OFFLINE

Lerágott csont: ön mit unt nagyon 2015-ben?

2016. január 1., péntek 09:12

2015-ben volt egy pár olyan divattéma, amiről már olyan sokszor írtak alapok, hogy egyszerűen év végére a falat kapartuk tőlük. A plus size divattal például tényleg fontos foglalkozni és jó, hogy nagyobb méretben is kaphatók ruhák, rossz viszont, hogy általában amerikai cégek rukkolnak elő naponta újabb kollekciókkal, melyekről a legjobb, ami elmondható, hogy nagy méretben készültek. És a cuki, divatos kisgyerekekkel teli Instagramoktól is inkább lever a víz: egyáltalán nem tartom cukinak, hogy feltűnési viszketegségben szenvedő anyukák majmot csinálnak a még beszélni se tudó gyerekükből. És ön melyik divattémát unta meg év végére? A hajtás után szavazhat is!

1. Tényleg cuki a divatos gyerekek Instagramja?

Kezdjük a legfurcsább jelenséggel, a totyogókat divatmajomnak öltöztető szülőkkel, akik még Instagramot is indítanak a kicsi nevében, aztán gyűjtik a követőket meg a lájkokat. Ennek mi értelme? Ha a gyerek szeret szépen felöltözni és pénz is van a pici Gucci cipőkre, hát lelkük rajta, mindenki azt csinál, amit akar, de ezt az oldalt miért követi 3 és fél millió ember? Némelyik gyerek annyira mesterkélten fest a képeken, hogy kiver tőle a hideg verejték. Ha ön mégis szereti az ilyesmit, itt találja a 10 legcukibb-legdivatosabb-legszebb gyerek Instagramját.

By @fashion_laerta #postmyfashionkid #fashionkids WWW.FASHIONKIDS.NU

Fashion Kids (@fashionkids) által közzétett fénykép,

2. Plus size kollekciók öntötték el Amerikát és a netet

Minden napra jut egy új plus size kollekció, legalábbis a tengerentúlon. Mi meg nem számolunk be mindegyikről, egyrészt, mert itthon úgyse kaphatók a legjobbak, másrészt, mert a legtöbb sajnoskicsit sem jó (hát most nézze meg ezt!). Azért a fontosabb trendekről, eseményekről, és a hazai vonatkozású hírekről és felhördülésekről szoktunk írni, de ritkán van bármi új a nap alatt. Ha azonban még a szép plus size bloggerek és modellek se hozzák lázba, akkor nyilván unja a témát. 

3. Kardashianek minden mennyiségben

A legunalmasabb téma tényleg az amerikai realityceleb család bármelyik mozdulata, de sajnos 2015-ben szinte minden "Kinek áll jobban?" cikkbe, vagy eseményre jutott egy Kardashian- vagy Jenner-lány. Aztán jött Kanye West és az ő elcseszett Yeezy kollekciója. Mi már nagyon unjuk.... És ön?

4. Önt nem érdekli a sokszínűség a divatvilágban?

Fontos téma a rasszizmus a divatiparban:évről-évre nő a külföldi divatheteken foglalkoztatott színes bőrű modellek száma, de még mindig alig éri a 15%-ot azon kampányokban foglalkoztatott nők aránya, akiknek a bőre nem fehér. Ugyan a divatvilág kirekesztő jellege fontos beszédtéma külföldön, ez Magyarországon nem annyira húsba vágó probléma: talán ezért kerülték el kedves olvasóink a modellek bőrszínével foglalkozó cikkeinket: ezt és ezt is alig 2300-an olvasták...

5. Egyáltalán tudja, mi az a Pantone?

Most komolyan, önt érdekli az év színe? Mármint, eddig sose jött be, hogy minden lilába vagy kékbe borult volna, csak mert a Pantone azt mondta, mégis minden decemberben nagy esemény, hogy a festékes cég előrukkol a következő év divatszínével.

6. Trendek, amik sose jönnek be

Minden szezonban írunk legalább két cikket a kifutókon látott trendekről, melyeknek elvileg le kéne szivárognia az utcai divatba: ehhez képest a fast fashion boltokban évek óta alig változott a készlet, az utca embere meg fekete pufikabátban és csúnya hócsizmában tölti a telet, nem Margot Tenenbaum ihlette vintage beütésű dizájner szettekben. Mi nem is a soha divatba nem jövő trendeket unjuk, hanem azt, hogy a boltokban mindig ugyanazt adják...

7. Fast fashion kínálat

Szóval lehet, hogy önnek a furcsa és soha divatba nem jövő trendekből van elege, de mi inkább az állandó leárazásokkal operáló és túlárazott, sorozatban gyártott termékekben fuldokló fast fashiont unjuk: a minőség sokszor kétes, a készítés körülményeiről és az inspirációs forrásokról litániákat lehet írni, a ruhák évek óta mintha ugyanazok lennének. Vagy ön még nem unja, hogy mindig mindenhol ugyanazt lehet kapni?

8. Melyik hónapban nincsenek már divatbemutatók?

A soha meg nem jelenő trendekkel párhuzamosan egyre szaporodnak a divatbemutatók: a hatalmas hajtást a vezetőtervezők is egyre nehezebben bírják, de követni se egyszerű a pre-fall, haute couture, ready-to-wear, resort és egyéb időszakos kapszulakollekciók bemutatóit, melyek piacra kerülésének ideje még kiszámíthatatlanabb, mint a kifutóra küldésük.

9. Vintage és retro ihletés

Aki a fast fashiont kerüli, az általában a vintage felé fordul: nincs is ezzel semmi baj, mi is szeretünk turkálni, de a Gucci kreatívigazgatójától többet várnánk, minthogy a 70-es évek divatját küldje 2015-ben is kifutóra. A Saint Laurenta 90-es évek felé fordult, a lapok tele vannak a 80-as évek ihlette ruhákkal. Amit még szörnyen ununk, az a Wes Anderson stílus: miért kell mindenkinek arra játszatnia, hogy a hangulatos filmek majd eladják a retró ruháikat?

Wes Andersonnal el lehet adni!
Wes Andersonnal el lehet adni!
Fotó: americanamanhasset.com

És most önön a sor, gondolja meg, mit unt legjobban 2015-ben a divat világában, aztán szavazzon! Nyugodjon meg, mi meg már írjuk is a 2016-os trendelőrejelzéseket, és nyomjuk a leárazáskörképet!

Ön mit unt meg 2015-ben?

 • 26
  A cuki gyerekes Instákat
 • 21
  A plus size-os híreket
 • 150
  Kardashianéket, de nagyon
 • 2
  Oké, engem tényleg nem érdekel a sokszínűség.
 • 14
  Mi az a Pantone?
 • 9
  A trendelőrejelzések a legfölöslegesebbek.
 • 19
  Unom a fast fashiont!
 • 7
  Unom a divatbemutatókat!
 • 15
  Unom a retrót!
 • 13
  De még ennél is jobban unom a magyar divatot.
 • 43
  Egyszerűen mindent baromira unok, ami divat!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta