OFFLINE

Pénteki süti: Diós-kávés karamellkocka (fudge)

2013. december 6., péntek 13:38

Annyi mindent szoktak fudge-nak nevezni, például csokit tejszínnel felolvasztva és dermesztve, hiszen karamellt csinálni annyira rémisztő...pedig nem. A fudge (fádzs), ez az amerikai eredetű karácsonyi édesség valójában egy sűrű, omlós és persze nagyon édes tejkaramell, amit azután ízesíthetünk tovább fűszerekkel, gyümölcsökkel, magvakkal, aromákkal.

2013. dec 014
Fotó: Piszke

Ideális ehető ajándék, de a borzasztóbbnál borzasztóbb karamelles szaloncukrokat is kiválthatjuk vele, ha van némi türelmünk legalább félig étcsokiba mártogani a cukorkákat.

Hozzávalók (20x20-as formában)

50 dkg barna nádcukor
2 tubus cukrozott sűrített tej ( 150 gr-os)
1,5 dl tej
12 dkg vaj plusz 2 dkg a forma kenéséhez
1 ek instant kávé
1 ek. holland kakaópor
1 ek. méz
10 dkg dió

  1. Az első három hozzávalót közepes lángon egy vastagabb aljú lábasban vagy lángelosztón kevergetve melegítjük, míg a cukor teljesen felolvad, majd a dió kivételével minden mást is a lábosba zúdítunk.
  2. Ezután picikét nagyobbra vesszük a lángot, és 10 percig főzzük a keveréket. Erősen felhabzik, ez nem baj, és a végére a hab kissé besötétedik. Csak ritkán és óvatosan keverjük, le ne kapjon, agyonkeverni tilos, mert akkor oda az omlós állag.
  3. Jól felszereltek előkaphatják a konyhai hőmérőt, ennek 112-114 fokot kell mutatnia. Ekkor lekapcsoljuk a lángot és két órára békén hagyjuk a masszát a konyhában. Fényes vékony réteg képződik a tetején, és maga keverék is fényes ekkor.
  4. Ezután a diót kicsit átmelegítjük, (nem szabad hidegen belekeverni) a masszához adjuk, és egy fakanállal kb. 5 percig keverjük még, egyre erőteljesebben, mivel ez egyre nehezedik, ahogy a fudge klassz állaga kialakul. Mikor már sűrűnek érezzük, és egyre nehezebb a keverés, megállunk, és a kivajazott formába öntjük, tetejét elegyengetjük. Továbbra is lassan hűtjük ki, csak pár óra után rakjuk hűtőbe, és ott tároljuk.
  5. Ha csokival is be akarjuk vonni szaloncukornak, akkor jó hidegen mártogassuk a langyos csokiba, akár mélyhűtőbe is rakhatjuk a mártani valókat közvetlenül előtte 15 percre.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta