OFFLINE

Ezeket a sárgadinnyéket fogja enni a nyáron

2014. július 22., kedd 14:50

Sárga, méz, cukor, kantalup... az utóbbi időben, számos, eddig a piacon ismeretlen dinnyefajta jelent meg itthon is, amire eddig csak külföldi nyaralásunk során csodálkoztunk rá.  Na, de melyiket érdemes venni? Mikor érett egy kantalup dinnye?

A dinnyéket két csoportra oszthatjuk, a sárga és a görögdinnyére. A görögdinnyék között nem túl izgalmas a felhozatal, a régen megszokott sötétzöld mellett létezik a csíkos is, a japánoknak hála pedig most már az egymásra tehető kockaverzió is kapható - bár ennek élvezeti értéke gyakorlatilag nulla, viszont a Justin Bieberről elnevezett tipus állítólag igen édes és ízletes.

Magyarország igazi nagyhatalom dinnyében, július-augusztusban a magyar termény fele külföldre vándorol, gyakorlatilag mi látjuk el az EU országait dinnyével.

Ne legyenek illuzióink, a dinnyéket asszerint rendelik a nagyáruházak, hogy mennyire könnyen tarthatóak el, mennyire mutatnak jól a polcokon. A termelőtől az áruházba érkezésig 3-4 nap is eltelhet, és utána még legalább három napon keresztül kint van a dinnye az üzletekben.

Ezt kell kibirnia a dinnyének, amelyet fajtanemesítéssel oldanak meg, vagy importálnak, mert a magyar termelők ugyanazon fajtákat igyekeznek a termelők az áruházaknak eladni mint a szabadpiacon- írja a Rijk Zwaan cég dinnyékről szóló összefoglalójában.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) közlése szerint a magyar dinnye kiváló minőségű, július első hetétől kapható. A termelők szeretnék, ha a nagy láncok már nem importot rendelnének, és az akciózást is visszafognák az első hetekben. A Lidl sajtóközleményben tudatta, hogy július negyedikétől csak Magyarországon termett görögdinnyét lehet náluk vásárolni, a sárgadinnyékről nem esett szó.

Nézzük, milyen dinnyékkel találkozhatunk itthon.

Gália

Az egyik legismertebb dinnye, kellemes édeskés illat jellemzi ezt az 1970-es években Izraelben nemesített tipust. Korán érik, és világoszöld színű, nagyjából 800-1000 grammos.

Kantalup

A kantalup tipus, enyhén gerezdelt héjű, erősen sárga húsú, egy kilós dinnyefajta. Csak tökéletesen éretten édes.

Harper

Majdnem olyan mint a kantalup, de nem gerezdelt. Érdekessége, hogy utóérlelés szükséges ahhoz, hogy igazán finom legyen, ennél a fajtánál nem baj, ha állt a boltban. Akkor érett, ha a héjnak már enyhén ezüstös lesz a színe.

Mézdinnye/Cukordinnye

Honeydew.Melon.2Church of emacs
Fotó: Church of emacs / Wikimedia Commons
Máshol Amarillo néven is fut, héja fényes és sárga, a húsa fehér és nagyon édes, viszont kevésbé érezni benne a sárgadinnye megszokott aromáját. 1,2-2 kilós súlyú.

Piel de Sapo (Varangy héja)

Ezzel a tipussal főleg ősszel találkozhatunk, importból érkezik. Mélyzöld, repedezett héjú, fehér húsú, és nem túl erőteljes ízű, ezért nem dobogtatja meg a hazai vásárlók szívét. 2-2,5 kiló darabja. Spanyolországban ezt tekintik a klasszikus sárgadinnyének.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

OTTHONTÉRKÉP Ide költözött az Obama család a Fehér házból

Ízlés és pénztárca kérdése, hogy sokalljuk-e azt a 8,1 millió dollárt, amit a volt amerikai elnök és felesége kifizetett azért a washingtoni házért, amiben január óta lakik. Az mindenesetre biztos, hogy az új otthon felettébb impozáns.

MÁS TÉSZTA Alakbarát palacsinta

Van egy jó ötletünk, hogy jutalmazd meg magad egy isteni reggelivel, ami ráadásul még nem is terhelő, hiszen javarészt egészséges, izomépítő fehérjéből van.

STÍLER Csúcstechnika a tökéletes bikini titka

Ha jól választunk, és esetleg hajlandóak vagyunk egy kicsit többet költeni, sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Lássuk, milyen a jó bikini!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta