OFFLINE

Tudták, hogy Amerikában a hányásízű csokit szeretik?

2015. október 1., csütörtök 14:42

Nekünk már az ecetes chips is furcsának tűnik, ám számos más variáció létezik, mely sokakat megdöbbent. A Vox összegyűjtötte a legmegdöbbentőbb ízeket és történeteket a világ minden pontjáról, ezekből szemezgettünk. 

Mexikóban nádcukros a Coca-Cola 

A mexikói Coca-Cola jobb mint az USA-ban kapható. Az üdítőital kedvelői szerint a mexikói kóla azért jobb ízű, mert nádcukrot használnak magas fruktóztartalmú kukoricaszirup helyett. Ennek oka mindössze annyi, hogy az Egyesült államok kormánya védővámot vetett ki a nádcukorra, ugyanakkor támogatja a kukoricaszirupot.

Fotó: Justin Sullivan

A kanadaiak szerint az amerikai Hershey csokiszeletnek olyan az íze, mint a hányásnak

A gyártók szeretik a helyi ízléshez illeszteni a termékeiket, azért a csokinak más íze van Kanadában mint az USA-ban. Az USA változat egy ellenőrzött lipolízisen megy át, enyhe savanykás ízt adva a szeletnek. A probléma csak annyi, hogy mind az európaiak mind a kanadaiak szerint a vajsavnak olyan az íze, mint a hányásnak, feltehetően azért, mert jobban kedvelik a keserűbb csokoládét. 

Fotó: Scott Olson

Hondurasban egy édességgyártó is benne volt a zavargásokban

A Zambo nevű chips Honduras egyik legkedveltebb édessége, de a története nem egy fáklyásmenet. A név maga egy rasszista kifejezést takar, amely a kevert rasszú emberekre használnak. A Dinat Corporation, a Zambos gyártója gyakran kerül viták kereszttüzébe. A tulajdonos Miguel Facussé állítólag a 2009-es hondurasi zavargásokban aktiv szerepet vállalt, lopással, erőszakos cselekedetekkel és korrupcióval vádolják.

Fotó: dinant.com

Füstölt chilis chipset tolnak Chilében

A latin amerikai chipsek egy része meglehetősen idegen az Európai konyhakultúra számára- A chileiek által kedvelt Tika chipsben például füstölt chilli paprika van, ami a mapuche konyha egyik kedvelt fűszere. A fűszer országszerte elterjedt, de a mapuche emberek csak 1993-ban kapták vissza földjeiket (Patagónia keleti részén) amely sok erőszakkal és áldozattal járt.

Fotó: Facebook / Tika Natural Chips

A brazilok bezzeg banános pitét kapnak a McDonald'sben

Azt mindenki tudja, hogy a brazilok iszonyatosan sok banánt termelnek, annyira kedvelt gyümölcs, mint az amerikai kultúrában az alma, ezért a helyi mekikben almás pite helyett banánost lehet venni.

Fotó: Ira Block

Észak-Koreában tilos a Choco Pies

2002-ben megnyílt Észak-Koreában a Kaesong ipari park, az a hely, ahol Dél-koreai vállalatoknál tudnak dolgozni északi emberek. Ezek a cégek gyakran adtak Choco pies nevű édességet a munkásoknak bónuszként. Az édesség, amely két csokoládészeletből áll és némi pillecukrot tartalmaz, nagyon kedvelt az északiak körében és hatalmas feketepiaca van. Talán ezért döntött úgy 2014-ben az Észak-koreai kormány, hogy az édességet kitiltja az országból. Az északi oldal azért aggódott, hogy a döntés lázongáshoz vezet, míg válaszul a déliek lufikra kötve küldték át az édességet az északi oldalra.

Fotó: John Greim / Europress / Getty

A japánok 200 féle ízben gyártják a Kitkatot

Hihetetlenül népszerű édesség a KitKat Japánban. Annyira, hogy van egy önálló bolt, ahol csak ezt az édességet lehet venni, de azt 200 féle ízben. Enne vörösbabos vagy szójaszószos verziót? Na és az áfonyás-sajtos jobban hangzik? Hogy, miért van ennyi? Néhány gyártó szerint az egyedülálló kereskedelmi rendszer az oka. A több mint 40 ezer bolt igyekszik a vásárlókat becsalogatni magához, ezért a gyártók itt gyakran dobnak limitált szériás édességeket piacra.

Franciaországban még a meki is gurmé

A híres francia konyhában nem sok keresnivalója van a mekinek, sokan el is utasítják a jelenlétét az országban. Amikor a cég 1972-ben meg akart jeleni az országban, nemet mondtak az ajánlatára, a '90-es években pedig tüntettek a cég ellen, de mára odáig jutottunk, hogy az USA után Franciaországból érkezik a legtöbb bevétel. Hogy ez hogyan lehetséges? A cég a helyi ételeket készíti el, mint például a Mandise, amely egy csokis és mogyorós piskóta szerű sütemény.

Fotó: McDonald's
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta