OFFLINE

Így teszi tönkre a lábát a magassarkú

2013. augusztus 1., csütörtök 19:51

Orvosi vizsgálatok nomeg a hollywoodi sztárok lábainak elrettentő képei is azzal riogatnak, hogy a csinos külsőbe csomagolt magassarkú cipellők bizony a mi lábunkat is tönkretehetik. A Washington Post kíván végleg pontot tenni az örök vita végére infografikus illusztrációval, mely alapján egyértelműen kirajzolódik, milyen hatással van a sarkak viselése a testtartásra, a különféle izmokra és a csontokra.

A Washington Post illusztrációi megdöntik azt a sokak által vallott nézetet, miszerint kifejezetten egészséges és veszélytelen a magassarkú cipők viselése, így nem meglepő, hogy egyre több divatszakértő is kezd magassarkú-ellenessé válni. A tanulmány részéletesen, izmokra lebontva magyarázza az esetleges tünetek forrásait, így gyakorlott tűsarok viselőként most ön is rájöhet, melyik porcikája miért fáj.

Bár a magassarkú cipőktől valóban hosszabbnak tűnik a lábunk, a több centis sarkaktól a talpunkra nehezedő nyomás sokkal erősebbé válik, mint általában: 2 centi esetén 57%-os, 3 centi fölött már 76%-os többletnyomásról beszélhetünk, ami nem mindegy, hiszen mindez a lábfejünkre nehezedik rá, és ez hosszú távon egyre fokozódó fájdalommal jár. A terhelés a térdet is érinti, ami alapvető fontossággal bír a helyes és ideális testtartás elérésében: tanulmányok bizonyították, hogy magassarkú cipő viselése esetén 26%-os többletnyomás keletkezik a térd belsejében, ami hosszú távon szintén elég rizikós.

A vádli izomzata könnyen megrövidülhet és folyamatosan feszültté válhat, míg a magas sarok, illetve a szűk orrkivágások károsíthatják a harmadik és negyedik lábujj idegeit, ez pedig a lábujjak gyulladásához, illetve dermedtségéhez vezethet. Azok a lábbelik, melyek túlságosan összeszorítják a lábfejünket, komoly bütykösödést okozhatnak, ami a nagylábujj melletti részen a legveszélyesebb, mivel a bütyök – ami egyébként nem fájdalommentes – folyamatosan hozzá paszírozza a nagylábujjat a többihez.

 The True Effect of High Heels
  

A magas sarkak a bokáinkra nézve is tartogatnak veszélyeket, mivel egyensúlyérzékünk sokkal bizonytalanabbá válik viselésükkor, így a boka kificamítása vagy törése is sokkal valószínűbb, arról már nem is beszélve, hogy a cipő pántja hosszútávon kidörzsölheti és irritálhatja a sarkunkat, ami szintén bütykösödéshez, másnevén Haglund deformitáshoz vezethet.

Mostantól mértékletesebben visel magassarkú cipőt?

  • 637
    Igen, ez a tanulmány elgondolkodtatott...
  • 687
    Nem, csak azért sem válok meg tőle!

Mindez persze nem jelenti azt, hogy örökre meg kell válnia kedvenc tűsarkújától, a lényeg csak annyi, hogy mértékkel hordja: tartogassa inkább különleges alkalmakra vagy hétvégi kimozdulásokra, de a boltba inkább laposban ugorjon le, az úgyis sokkal kényelmesebb.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta