OFFLINE

Budapest a design egyik legfontosabb központja lehet

2015. december 2., szerda 09:11

Budapest textilipara száz évvel ezelőtt virágzott, de a Szovjetunió összeomlása után több nagy üzemnek is be kellett zárnia. Amik megmaradtak és alkalmazkodtak a kor követelményeinek, most újra reneszánszukat élik – derül ki a Monocle kisfilmjéből, ami a budapesti designvilágot mutatja be. 

A videóból kiderül, hogy a "Made In Hungary" felírat egyre több high-end, designer márkánál jelenik meg, valamint a budapesti fiatal tervezők is egyre híresebbek és elismertebbek külföldön is. A filmben Tóth András, a USE Unused kreatív igazgatója mesél arról, hogy ők voltak az első generáció, akik máshogy gondolkoztak a divatról és arról, hogy magyar tervezőnek lenni a történelmi háttér miatt is kimondottan különleges dolog.

Ezt Tomcsányi Dóri is megerősítette: "Mi vagyunk az első generáció, akik a szocializmus után divattervezéssel foglalkozhattunk Budapesten és szabadon azt alkotunk, amit csak szeretnénk. De a márkámban visszaköszön a szocializmus is, rengeteg inspirációt merítettem abból az időszakból is" – mondta a tervező, akit a házak, a tárgyak az építészet inspirált ruhái tervezésekor.

Sándor Szandra, a Nanushka alapítója már arról beszélt, hogy befektetők és támogatás nélkül nagyon nehéz ma Magyarországon a divatvilágban megmaradni. Ő 2012-ben kapott egy olyan tőkeinjekciót, ami után a cége fejlődni tudott, ő pedig arra koncentrálhatott, hogy a márkája egyre ismertebb legyen. A film kitér a fiatal tervezők oktatására is, ami sokat segít abban, hogy egyre több és sikeresebb fiatal dolgozhasson a divatvilágban, ami  Budapesten egyre nagyobb, új dizájnerek jelennek meg, új boltok nyílnak és a világban is egyre ismertebbek a magyar tervezők munkái.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta