OFFLINE

Ön kimossa vásárlás után a fehérneműt?

2014. július 24., csütörtök 15:05

Természetes, hogy azonnal mosásba dobjuk a bugyit, amit megvásároltunk, nem? Vagy néha hajlamos ezt ellógni, főleg fürdőruhánál, amiben még a higiéniai műanyag csík is benne van? Ne tegye, dr. Philip M. Tierno, mikrobiológus és patológus professzor mondta el a Refinery 29-nak, hogy miért. Röviden azért, mert:

 •  a nők hajlamosak felpróbálni az alsóneműt, amit meg kívánnak venni, és soha nem lehet tudni, hogy tényleg betartják-e az üzletek kérését, miszerint saját alsóneműre vegyék csak fel a próbafülkében a bugyit. Tehát amit ön hazavisz, lehet, hogy már több nő nemi szervével érintkezett.
 • a beragasztott higiéniai műanyag csík sem jelent teljes védelmet, Dr. Tierno talált például menstruációs vérnyomokat, amikor laborban vizsgált bolti fehérneműket.
 • ha vér nincs is a bugyin, gondolja csak végig, hányan tapogatták meg, amit megvesz: a gyári munkások, a csomagolók, az eladók és rengeteg vevő, aki nézelődés közben mániákusan fogdos mindent.
 • a tapogatással pedig jönnek a baktériumok, például a Staphylococcus, az MRSA (azaz methicillin rezisztens Staphylococcus aureus) és a hasmenésért felelős norovírus, ami még a betegség tüneteinek elmúltával két napig terjed a fertőzött emberről. A baktériumok és vírusok pár perctől akár fél évig is életben maradhatnak a pamuton.  
 • a fertőzésveszélyen kívül a kemikáliák miatt is érdemes mosni. A pamutot a földeken rövarirtókkal kezelik, ami rajta maradhat a kész textílián is. A bugyik természetes anyagába gyakran kevernek szintetikus szálakat, nylont, akrilszálat, poliésztert vagy Spandexet, melyek elkészülésében több száz kemikália szerepet játszik. A készterméket gombaölőkkel és penészirtókkal kezelik, hogy a szállításkor ne menjen tönkre az áru, a színezést szintén kemikáliákkal intézik, a színfixáló, anyagpuhító anyagok, ftalátok sem épp természetesek, és ezek mind-mind okozhatnak allergiás reakciót. Viszketést, bőrpírt, és a kényes területen: szeméremtest-gyulladást.
shutterstock 102964808

Jó hír, hogy ezekre mind kevés esély van, dolgozik az immunrendszerünk és jó esetben nem vagyunk allergiásak semmire. De van egy kis esély azért, és a hasmenés és gyulladások kikezelésénél jóval egyszerűbb bedobni az új bugyit egy mosásba. Vagy, a Refinery29 ajánlása szerint mindjárt két jó mosásba, hogy biztos minden kórokozó és kemikália eltűnjön. Mi azt ajánljuk, az összes új ruhadarabjával tegyen így, a pólókon, nadrágokon ugyanígy megtelepszik minden: ön mindig kimossa az új fehérneműt, vagy néha ellógja a dolgot? És az új ruhákat? Eddig eszébe sem jutott? Mosson és szavazzon, az a biztos!

Ön kimossa az új ruhákat?

 • 2004
  A fehérneműt és fürdőruhát mindig!
 • 5413
  Minden ruhát kimosok, amit hazaviszek a boltokból.
 • 497
  Nem mindig mosom ki az új bugyikat se...
 • 961
  Soha semmit nem mosok ki, amit megveszek, hisz új!
 • 854
  Eddig nem figyeltem túlzottan, de ezentúl mindent mosni fogok!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta