OFFLINE

Egyre menőbb transznemű modellel hirdetni

2014. április 12., szombat 20:57

Nemrég tartották meg a Transznemű Láthatóság Nemzetközi Napját, melyhez idén az Emberi Jogi Alapítvány is csatlakozott. Az eseményen a nagylelkű szponzoroknak köszönhetően TED beszédet mondott a Fülöp-szigetekről származó fürdőruha modell, Geena Rocero is „ Why I Must Come Out” címmel.

A hirdetőket nem hanyagoló beszédben Rocero megosztotta a közönséggel nemi változásának történetét, melyre viszonylag fiatalon, 19 évesen kerített sort, majd beszélt küldetésérő és a nemi elismerésre vonatkozó jogokról is a neki járó pár percben – írja a nymag.com.

A Manilában szegény körülmények között felnőtt Rocero már 15 évesen nevezett szépségversenyekre, majd egy rövid tokiói kiruccanás után 17 évesen emigrált az Egyesült Államokba. Rocero 21 éves koráig egy New York-i étteremben dolgozott, ekkor látott benne fantáziát egy divatfotós, akinek köszönhetően elindult a karrierje és leszerződtette a világ egyik legmenőbb modellügynöksége, a Next Model Management.

A Barney's kampánya a transzneműekre fókuszál
A Barney's kampánya a transzneműekre fókuszál

„Geene számos emberre inspirálóan hat, büszkék vagyunk rá, hogy csatlakozott hozzánk és felemelte a hangját a világban élő transznemű emberekért. Transzneműek a világ minden pontján élnek, riasztóak a tapasztalataink az őket ért erőszakkal és diszkriminációval kapcsolatban, ami nincs arányban az egyre jobban elfogadottá váló leszbikus, meleg és biszexuális társaikkal szemben” – mondta az Emberi Jogi Tanács igazgatója küldetésükről és Roceróról, aki 2013-ban döntött úgy, hogy transznemű modellként folytatja karrierjét a szakmában.

Pár évvel ezelőtt még az androgün modellek voltak hasonló cipőben
Pár évvel ezelőtt még az androgün modellek voltak hasonló cipőben

„Nem fiúnak születettem, csak fiú testben jöttem világra. A kettő különbségének megértése kulcsfontosságú annak érdekében, hogy kulturálisan és társadalmilag előre haladjunk és tudjuk kezelni a transznemű személyeket. Az egyik legkorábbi emlékem öt éves koromból van, mikor egy pólót kötöttem a fejemre és élveztem, ahogy az anyaga megérinti a hátamat. Anyám meg is kérdezte: „ Miért a fejeden hordod a pólót?” Mire én azt feleltem: „ Ez nem egy póló, hanem a hajam” – mondta Rocero.

A kampányképeket Bruce Weber lőtte a Barney's-nak.
A kampányképeket Bruce Weber lőtte a Barney's-nak.

A transzneműek globális megítélésében élen járó aktivista modell esete persze nem egyedülálló, a társadalmi integrációt valamint a hagyományos nemi paradigmák leváltását mindig is támogató divatszakma jó ideje foglalkoztat transzneműeket. A nyolcvanas években például első átoperált modellként pózolhatott a Playboyban Caroline „Tula" Cossey, aki azóta két könyvet is kiadott átalakulásáról.

De hasonló sikereket tudhat a háta mögött a francia Ines Rau, valamint az 1981-ben született Lea T is, aki az elmúlt években a Givenchy tervezője, Riccardo Tisci egyik múzsája volt, sőt ő volt a divatház 2010-es kampányának egyik arca is. A 2011-es Sao Paolo-i divathéten végigsétált Alexandre Herchcovitch kifutóján, illetve megfordult a Vogue Parisban, Az Interview Magazinban, a Love hasábjain pedig Kate Moss-szal csókolózott.

A transznemű modellek népszerűségével tisztában volt a New York-i luxusáruház, a Barney's marketingcsapata is, akik 2014-es tavaszi-nyári kampányuk promotálását bízták csupa transznemű modellre. A cég 17 átoperált modellt vetett be a "Brother, Sisters, Sons & Daughters” névre keresztelt hirdetéshez, melynek klasszikus fekete-fehér képeit a neves divatfotósra, Bruce Weberre bízták a megrendelők.

„Fel akartuk hívni a figyelmet a gyakran marginalizált transznemű közösségekre. Tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy az elmúlt évtizedben a transznemű közösségek rendkívüli fejlődésen mentek át, de még mindig nem integrálódtak teljesen. Még sosem volt olyan kampány, ami a transzneműekre fókuszált volna” – mondja az androgün modelleket, mint Andrej Pejicet vagy Hollát váltó modellgenerációról az áruház kampányáért felelős Dennie Freeman. Nézze meg a videóban Geena Rocero TED beszédét!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta