Zanza!

A női szeszély a baracklekváros-diós-habos vonalba illeszkedő népszerű sütemény, éppúgy, mint rokonai, a zserbó, a dióval megszórt lekváros linzer vagy akár a Rákóczi túrós. Hogy miért épp női szeszély a neve, nem tudtam kideríteni, az biztos, kevés olyan háztartás volt 20-30-40 évvel ezelőtt, ahol nem készítették.

1(4)
Fotó: Piszke

A klasszikus változat nem piskótaszerű, hanem élesztős-kevert tésztás, és éppúgy, mint a rendes Rákóczi túrós, és nem métermagas habból áll, hanem egyenlő arányban szerepelnek a rétegek, a finom citromos alap és a könnyű hab, tetején a pirult dióval. Közöttük pedig a lehetőleg házi, magas gyümölcstartalmú dzsem vagy lekvár.

De ha valakinek úgy jobban tetszik, nosztalgiázhat vastag habbal is, ehhez duplázza a tojásfehérjét és az abba való cukrot.

Hozzávalók (20x30-as tepsihez)

20 dkg liszt
2 dkg élesztő
1,4 dl langyos tej
1 kk. plusz 2 dkg cukor
3 tojás sárgája
10 dkg vaj, megolvasztva
1 kisebb citrom héja reszelve

10 ek. baracklekvár
3 tojás fehérje
15 dkg porcukor
5 dkg durvára vágott dió

  1. Az élesztőt kevés langyos tejjel és 1 kk. cukorral megfuttatjuk.
  2. Ezalatt a cukrot és a vajat habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, belereszeljük a citromhéjat. Hozzáadjuk a lisztet, a felfuttatott élesztőt és a tejet, kézi mixerrel jól kidolgozzuk.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsiben elegyengetjük, langyos helyen 30 percig kelesztjük.
  4. 175 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük
  5. Amíg a tészta sül, kemény habbá verjük a tojások fehérjét és közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot is.
  6. A sütőből kivett tésztát megkenjük a baracklekvárral, a tojáshabbal, megszórjuk dióval.
  7. 100 fokra levett sütőben további 20 percig sütjük.
2(3)
Fotó: Piszke
Blogmustra