OFFLINE

Forró, alkoholos és brutál vaníliás: madagaszkári palacsinta

2015. május 10., vasárnap 11:09

Aki egy kicsit is szeret főzni, az tudja, hogy a palacsinta egyáltalán nem unalmas. A palacsinta egy őssejt, ami bármivé fejlődhet, attól függően, hogy mit kezdünk vele. Nem véletlenül lett ez az egyszerű étel a kedvenc felnőtt süteményem alapja.

Fotó: Primilla
Fotó: Primilla

A probléma, amit meg kellett oldani, a következő: mi az, amibe úgy lehet beletenni a vaníliakivonatot, hogy ne veszítse el az alkoholtartalmát. Mert a jó házi vaníliakivonatban, mint tudjuk, a vodka nem csak vivőanyag: az a szesz, amibe az ember nem sajnál beletuszkolni tíz rúd vaníliát, az biztos, hogy kiváló minőségű párlat. És ebből a minőségi italból sajnos sülés közben pont az alkohol távozik el. Olyan ez, mintha a tiramisuból elveszítenénk a koffeint, vagy a gyümölcssalátából a vitamint. Vagyis kell egy étel, aminek kifejezetten jól áll nem csak a vanília, hanem az alkohol íze is.

A kiindulópont az a palacsintatöltelék volt, amivel egy párizsi család kínált egyszer. A háziasszony Bretagne-ből származott, azt mondta, ott így eszik. A forró palacsintát megkenik sós vajjal, majd megszórják fahéjas cukorral, erre pedig jóféle konyakot locsolnak bőségesen. Összehajtják, megeszik, és 3-4 darab után igen felszabadultan érzik magukat.

A hagyományos bretagne-i palacsinta egyébként hajdinalisztből készül, de mi ettől most eltekintünk, a brandy helyett pedig vaníliakivonattal locsoljuk meg a palacsintánkat.

Hozzávalók:

palacsinta a szokásos módon elkészítve (papírvékony itt, a desszertek között, normál meg itt)
sós vaj
fahéjas cukor
vaníliakivonat

  • A palacsintát még forrón megkenjük a sós vajjal, ez egyben a pórusokat is eltömíti, így nem folyik át rajta a töltelék
  • rászórjuk a fahéjas cukrot, alaposan, hogy mindenhová jusson
  • majd jól meglocsoljuk vaníliakivonattal, szintén jusson belőle mindenhová
  • felhajtjuk, fogyasztjuk.

Rövid idő alatt hatalmas kedvenccé vált, azóta sajnos palacsinta partikat kell tartani rendszeresen.

Bónusz tipp: a mákos gubára is lehet utólag locsolni a vaníliakivonatot, ha biztos, hogy csak a felnőttek esznek belőle. Próbálják ki!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta