Borjúpaprikás másfél óra alatt? Miért ne?!

A legtöbbször marhapörkölt kerül az asztalra - az már bevált - mindenki szereti, és elkészíteni sem nehéz, csak sokáig tart. Ezzel ellentétben a borjúhúsnak fele annyi idő is elég ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. Jó, persze drágább is a fiatal, zsenge hús. A legegyszerűbb borjúpaprikás recept, kezdőknek is.

DSCN6844 ok

Paprikás vs pörkölt

Bár a pörkölt és a paprikás igen hasonlít egymáshoz, óriási vitákat generál, hogy valójában mi a különbség a kettő között. Két uralkodó nézet van ezügyben. Az egyik szerint a pörkölt az, amikor a húst többször egymás után zsírjára sűtjük, hogy megfelelő mennyiségű finom pörkanyag keletkezzen rajta. A paprikás ezen a tengelyen egy több folyadékkal, zsírjára sütés nélkül készített pörkölt. A másik értelmezés szerint a paprikás az, amikor a bővebb lére eresztett pörköltet a végén tejföllel (esetleg lisztes tejföllel) keverjük el.

  • kb 1 dl zsír/olaj
  • 1,2 kg borjúcomb, vagy borjúlapocka (Azért 1,2 kg, mert a húst nem árt megtisztogatni a nagyobb mócsingoktól, így a végén körülbelül 1 kg tiszta húsa marad majd a főzéshez.)
  • 1 púpozott fakanál őrölt pirospaprika
  • 1 db nagy TV paprika
  • 1 db közepes paradicsom
  • 2 jó nagy fej hagyma (lehet több is)
  • só, bors
  • 2,5 dl tejföl 
  • 1 evőkanál liszt

Én elmentem a vásárba félpénzzel

Először is készítse elő az alapanyagokat: a húst tisztítsa meg, majd kockázza fel, a hagymát aprítsa kisebb kockákra, a paprikát csumázza ki és a paradicsommal együtt vágja félbe.

shutterstock 51955444

Borjút vettem a vásárban félpénzzel

Körülbelül 1 dl zsíron/olajon pirítsa meg a hagymát szép aranybarnára, majd vegye le a tűzről, és szórja meg a pirospaprikával. Adjon hozzá nagyon kevés vizet (max. 1 dl) és keverje el az egészet. Addig főzze, amíg a lé el nem fő a paprikás hagymáról. Vigyázzon, nehogy odaégesse, és persze nem árt folyamatosan kevergetni az ételt! (A hagyma és a paprika is hamar meg tud égni, főleg ha együtt vannak!)

Borjúm mondja: mit is mond?

Ezután tegye az alapba a borjúhúst, és fehéredésig pirítsa, sózza, borsozza, majd öntse fel nagyon kevés hideg vízzel (tényleg nagyon kevés legyen!), és helyezze a fedőt a lábasra. Vegye kis hőmérsékletre a tűzhelyet és várjon. Persze kevergetni is kell az ételt, de szerencsére nem percenként. A lényeg, hogy így párolódjon omlósra a hús. Ha pár perc után nem kezd szaftosodni az étel, ismét öntse fel egy kevés vízzel. 

Kárikittyom... 

Amikor a hús már majdnem puha, adja az ételhez a paradicsomot és a paprikát, és főzze tovább az ételt. Mikorra a zöldségek szétfőnek, biztos lehet benne, hogy a hús is kellőképpen puha lesz!

Elfogyott a félpénzem

Készítsen habarást a tejfölből és a lisztből, és habarja be vele a paprikást, majd még egyszer rottyantson az ételen. Ezennel készen is van.

Nokedli

Amíg a hús fő, készítse el a nokedlit:

  • 3 db tojás (L-es)
  • 0,5 kg liszt
  • víz
  • kevés só

Az egész tojásokat keverje csomómentesre a liszttel, sóval és a vízzel. A víz mennyisége a többi hozzávalótól függ, annyira legyen sűrű, hogy a fakanál végighúzva csíkot hagyjon benne, majd a tészta lassan záródjon össze a kanál mögött. Ha ez megvan, adagonként szaggassa lobogó (!!!) vízbe a nokedlit. Amikor feljött a víz felszínére, még várjon pár percet, majd szűrje le.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek