nem kötik az orrunkra, hogy honnan származnak". Mivel ezt furcsálltuk, ezért megkerestük a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot is, hogy segítsenek nekünk tisztázni, melyek azok az adatok, amelyeket mindenképpen fel kell tüntetni a terméken. A gyors válaszból megtudtuk, hogy bár az azonosítót és a gyártót (harmadik országból származó áru esetén az importálót is) fel kell tüntetni az üzletnek, a származási helyet nem. Viszont ha úgy dönt a márka, hogy beleírja a címkébe ezt az információt, akkor annak valósnak kell lennie.

A sort a lengyel Reserveddel folytattuk, ahol a H&M-hez hasonlóan Kína és Banglades dominált, viszont minden tizedik ruhadarabot Indiában készítettek el.

 

A nagyon fontos kérdést feltevő, egyébként spanyol Mangónak nem kell sokat szállítani a ruháit gyártás után, ugyanis tízből négy a szomszédos Marokkóban készül. A fennmaradó hatvan százalék nagyjából egyenletesen oszlik meg Kína, Törökország és Vietnam között.

 

Utolsónak a szintén spanyol Springfieldbe mentünk el, ahol a termékek szinte pontosan kétharmada származott Bangladesből, de elég sokszor futottunk bele pakisztáni, illetve mianmari címkébe is. Tanulságot nagyon nehéz levonni úgy, hogy nincsen rálátásunk a teljes folyamatra, gondolatébresztőnek viszont lehet, hogy megteszi.

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta