Leteszteltük a zacskós rizseket, volt meglepetés!

A tasakos rizs számomra pontosan olyan műfaj, mint a sütőzacskó, vagy az instant levesek. Mindtől viszolygok. A zacskós rizst azért sem preferálom, mert ragacsos rizst képtelenség ilyen formán készíteni, vagy legalábbis nekem még nem sikerült, és a rizsnek is teljesen más íze van, amikor leöntünk róla egy csomó főzőlevet, mintha csak úgy simán, kevés vízben megfőzném, és benne maradna az íze.

Így főzzön tökéletes rizst

  • Vegyen "A" minőségű rizst, lehet kerek, vagy hosszúszemű, sajnos a drágább általában finomabb.
  • Forraljon vizet, legegyszerűbb a vízforralóban.
  • Készítsen elő egy lábost, aminek van (lehetőleg üveg) fedele, és egy bármiféle hőálló mérőedényt (lehet egy vastagfalú, üveg kávéscsésze is). A lábost kis lángon elő is melegítheti egy kicsit.
  • Öntse a mérőedénybe a kivánt mennyiségű rizst, jegyezze meg, meddig ért az edényben. Kevés (!) só hozzáadásával zúdítsa át a lábosba.
  • Mérjen ki kétszer annyi forrásban lévő vízet, és azt is öntse a rizsre, majd azonnal fedje le.
  • Addig tartsa magas hőfokon, amíg el nem kezd forrni, majd azonnal vegye le a lángot annyira alacsonyra, hogy éppen csak gyöngyözzön.
  • Addig kell főzni végig lefedve, amíg a rizs az összes folyadékot felszívja - ez általában 15-20 perc-, üveg fedelű lábosnál ez enyhe döntögetéssel ellenőrizhető, anélkül, hogy a nyitogatástól kiszökne a gőz.
  • Ha elfogyott alóla a víz, vegye le a lángról, és hagyja még a gőzben két-három percig.

Évek óta nem próbálkoztam ezzel a zacskós műfajjal, a minap viszont az Auchanban belefutottam egy kihagyhatatlan(nak tűnő) verzióba: tasakos jázmin rizs. Annyira olcsó is volt, hogy nem hagyhattam ott a polcon.

Az előírtak szerint felraktam főni, majd előírás szerint (főzési idő 12-16 perc) forrás után 17 perccel kiemeltem a lábasból. Kiöntöttem a tányérba, nekiláttam, de annyira kemény maradt a rizs, hogy ehetetlennek bizonyult, és tasak nélkül még muszáj voltam párolni.

Innen jött az ötlet, hogy veszek pár zacskós rizst, és letesztelem, hogy a dobozokra írt főzési idő, illetve metódus mennyire fedi a valóságot. Összesen hatféle rizst teszteltem - köztük azt a bizonyos jázminrizst is. A következő rizsek kerültek be a tesztbe: Tesco saját márkás, SPAR saját márkás, Riceland, Uncle Ben's és Auchan saját márkás tasakos hosszúszemű rizs. 

A legkevesebb főzési időt az Uncle Ben's rizs igényli, összesen csak 10 perceig kell főzni - legalábbis az instrukciók szerint, ezzel szemben az összes többit 16-18 percig. És hogy ön se izguljon tovább, hogy biztosan annyir rizs van-e a zacskóban, mint amennyit ráírtak, az összeset egyesével lemértem. 1-2 gramm eltérés néha akadt pluszban és mínuszban is, de ez nem olyan egetverő, hogy bárki is kibukjon rajta.

Az is feltűnt, hogy egészen részletes, mindenre kiterjedő "használati utasítás" csak a Tesco rizsén van, ez gyakorló háziasszonyoknak persze érdektelen, de teljesen kezdőknek érdekes lehet, hogy erősen forralva kellene főzni, vagy éppen csak gyöngyözve, mennyi vízben, lefedve vagy fedő nélkül. A legtöbb gyártmányon ezen információknak csak ez része szerepel, hogy az ajánlott víz mennyisége hiányzott, hol az, hogy erősen kell-e forralni, vagy gyengéden.

Auchan hosszú szemű rizs (15-20 perc)

Fedő nélkül kell főzni az auchanos rizst, ami Görögországból, Olaszországból és hazánkból került az Auchan polcaira. 18 perc elteltével emeltem ki a tasakot a forró vízből, és öntöttem tányérra. A rizsszemek jól átfőttek, mind puha volt, nem volt vele különösebb probléma.

MG 9686

A főzési utasítások a dobozon elég egyértelműek, egyedül az nincs feltüntetve, hogy mennyi vízben kell főzni a rizst, ezért én az 1 literes lábas mellett tettem le a voksomat. Elégnek is bizonyult, és a 18 perc is megfelelő volt.

Auchan jázmin rizs (12-16 perc)

Ahogyan már írtam, már megjártam egyszer ezzel a rizzsel, de muszáj voltam újra kipróbálni, hogy mi lehetett a probléma. Természetesen most a teszt miatt újrafőztem, és meglehetősen izgatottan vártam, hogy mi lesz a vége a történetnek: mert ugye simán előfordulhat, hogy egy rossz szériát fogtam ki, és azért volt kemény a rizs, de az is lehet, hogy  elcsesztem valamit a főzésénél. Így hát fontos volt mi lesz az eredmény. A rizs egyébként Kambodzsából és Thaiföldről érkezett hozzánk.

MG 9688

17,5 percig hagytam a vízben  az előbbiekből okulva – és szerencsére megpuhult a rizs. Igaz, érezhető volt egy-egy szemen, hogy maga a rizs fajtája keményebb, mint a megszokottabb. A jó hír: ha legalább 17,5 percig főzi, nagy valószínűség szerint puha lesz.

Riceland hántolt hosszú szemű rizs (16-18 perc)

Nem gondoltam, hogy a Riceland rizsével bármi gikszer lenne, régebben próbáltam már párszor, és soha nem volt vele gond. Ráadásul az Uncle Ben's után ez az egyik legelterjedtebb márka a főzőtasakos rizsek között, szóval úgy véltem, hogy jól fog teljesíteni.

MG 9691

A rizs származási helye: EU és 1,5 liter vízre van szükség a megfőzéséhez. Az utasítás szerint a hideg vízbe kell tenni a tasakot és ezzel együtt felforralni a vizet. A rizs 17 perc után tökéletesre puhult, nem volt vele gond.

SPAR hosszú szemű rizs (16-18 perc)

A sparos rizshez 2 liter vízre van szükség - azért ezt egy kicsit soknak gondolom - de legyen, 2 liter vizet forraltam a rizsnek. A leírása ugyan jobb, mint a Ricelandé, bár a hőfokot amin a rizst főzni kellene, itt sem írják. A rizs származásáról sok szó nem esik a dobozon, ellenben az tuti, hogy a SPAR a forgalmazó; ha egyébként eddig ez nem lett volna világos.

MG 9690

18 percnél vettem ki a tasakot a vízből, teljesen megfőtt a rizs, talán kicsit túl is főtt. Ennek a rizsnek szerintem elég a 16-17 perc, de ha jó puhán, már-már "mállósan" szereti, főzze nyugodtan 18 percig.

Tesco hosszú szemű rizs (16-18 perc)

A Tesco rizsének bőven elég csak 600 ml víz, legalábbis a dobozán olvasható utasítás szerint, és fedő alatt kell főzni. Az nem derül ki a csomagolásról, hogy honnan származik a termék, csak az, hogy a Tesco a forgalmazó.

MG 9692

A rizs elkészítésének a menete teljes részletességgel le van írva, nagyon kezdő "főzőtasakosoknak" mentőöv lehet! 17,5 perc után enyhén rágós maradt a rizs, most vagy az a megoldás, hogy tovább párolja, vagy több vízben teszi fel főni a tasakot, plusz tovább is főzi. Ehetőnek ehető ilyen állapotban is ez a rizs, de azért sokkal jobb lett volna, ha teljesen meg is puhul. 

UncleBen's hosszúszemű rizs (10 perc)

A lehető legkevesebb ideig az Uncle Ben's rizst kell főzni, összesen 10 percet igényel az elkészítése, persze, forrástól számítva, és fedő alatt kell főzni. Érdekes, hogy épp Belgiumból származik a rizs, de hát láttunk már csodát.

MG 9689

A rizs pergősen gurult ki a tasakból, pontosan úgy, ahogyan a reklámban látható. Az egyetlen bibi az egészben, hogy attól még mert pereg a rizs, puha nem lett. Ez sem volt ehetetlen - ahogyan a tescós sem - de azért ráfért volna még egy kis puhulás. Az biztos, hogy a többi rizshez képest ennek más íze van, de nyilván ezen is érződik az a tipikus "zacskósrizs" íz.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek