Olimpiai sportághoz hasonlítja a modellszakmát a fejvadász

Amennyi szó esik a modellekről, olyan keveset beszélünk az őket leszerződtető és befuttató ügynökségekről és ügynökökről. A szakma működése úgy tűnik, hogy nemcsak minket izgat, hanem a thefashionspot.com szerkesztőit is, akik Jason Valentával, a világ egyik legmenőbb modellügynöksége, a Next Model Management fejvadászával készítettek egy tartalmas interjút, melyből bepillantást nyerünk a színfalak mögé és azt is megtudhatjuk, hogy hogyan és hol fedezik fel a világ legszebb nőit.

Milyen egy átlagos heted?

Nincs olyan, hogy tipikus. Körülbelül hat hónapot végig utazom egy évben. A múlt héten hétfőn Madridban voltam, kedden Hamburgban, majd szerdán New Yorkban.

Milyen módon közelíted meg a modelleket, akiket az utcán fedezel fel?

Nem lehet csak úgy odaugrani a lány elé és azt mondani neki, hogy te egy modell fejvadász vagy, aki szeretne lőni róla pár képet, mivel még azt is hiheti, hogy embercsempész vagy. Észnél kell lenni, hogy kihez hogyan közeledsz. Például amikor New Yorkban vagyok, akkor mindig nálam van az igazolványom, amire világosan rá van írva, hogy én szupermodelleket képviselek. Amikor meglátok egy lányt, akkor megkérem, hogy hadd vegyem fel a szüleivel a kapcsolatot. Csak azután kezdődhet el valamiféle párbeszéd köztünk.

Ez a folyamat mennyiben tér el a külföldi esetektől?

Srí Lankán például egy motoros riksán utaztam, amikor megláttam egy elbűvölő diáklányt. De ha Srí Lankán közeledsz egy iskolás lányhoz, akkor előfordulhat, hogy megköveznek. De hasonlóképpen kényes terület Oroszország is, ahol az anyák szigorúan fogják a lányaikat és nem akarnak együttműködni veled.

Arizona Muse-t is Valentának köszönhetjük
Arizona Muse-t is Valentának köszönhetjükDomine-Marechal-Wyters / Northfoto

Kik azok a modellek, akiket eddig felfedeztél?

Arizona Muse, Shu-Pei Qin, Aline Weber, Julia Frauche, Blanca Padilla, Esmeralda Seay-Reynolds ...

Melyik volt az eddigi legfurcsább hely, ahol felfedeztél valakit?

Jártam egy Csita nevű oroszországi városban. Ez egy elátkozott város volt, ami 2002-ig katonai bázisként is funkcionált. A vezetőmmel a vonaton angolul beszéltünk, így csak mikor beértünk a faluba, akkor jöttem rá, hogy ezek az emberek még soha nem hallottak angolt szót azelőtt. Jöttek utánam és le akartak fotózni. Azt hittem ,hogy meg akarnak ütni, majd elkezdték kiabálni: „Hollywood, Hollywood.” Azt hitték, hogy híres vagyok. Én voltam az első külföldi, akivel találkoztak.

Kerültél már veszélyes helyzetbe?

Egyszer egy autóban rekedtem, amikor egy észak-brazíliai faluba hajtottam, hogy ott találkozzam egy gyönyörű lánnyal. Nagy felhőszakadás volt, ami miatt a sofőröm eltévedt, és a célállomás állítólag még másfél órára volt onnan. Sajnos még négy óra elteltével is azon a környéken voltunk, amiről ráadásul az a hír járta, hogy az a legveszélyesebb negyed Brazíliában. Volt egy pont, mikor azt hittem, hogy a sofőröm el akar rabolni engem. Szóval küldtem egy fotót a sofőr igazolványáról a társamnak, Tammynek. De sajnos már csak egy sáv marad a telefonomon, így csak annyit tudtam mondani neki, hogy ezt az autót keressék, ha nyomom vész.

Mit gondolsz, nehezebb a lányokat a téli időszakban felfedezni, amikor be vannak öltözve?

A téli becserkészés az egyik fő stratégiám. Ha látod, hogy milyen nagyszerű alakja van egy lánynak télen, akkor gondold el, hogy hogy nézhet ki nyáron! Általában természetes kisugárzású, aktív lányokat keresek, akik időben megtanultak gondoskodni magukról. A másik trükköm az, hogy karácsony után, újév tájékán keresek lányokat. Amelyik lány az ünnepek után nincsen elhízva, az valószínűleg felelősséggel bír magával szemben.

Blanca Padilla a Victoria's Secret kifutóján
Blanca Padilla a Victoria's Secret kifutójánTristan Fewings / Europress / Getty

A modellek pasijai nagyon féltékenyek?

Nem mindig tudom eldönteni, hogy őrültek-e. Néhány évvel ezelőtt találkoztam egy csodálatos ukrán lánnyal egy helyi bárban. Ott ültünk a kávézóban, mikor megjelent az ittas barátja, aki kiabált és a karját lóbálta. Nem akarta, hogy a barátnője modell legyen. Aztán sikoltozások közepette elvonszolta onnan a lányt.

Amikor egy lány leszerződik hozzátok, utána mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy befusson?

Türelem kell hozzá. Ha szeretek egy lányt, akkor akár évekig is ragaszkodni fogok hozzá. Vannak lányok, akiknél hosszabb ideig tart ez a folyamat, mint másoknál. Különösen a fiataloknál tapasztalható ez, mert ők még növésben vannak és napról-napra változnak. Majd egy bizonyos ponton azt mondják, hogy „ez az, ez vagyok én, ilyenné akarok válni.” Arizona Muse a New Face modellek között volt öt évig. Linda Fox egy 14 éves balettos kislány volt, amikor bejött az anyukájával az ügynökségre, ma pedig 19 évesen ő Hedi Slimane múzsája.

Mit tanácsolsz azoknak a lányoknak, akik szeretnék, hogy felfedezzék őket?

Ne költsenek el vagyon portfólió készítésre. Számos olyan kisvárosi fotós van, aki éppen ilyen kislányoktól veszi el a pénzt. Nekem látnom kell azt a terméket, amivel dolgozok, máskülönben nem tudom beajánlani nagy casting ügynökségekhez. Ezért mindig arra kérjük a lányokat, hogy kiengedett hajjal, smink nélkül, bikiniben vagy szűk farmerben készítsenek és küldjenek magukról képet. Nem kell hozzá semmi más, csak egy jól megvilágított profilkép. Az sem baj, ha küldenek magukról egy ijobb minőségű videót, amiben röviden bemutatkoznak. Csak ügyeljenek rá, hogy az anyag e-mailben küldhető formátumban legyen. Ja, és ne küldjenek nagy, egymillió megabájtos fájlokat se.

Milyen lányokat keresel?

Az olyan nyilvánvaló dolgoktól eltekintve, mint például a magasság, szeretem a kis plusszal, érdekes csavarral megáldott lányokat. Szeretem, ha valami más is párosul a klasszikus szépséghez. A magasságnál persze vannak kivételek, de nem jellemző.

És a tervezők mit keresnek?

A tervezők szeretik, ha a lányok jó passzban vannak. Szuperegészségesnek és fittnek kell lenniük, különösen a New York-i bemutatókra leszerződött lányoknak. A modelleknek úgy kell tekinteniük erre a munkára, mintha sportolók lennének. Nem elég, hogy vékonyak. Ezeknek a lányoknak több órát kell utazniuk mindennap nap. Persze vannak kivételek, de nem mindenki bírja a napi 18 óra állást és várakozást. Ez egy olimpiai sportág.

Az ügynökségek is nyitottak az ázsiai piacra.
Az ügynökségek is nyitottak az ázsiai piacra.Briquet-Gouhier-Guibbaud-Orban-Wyters / Northfoto

Mit gondolsz a híres családokból érkezett modellekről?

Mindig is létezett ez a „jó csaj” dolog a híres családoknál. Bár én nem találom annyira érdekesnek ezt a jelenséget. De amikor a szeptemberi Givenchy shown megláttam az utolsó lányt, abban láttam fantáziát. Úgy nézett ki, mint egy etnikus Mariacarla. Másnap reggel arra ébredtem Párizsban, hogy rájöttem, Kendall Jennert láttam a kifutón. Szerintem ő a híres családja nélkül is megállná a helyét modellként. Ő tényleg nagyon szép lány.

Mi történik akkor, ha te úgy döntesz, hogy drasztikusan meg kell változtatni a modell haját?

Ez egy hatalmas döntés, mivel egy rosszul választott frizura derékba törheti a modell karrierjét. Szóval legalább száz email-váltás előzi meg a változtatást. Főleg akkor kényes kérdés, amikor egy modell éppen egy szinttel feljebb készül lépni a ranglétrán. Továbbá meg kell győződnünk arról is, hogy az a frizura működni fog Londonban, Párizsban, Milánóban és New Yorkban is. Binxnek például egészen hosszú haja volt, emlékszel? Annyira félénknek tűnt. Ekkor a Los Angeles-i ügynökségünk munkatársa, Alexis bedobta, hogy miért nem vágjuk le a haját. Most ő az egyik legnépszerűbb modell a világon. Ha ez a hajvágás nem történt volna meg, akkor nem tudom, hogy világhírű lenne-e.

Használod a közösségi oldalakat a munkádhoz?

Tudok róla, hogy világszerte vannak olyan kis irodák, melyek a közösségi médián keresztül cserkészik be a lányokat. Mi is feltérképezzük ez a piacot, de nem ragaszkodunk hozzá. Végül úgyis személyesen kell eladni őket Alexander Wangnak, Marc Jacobsnak vagy Riccardo Tiscinek. Azt hiszem, továbbra is van jövője annak, ahogy Kate Moss-t vagy Gisele Bündchent felfedezték egy repülőgép fedélzetén. A modelleknek közvetíteniük is kell magukból valamit, kell hogy legyen kisugárzásuk. Ez nem egydimenziós játék.

Mi a szereped a divathéten?

Az én szerepem valóban csak annyi, hogy összekötő legyek az anyavállalat, a lányok és az ügynökök között. Gondoskodom róla, hogy a lányok formában legyenek és elviszem őket vásárolni is. Segítem őket lelkileg, különösen Párizsban, amikor már tényleg mindenki nagyon fáradt.

Mi most a trend a modelleknél?

A brazilok mindig kapósak, mert nagyszerű személyiségek, jó a kisugárzásuk. Barátságosak és vidámak, minden, amit szeretnek az ügyfelek. A hollandokra még mindig nagy a kereslet és sokan keresik a spanyol lányokat is a piacon. Vannak olyan gazdaságilag rossz helyzetben lévő országok, mint például Argentína, ahonnan évek óta nagy a tolongás.

Mit gondolsz a sokszínűségről a modellszakmában?

Határozottan hiszen, hogy szükség van színes bőrű lányokra. 100 százalékban hiszek benne. Van most egy kínai hullám, bár ez azt hiszem, hogy a gazdasági kapcsolatoknak is betudható, mert a luxuspiacon nagy számban jelen vannak a kínaiak. Itt van ez a sok gyönyörű fekete nő, de nincs elég hely számukra a kifutón. Európában pedig különösen nincs. Ezek a lányok végül úgyis New Yorkban kötnek ki, mert ez az a hely, ahol kapnak munkát.

Szerződtettél már le transznemű modellt?

Láttam már néhány transznemű modellt. Az ügynökségek nem szerződtetnek le elsőre azért ilyen modelleket. Én is így vagyok ezzel, szeretném megtalálni az igazit. Erika Linder például nem transznemű, de mégis úgy néz ki, mint egy fiú. Gyönyörű, ahogy meg tudja mutatni mindkét oldalát. De persze mindenkinek meg kell adni az esélyt.

Mit gondolsz a plus size modellekről?

Tetszik az ötlet, hogy teltkarcsú modelleket foglalkoztassunk. A szép nők mindenhogyan szépek, nem kérdés. Örülnék neki, ha a tervezők lazítanának kicsit a szabványméreteken.

Mit gondolsz, milyen formában változott meg a divatipar és hova tart?

Az embereknek a közösségi média hatására valami kielégíthetetlen vágyuk támadt az új és különleges dolgok megszerzésére. Minden csak nagyon rövid ideig érdekes. A legtöbbjük végig se tudna már olvasni egy könyvet. Ez dühítő. És ez a keresletre és a kínálatra is érvényes. Azt hiszem, nemsokára beáll majd egyfajta holtjáték. Az ügynökségek valószínűleg egyre kevesebb lánnyal fognak dolgozni. Mert ha nem, akkor a végén lesz egy csomó olyan lány, aki már megpróbálta egyszer, aztán azóta sem dolgozott semmit. Aztán talán majd újra mindenki valami olyat fog keresni a világban, ami egyszer már bevált.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek