OFFLINE

Süssön Ferdinándot húsvétkor!

2014. április 17., csütörtök 17:29

Nem telhet el húsvét kelt tészta nélkül. Ilyenkor nálunk nem csak kalács van, hiszen az elfogy a sonkához, hanem egy kiadós leves - gombócleves, a receptje holnap érkezik - után levezetésképp ezt a süteményt szoktuk készíteni.

Ferdinánd
Fotó: Katuci

Hihetetlenül puha és szaftos. A vaníliától pedig olyan illat lengi be a lakást, hogy nem is akarunk majd kiszellőztetni.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
7 tojássárgája
egy csipet só
1 evőkanál porcukor
3 dkg friss élesztő
2,5 dl tej
20 dkg vaj
17,5 dkg porcukor
1 rúd vanília
15 dkg mazsola vagy darált dió (nagyon édesszájúaknak kakaó és süthető csokicseppek)
2,5 dl tejszín
1 evőkanál cukor

  1. Az élesztőt felfuttatjuk egy kis cukros tejben (nagyjából fél deciben).
  2. A lisztből, a tojássárgájákból, a csipet sóból, a felfuttatott élesztőből és a tejből rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. (Kevésbé lelkesek nyugodtan használhatnak hozzá robotgépet dagasztóvillával.) Jól kidolgozzuk a tésztát, letakarjuk, fél órán át meleg helyen pihentetjük.
  3. Lisztezett munkafelületen vékonyra nyújtjuk a tésztát.
  4. 17,5 dkg puha vajat és ugyanennyi porcukrot a vanília magjainak háromnegyed részével habosra keverünk, megkenjük vele a kinyújtott tésztát. Megszórjuk mazsolával, aztán hosszában félbevágjuk a tésztát.
  5. Mindkét részt - a réteshez vagy bejglihez hasonlóan - feltekerjük. és az így kapott kígyókat 5-6 cm vastagságú darabokra vágjuk.
  6. Egy kerek, 30 cm-es sütőformát (természetesen lehet szögletes is) a félretett vajjal kivajazunk. 1-2 cm-es távolságra egymástól elhelyezzük benne a csigákat, állítva (vagyis valamelyik vágott felükkel lefelé). 15 percig kelesztjük. Közben 170 fokra előmelegítjük a sütőt.
  7. 15 percig sütjük a tésztát, kivesszük, és meglocsoljuk a cukorral és maradék vaníliával elkevert tejszínnel. További 15 percig sütjük. Érdemes a sütő legalsó rácsára tenni, hogy ne piruljon túlságosan a teteje.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta