DIY: unalmas pamutpólóból sikkes csipkefelső

Túlságosan egyszerű, esetleg rég nem hordott, vagy csak halálra unt pólóját többféleképpen is feldobhatja: legutóbb a felsők hátulját díszítő szívdekoltázzsal kísérleteztünk, most viszont megpróbálkoztunk a csipkedíszétéssel is. Bár a procedúra sokkal több figyelmet kíván és egy ollónál többre van szükség a megvalósításához, azért viszonylag könnyen kivitelezhető a dolog, ráadásul fillérekből megússza, ha nem teljesen ingyen.

Idén nem csak a csipkével díszített sortok, hanem a felsők is magasan viszik a prímet a fast fashion üzletek kínálatában, az viszont kicsit túlzás, hogy egy gagyi csipkével díszített felsőért akár ötezer forintot is van képük elkérni az üzleteknek. A pofátlan árakkal dacolva úgy döntöttünk, ennek a trendnek a követését is megoldjuk magunk, a részletesen kifejtett pontok alapján pedig ön is nekifoghat a szabdalásnak!

Amire szüksége lesz:

  • egy megunt póló (lehetőleg pamut, könnyebb vele dolgozni)
  • csipke (lehetőleg a póló színével harmonizáló, minimum 5 cm széles)
  • egy marék gombostű
  • olló
  • varrógép (a csipke precíz, ugyanakkor kissé macerás felvarrásához mindenképp varrógépre van szükség, de kézzel is próbálkozhat, csak akkor jóval pepecselősebb a folyamat).

Válasszon ki egy rég megunt pólót a szekrényből és vegyen hozzá színben harmonizáló csipkét. Az anyaghoz bármelyik méteráru üzletben hozzájuthat, de dolgozhat régi csipkefüggönnyel vagy terítővel is, a lényeg annyi, hogy a kivágott porció szélessége minimum 5 cm legyen. Legalább négy csíkot vágjon ki az anyag egészéből, ennyire biztosan szüksége lesz a póló betoldásához.

Tipp: Könnyítse meg saját dolgát és illessze rá a már kivágott részeket a teljes csipkére, majd ennek mentén szelje a többit! Túlzott odafigyelésre így nincs akkora szükég, a kivágott darabok pedig biztosan egyformára sikerülnek.

Ha ez megvan, kezdhetjük is széttrancsírozni a pólót: a csipke betoldásához a varrás mentén kell felvágni az egész felsőt, nálunk ez a vállrészt illetve a póló két teljes oldalát jelenti. Attól függően, hogy mennyire széles csipkét akarunk hozzáadni a pólóhoz, kell levágnunk 5 cm széles, varrás hosszúságú darabkákat.

 
 
Első lépésben a vállakat kell összeilleszteni: hajtson be fél centiméternyi anyagot a vágás mentén, majd ez alá a fél centis vágás alá illessze be a csipkét. Ezt ismételje meg a másik oldalon is, és a váll része már el is készült.
 
  Fontos: a póló egészet a fonákoldalon kell majd megvarrni, igyekezzen precízen dolgozni, a kilógó részek ugyanis tönkretehetik az összhatást.
  
A felső két oldalán is hasonlóan járunk el, csak itt fél centi helyett 1-1 cm-es behajtással illesztjük a varrás mentén felvágott pólóhoz az 5 cm széles csipkedarabokat. Ha sikeresen betoldottuk mind a négyet, elkezdhetjük fél centire behajtogatni ezek szélét.
 

 
 
 
Ne kavarodjon össze, most nem a pamut anyaggal kell bajlódnia, hanem csak a csipkével. A csipkecsíkok behajtogatása után hozzákezdhetünk a varráshoz, amit szigorúan fonákoldalon végzünk.
 
Fontos:
mindent a fonákoldalon varrjunk, precízen, a varrás mentéhez igazítva.
  
 
 
A csipkék összevarrásával el is készült a kicsit oversized, lazán bő fazonú csipkepólónk, fillérekből. Ha ön a feszülősebb verziót szeretné elkészíteni, annak sincs semmi akadálya, csak a behajtásokon kell növelni fél, vagy akár egy teljes centit. Többet viszont nem igazán érdemes, mivel a csipke alapvetően merev anyag, és ha túl szűkre szabjuk, nem lehet majd belebújni a pólóba.
Ha kipróbálta praktikánkat és úgy érzi, egészen vállalható lett a végeredmény, küldje el nekünk e-mailben!
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek