Körtés (almás) mandulás (diós) kevert pite

Zanza!

Igazi jolly joker a kevert tésztás sütemény: nagyon gyorsan összeállítható, a hozzávalók jól variálhatók, és a kész sütemény sokáig szaftos, puha marad. Ha pedig piteformában sütjük meg, akkor akár elegáns desszertnek is simán bevethetjük.

Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Mi most egy körtés-mandulás változatot mutatunk, de körte helyett bátran használjanak hozzá akár almát, a mandulát pedig nyugodtan lecserélhetik mogyoróra, dióra, de akár darált mákra is.

Hozzávalók egy nagyobb piteformához:

2 tojás
100 g nádcukor
1 dl étolaj
140 g natúr joghurt
2 cm-nyi friss gyömbér lereszelve
120 g liszt (mi fele részben teljes kiőrlésű rozslisztet használtunk)
60 g darált mandula
1 tk. sütőpor
2 nagyobb, keményebb körte (pl. alexander)
kevés vaj és liszt a forma előkészítéséhez

1. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgákat, a nádcukrot, az étolajat, a joghurtot és a reszelt gyömbért kézi habverővel összedolgozzuk.

2. A cukros-joghurtos masszához hozzákeverjük a lisztet, a sütőport és a darált mandulát.

3. A tojásfehérjéket habbá verjük, és két részletben, óvatosan a tésztához forgatjuk.

4. Egy kerámia piteformát kivajazunk-kilisztezünk. Beleöntjük a kevert tésztát. A megtisztított körtéket cikkekre vágjuk, és a cikkekkel kirakjuk a pite tetejét.

5. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e a tészta.

Fotó: Ötvös Zsuzsanna
Blogmustra