OFFLINE

Rakott krumpli: kétszer sütve a legjobb

2013. március 16., szombat 10:44

Krumpli, kolbász, tojás, tejföl - a rakott krumplihoz csak ennyi kell. Nem csak az összetevők listája rövid, megcsinálni sem bonyolult, csak kicsit babrás. Bármilyen edényben süthető, de nem érdemes többet egymásra halmozni két komplett rétegnél. A legeslegjobb pedig akkor lesz, ha van időnk előző este (vagy pár órával hamarabb) összerakni, félig megsütni, hagyni kihűlni, aztán egy plusz tejfölréteget a tetejére kenve befejezni a sütést.

Ahhoz, hogy a rakott krumpli rakott krumpli legyen, a következőket rétegezzük a sütés előtt: 1. megfőzött és felkarikázott krumpli, 2. megfőzött, felkarikázott tojás, 3. felkarikázott, kicsit megpirított kolbász, 4. tejföl. Ebből is látszik, hogy itt az előkészületek tartanak sokáig.

rakott krumpli2

Hozzávalók (8 személyre)

2 kg krumpli (főzni való, jó nagy szemű)
8 tojás
2 rövid vagy 1 hosszú szál minél jobb parasztkolbász
1,2 liter tejföl, 20 százalékos

1. A krumplit sós vízben, héjában kezdtem főzni. Így jó darabig eltart, viszont megfőzve és kicsit visszahűtve könnyű hámozni. Ha valaki időszűkében van, megteheti azt, hogy meghámozza, felkarikázza a krumplit, és forrásban lévő vízben 8-10 percig főzi a karikákat, aztán óvatosan szűri le, hogy ne törjenek össze.

2. Amíg a krumpli készült, feltettem a tojásokat hideg vízben főni. Forrás után 12 percig főztem, majd hideg vízben langyosra hűtöttem, meghámoztam, félretettem.

3. A kolbászokat félkarikákra vágtam, és enyhén megpirítottam. Ezt a lépést akár ki is lehet hagyni, de szerintem sokkal jobb lesz így, és különben is, Anyukám is így csinálja.

4. Amikor a krumpli megfőtt (a hústű akadálytalanul csúszott bele), langyosra hűtöttem, és magam elé vettem egy nagyjából 30x40 centis tepsit. Kezdődött az összerakás.

5. A sütőt 180 fokra bekapcsoltam, nem légkeverésre. A tepsi alját szűk centis karikákra vágott krumplival fedtem le, kóstolás után sóztam.

6. Erre jött 4 tojás, felkarikázva, ezt tojásvágóval a legkönnyebb.

7. Most következett a megpirított kolbász fele, és a kisült zsírjából is csepegtettem rá pár kiskanállal.

8. És a negyedik összetevő a tejföl, az egészet beborítottam tejföllel. Nálunk mindenki nagyon tejfölösen szereti, ezért teljesen befedtem az egészet.

9. A maradék hozzávalókból megismételjük a lépéseket: krumpli+só, tojás, kolbász. Ha úgy jön ki a lépés, és maradt annyi krumpli, a második kolbászos réteg tetejét is beboríthatjuk krumplikarikákkal. Nekem most nem úgy jött ki.

10. Végül a záró tejfölréteg következik, aki cuccosan szereti, kenje jó vasagon, mindent elfedve a tejföllel.

11. Mehet a sütőbe, ha azonnal kell, akkor körülbelül háromnegyed-egy óra alatt sül össze. Ha viszont van idejük, csodát tesz vele, ha két menetben sütik. Elsőre csak félig, aztán hűljön ki, a második sütés előtt mehet rá még egy réteg tejföl, mert az elsőt beissza, aztán irány a sütő, és készre sütni!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta