OFFLINE

Egy jó csizma még leárazva is drága

2013. január 26., szombat 09:33

A ruhákat már többször szemléztük a leárazások alatt, most a cipőket vesszük sorra: a nagy bolttúrán bennem az körvonalazódott, hogy hülye, aki cipőboltba megy cipőt venni, de mivel ez elég sarkos vélemény, megkérdeztem a kollégákat is, ők hol vesznek lábbelit és miért.

„Cipőboltban évek óta nem lehet olyan cipőt kapni, amitől nem érezném magam kínosan, kivéve talán a Humanic, de ott meg nagyon sok márka van, szóval gondolom nem véletlen. H&M és Zara, esetleg Bershka, de azt annyira nem szeretem, mert nekem kényelmetlenek a cipőik” – mondja Juci. „Sosem vennék nem cipőboltban cipőt, ugyanis szerintem vagy rohadt drága, vagy csapnivalóan tré a minősége. Szóval inkább költök többet egy cipőre, de ne menjen már szét fél év alatt. Kevés igazi bőrt használnak, csak a legújabb trendek kaphatóak a fast fashion boltokban, amitől falra mászom” – állítja Zsuzsa.

Ön hol vesz cipőt?

 • 1182
  Csak cipőboltban
 • 15
  Csak ruhaboltban
 • 389
  Itt is, ott is

A cipőbolt, nem cipőbolt kérdésről mindenkinek konkrét és megingathatatlan véleménye van, vannak jópáran, akik csak cipőboltban hajlandók vásárolni, és körülbelül ugyanannyian, akik velem vannak egy véleményen, úgyhogy a megszokott cipős üzletek mellett – Tamaris, Players Room, Salamander, Humanic, etc. – megnéztem a fast fashion boltok leárazott csizmakínálatát is. Nézze meg a folytatásban, hol mit lehet kapni, aztán vásároljon ott, ahol szeret!

Players Room

A Players Roomba jellemzően akkor megy az ember, ha sportos utcai cipőt szeretne, tehát én elég ritkán: sportcipőkből, egyszerű gumitalpú velúrcsizmákból és nem túl csinos női műbőr csizmákból nagy a kínálat. A válogatásban készségesen segítenek az eladók, ha látják, hogy el vagyunk veszve. Rajtam segített is egy lány, tőle tudtam meg azt is, miért van minden cipő alatt három ár: az egyik a teljes ár (jellemzően 20 és 30 ezer forint között), a második a leárazott ár (30-50%-kal kevesebb, mint az eredeti), a harmadik meg a „clubtag ár”, aki ugyanis vesz klubtagságot 5 ezer forintért, az egy évig különféle akciókat kap. Ha nagy a család, és szeretünk LeCoq, Adidas, Hummel meg Fila cipőket és furcsa, Norah illetve UsPolo márkájú műbőr csizmák hordani, biztos megéri. Bár igazából ezért a csodáért például a 10 ezret is sokalljuk, és ugyanilyen értetlenül állunk ezelőtt a cipő előtt is. Nem mi vagyunk a célcsoport, na. Az edzőcipők viszont tényleg menők, csak nem nagyon vannak leárazva, az Adidasok például 2 ezer forinttal olcsóbbak, mint voltak, ami a 27 ezres ár esetében szinte semmi.

Tamaris

A Tamarist nagyon szokták dicsérni az ismerőseim, szépek és kényelmes a cipőik, mondják. A kényelmest el is hiszem, a magassarkú csizmák többsége ugyanis AntiShock sarokkal van ellátva, azaz puhítja a lépteinket a sarokba épített lengéscsillapító, vagy mi. Meglepett minket, hogy bár annyira kiemelték az ismerősök a minőséget, sok papírszerű művelúrból gyártott darabot találtunk, ráadásul az egyik tűsarkú művelúr csizmán 17 ezer forintos cetlit fedeztünk fel. A cég honlapján is megtaláltuk ezt a csizmát, ami 70 helyett 60 euro, tehát nincs is nagyon leárazva, nem értjük. Ezen az áron bárki elmosolyodna, aki járt már a Ferenciek tere környéki röhejesen olcsó cipőbutikokban, ahol a hasonló művelúrok 3-4 ezerbe kerülnek.

De ne legyünk igazságtalanok, vannak itt jó hasítottbőr bokacsizmák is 15 ezer forintra leárazva, a matyólelkű cowgirlök meg 23 ezerért piros kiscsizmát vihetnek haza. A trendeket is igyekeznek követni a márka tervezői, ezt szűrtük le a bejáratban kipakolt gyógycipőre emlékeztető fűzős, extramagas sarkú bokacsizmákból: 32-35 ezer forint helyett most féláron, 16-18 ezerért vehetünk kényelmes és divatosnak mondott kiscsizmát. Cuki színes magassarkú is kapható, kár, hogy műbőr és 50 euró (14700 forint) leárazva: megnézheti ide kattintva, vagy a galériánkban!

A Tamaris egyébként nem ment rá annyira a leárazásra, sokminden 20-30%-kal olcsóbb csak, mint volt, de legalább nem kamuznak: amelyik polc termékeire 50%-os kedvezmény vonatkozik, oda azt írják, ahol csak 20%-ra számíthatunk, oda azt.

Humanic

A Humanic az az üzlet, ahová az is rendszeresen bemegy, aki egyébként a fast fashion üzletekben szeret cipőt venni, például Juci. Tényleg sok márkát forgalmaznak, a legkülönbözőbb árkategóriákban: van 3 ezer forintos cipő éppúgy, mint 60 ezer forintos, úgyhogy mindenki megtalálhatja a számítását. Már ha van türelme végigtúrni egy beláthatatlanul nagy üzletet.

Mivel a leárazásra koncentráltunk, a legolcsóbb és legjobban leárazott termékek között keresgéltünk, így találtunk 3990 forintos, extrém bokacsizmát, 4990 forintos műbőr körömcipőt, amiből nem volt már 38-as méret, 30 helyett 20 ezer forintos, hasított bőr, térd fölé érő rojtos csizmát. Sok a vadhajtás (főleg az SMH márkánál), de lehet jó őrültségeket kifogni. Az olcsóbb árkategóriás termékek között főleg kicsit lazán összegányolt műbőr cipők vannak, de aki hajlandó 60 ezret adni egy csizmáért, az kap Hilfiger csizmát is a Humanicnál.

Annak ellenére egyébként, hogy a kirakatban „végső árak, -50%-ig” feliratú tábla díszeleg, a márkás csizmákból maximum 10-20% jön le, és a bőr körömcipők is csak 2 ezer forinttal olcsóbbak, mint korábban (13990 helyett 11990 forint az áruk).

Bata

Nekem a Bata csalódás volt, már valahogy az akciós kiírás is azt sugallja kinézetével és az „áru” szóval, hogy itt a 40 fölöttiekre mennek rá. Színes hasítottbőr bakancsok állnak a kirakatban, de igazából 22 ezer forintért helyett 16-ért ezek nekem nem tetszenek – ez ízlés kérdése. Viszont a 20 ezerről 17 ezerre leárazott műbőr csizma és a 11 ezer forintos, ronda, bézs művelúr csizma simán nem éri meg az árát, ha tetszik, ha nem.

Vannak egyébként az üzletben tök átlagos, fekete és barna, térdig érő női csizmák is, vastag bőrből, azok 30 ezer forint körüli áron kaphatók, mint például ez. Ha már az üzletben nem találtunk semmit, körülnéztük a honlapjukon. Valamirevaló webshopot persze magyarul nem találtunk, csak franciául: a francia nőknek több bőrt ajánlgatnak, de azért egy ilyen 40 eurós (12 ezer forint) műbőr csoda is bekerült a választékba. Meg egy ilyen és egy ilyen is. Ez meg eredetileg 80 euró (24 ezer forint) lett volna, szintén műbőr, még féláron sem értjük, mi kerül rajta ennyibe: az ilyen típusú lehúzás mindig felbosszant, talán ezért akkora nyűg a cipővásárlás.

Attól még, hogy nekem pont nem tetszik a Bata kínálata, kolléganőm, Andi szereti a márkát, az egész várost feltúrta például egy csizmájukért: „Találtam idén olyan Bata bokacsizmát, amiből a 35-ös kicsi volt, a 37-es óriási, és egész Budapesten nem volt belőle 36-os” – írja Andi, aki cipőboltpárti, nem hajlandó máshol lábbelit venni, csak erre szakosodott üzletben. „Inkább levadászok egy jó minőségű darabot kicsit többért, vagy megveszem a Deichmannban az egyszezonost nagyon olcsón. Ha boltnevek kellenek: Humanic, Deichmann, Salamander akcióban, Bata, Alberto Zago akcióban, Branch, meg a tornacipős boltok” – mondja Andi.

Office Shoes

Az Office Shoes tematikában kicsit a Players Roomot követi, tele van sportcipőkkel, csak ők Lacoste-ban erősek, nem LeCoqban. Az edzőcipők mellett Caterpillar márkájú túrabakancsok kaphatók és van egy adag picsás körömcipő is. Utóbbiak nagyon olcsók, az eredeti 10-15 ezer forint helyett már csak 4500-3000 forintba kerülnek. Mind műbőr. A bakancsok viszont strapabírónak tűnnek és jól is néznek ki, 37 ezer forint helyett most 22 ezerbe kerülnek, és a Lacoste 55 ezres bakancsa is most éri meg 27 ezerért, féláron. És van már webshopjuk is, ott is lehet válogatni.

Salamander

A Salamanderbe épp csak beugrottam, és mivel egyedül voltam az üzletben, nem is nagyon tudtam fotózni. Ez az üzlet nem az olcsóságáról híres, viszont nincsenek műbőrök és minden termékük igényesen van elkészítve. A bőr bokacsizmák leárazva kerülnek 27-35 ezer forintba, jellemzően 30%-os az áresés. Az egykor 117 ezer forintos barna csizma most 72 ezer: szépnek szép, de nincs benne semmi különleges, hasonlót kapunk máshol is.

Az igényes és szép holmik között itt is találtunk persze furcsaságokat, például Ugg utánzatokat 11 ezer forintért, és bőrrel kombinált gumicsizmát 20 ezerért. Utóbbit nem volt nehéz megtalálni, mert a bejárathoz volt pakolva. Egyébként ilyen csizmát több nőn láttam már városban és eddig azt hittem, az Ázsia Centerben vették ennek az árnak a töredékkért. Egyébként jó kis csizma, ilyen borzalmas, latyakos időben nem kell más, márkája pedig Olaszországban ismertebb, mint nálunk.

És a fast fashion boltok

A cipőboltok után bevettük magunkat azokba az üzletekbe, ahová általában ruháért megyünk. Az egyik legjobb cipőfelhozatala a legtöbbek szerint a Zarának van, csak ott az ár a gond: „Elismerem, hogy vannak a Zarában jó cipők, csak aranyáron. Legalábbis ami nekem tetszik. Éljenek az outletek meg a netes vásárlás!” – mondja Zsuzsa.

Körképünk alapján azt kell mondanunk, az ár se gond: 10 ezerét a legújabb trendet követő, arannyal kivert bakancsokat, félcipőket kaphatunk, nagy részül valódi bőr. 17 ezerért olyan extrém veszkócsizmaszerűséget lehet kapni, amit sose vennék fel, de igényesen van megcsinálva. A 12 ezer forintos velúrcsizma már jobban elgondolkoztatott, kényelmes, mindenhova hordható, csakhát ugye velúr, ami nem ilyen latyakra való. A honlapon olyan cipőket is találtunk, amit adott boltban, ahol épp jártunk, nem: szerencse, mert nem tudnánk dönetni, hogy ezt a 8 ezer forintos Oxford-cipőt, vagy ezt a 7 ezer forintos platformszandált válasszuk. Igazából ez a 14 ezer forintos cipő is elég merész, ráadásul bőr. Persze van, akinek pont ez az extremitás nem jön be: „Zarában, ilyesmi helyen nem veszek cipőt, mert általában magassarkút adnak, vagy annyira színeset/díszeset, ami nem passzol egy cuccomhoz sem, vagy csak simán rohadt drága” – írja Kriszta, aki jellemzően Martens bakancsban jár.

Az Inditex másik márkájánál, a Pull and Bearnél már csak párféle cipő maradt, például egy rakat 3500 forintos bézs műbőr bokacsizma (eredetileg 9995 forint volt) és fekete művelúr magassarkú körömcipők, ugyanannyiért. A kínálat többi részéért nem voltam oda, mert itt is jellemzően műanyag minden, és még leárazva is 8-10-15 ezer forint egy-egy bokacsizma. A legviccesebb talán ez a 15995 forintról 14995 forintra leárazott műbőr csizma, aminek a színe „leather” (azaz bőr), de összetétele 100% poliészter.

A Bershkában is már csak 4995 forintba kerülnek azok a cipők, amik korábban 14995-be kerültek (képek a galériában). A Mangóban a cipők 50%-kal olcsóbbak, mint teljes áron, és csinos, nőies lábbelik vannak, mondjuk, akinek tetszik a Salamander felhozatala, itt is nézelődhet kicsit. Segít a választásban, hogy méret szerint vannak elrendezve a cipők.

Annak ellenére, hogy ezer éve nem vásároltam cipőboltban, az biztos, hogy ott kellemesebb cipőt venni, mint ezekben az üzletekben: a Mangót kivéve nem lehet leülni a próbálgatáshoz, az meg teljesen érthető, ha egy bizonyos kor és kereseti szint fölött az ember lányának nincs kedve fél lábon ugrálva cipőt próbálni, a ruhák alól előtúrni fél pár cipőket, és görnyedve keresgélni a megfelelő méretet egy-egy darabból.

Ezekben a boltokban nincs segítség, nemhogy szakszerű, semmilyen. És a cipőket a divat szerint alakítják, nem kényelmi szempontok szerint, így aztán jószerivel csak totál lapos és 13 centis sarkú lábbelik vannak a fast fashion üzletekben. Míg a cipőboltok márkái egyre több figyelmet fektetnek a kényelemre és az olyan technikai újításokra, mint az ütődéselnyelő sarok, a fast fashion üzletek cipői gyakran minden igényesség nélkül vannak összegányolva. Ön hol vásárol cipőt? Szavazzon, aztán mondja el kommentben, miért pont ott vesz cipőt, ahol!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.01.26 11:53:21Fenimore

  Én a cipőboltos tábort erősítem, a ruhaboltos cipők papírtalpú műanyag borzalmak, illegni-billegni jók, de hordhatatlanok.
  Tavaly és idén nem vettem amúgy új cipőket, csak egy-két balerinát cseréltem le, amiket elhordtam, a kulcsdarabok (sportcipő, csizma, munkábajárós) nem cserélődtek, mert ocsmány a divat nagyon, egyszerűen semmi nem tetszik a legújabb kínálatokból. Remélem, hamarosan változik a trend.

 • 2013.01.26 12:10:24mackóka

  Én is cipőbolt párti vagyok, de kezdem úgy érezni, hogy feleslegesen...a tavaly télen vett Vagabondomnak levált a talpa, és nem találom a blokkot. :D (40.000-ről volt leárazva...). Általában szezononként 1 márkás cipőm van, és ha szerelemből megtetszenek olcsóbb darabok, azokat is megveszem. De kezdem azt érezni, hogy a rendes cipőboltok drágább darabjai ugyanolyan sz@r minőségűek, mint az olcsó, műbőr cipők a fast fashion (megint tanultam valami újat) boltokban.

 • 2013.01.26 13:21:13tejcsokoládé

  "cipőt a cipőboltból"

 • 2013.01.26 14:45:02Alaister Grand

  Cipőt (is) a kínaiból. Tuti, hogy 6000 alatt van, és legalább nem csodálkozol, hogy egy szezont bír, mert erre számítasz.
  A pöffeszkedő tünciboltok röhejes árakon árulnak vállalhatatlan szarokat. Még a kirakatokat sem érdemes megnézni, hacsak nem röhögni akar az ember a béna rongyok árain.

 • 2013.01.26 17:59:52Vakmacska

  Általában gagyicuccokkal is elvagyok, de cipőben nem kell (kivéve: balerinák a cikkben is említett belvárosi cipődiszkontokból 3-5 ezerért, azok arra pont jók amire használom őket). Múlt hét találata: Office Shoesban fekete, emelt telitalpú (nem magassarkú és nem lapos, ugye, és tutira lehet benne menni hóban és jégen is) 20 ezres Lacoste hótaposó, felvettem és mondtam a csajnak hogy már a pénztárig se veszem le, olyan kényelmes, azóta is főleg az van a lábamon.....amúgy 10 perccel a megvétel után állok sorba egy emelettel feljebb a postán, áll előttem egy nő, ránéz a lábamra, nehari eztholvetted? Mondom 10 perce pont egy emelettel lejjebbb...nyargalt a nő, nemtom talált-e még másikat belőle. Amúgy a 16-18 (!!!!) éves Skandiát váltotta, ami még most se ázik be, csak a külső borítása kezd mállani lefele, szóval vállalhatatlan udvarsöprésen túl.....kíváncsi leszek, ez meddig tart majd ki.

 • 2013.01.26 18:10:12betttike

  A cikk írójának figyelmébe: nem csak rossz minőségű műbőrt kapni. Nekem van olyan Office Shoes-os bokacsizmám, ami idestova 3 éves, és szinte folyton hordom. A bőrrel ellentétben még át sem ázik,nem sajnálom hótól, sótól és valahogy mégsem izzad benne a lábam. Ez egy kivételesen jó vásár volt, és bőr cipőből is vettem már nem egy olyat, ami egy szezont sem bírt ki.

 • 2013.01.26 18:48:50bólint

  Vatera: bőven tízezer alatt nemrég lőttem gyönyörű új bőr Guess csizmát: mintha csináltattam volna, annyira rám passzol, pedig nem is zippzárad a szára, hanem bebújós, ami elég nagy va bank. Persze, nem erre a gány síkos időre való a magas sarka és a bézs színe miatt - hóövezetben lakom, ahol elvétve se takarítja senki a kurva járdáját, ami rég lefagyott - de tisztább, szárazabban nagyon jó lesz. Ez már a nem tudom hanyadik onnan vett lábbelim - szandálok, CK tűsarkú, tűsarkú csizmák - , a családom más kényes lábú tagjai is onnan cipősödnek, hogy téli vagy nyári választékban utazunk, mindegy. Mindig találunk jókat. Nagyon jó árakat lehet kifogni - mindent mérnek az eladók, ha pesti, próbálni is lehet persze. Vissza soha nem kellett küldeni semmit. Csomó vadiújat is árulnak, effektív boltszerűen működve. Sőt én is adtam már el 16 éves lengyel csizmát jó áron, mert tavaly épp megint bejött a fazonja, rám meg nem szuszakolódott már fel. Még mindig van mit kínálnom. ;-))
  Turkák: onnan is fillérekért vannak zseniális és márkás darabok, sokszor szinte újak. Türelem kell az aranyásás feelingű válogatáshoz, de a Hádában, Humánában is találtam már divatosokat, nagyon kényelmeseket, bőrből, naná. Nem is értem, hogy dobhattam ki vagyonokat régebben cipőboltokban tucatárukra.

 • 2013.01.26 19:06:21Fenimore

  Na igen, a turkák. Timbaland túrabakancsot találtam ott, hordatlant, még fityegett rajta a cetli. Kicsit nehéz volt, így benne volt vagy 3000 forintomban, boltban lett volna vagy tízszer annyi. Fél számmal nagyobb, mint a lábam, gondoltam, akkor is megéri, ha megveszem, és pl vaterán eladom. Aztán kiderült, hogy kb a világ legkényelmesebb lábbelije, a fél szám plusz meg direkt kell bele, így nem váltam meg tőle.
  A legjobb papucsom meg kínai, egy totál noname üzletben vettem nyaralás előtt fél nappal, gondoltam, max elszakad, és kihajítom. És idén lesz tizenegy éves. Még mindig olyan, mintha új lenne - na jó, vadonat újnak nem néz ki, de mintha nemrég vettem volna, nem kopott, nem kitaposott, tökéletesen tisztítható, nem színeződött el, nem tudom, hogy csinálták. :) Még mindig rugalmas a talpa, nem szottyadt össze, a lábujj közti része soha egy percig sem dörzsölt, állja a kopást, vizet, koszt, még vezetni is tudok benne, ráadásul van rajta egy icipici strasszdísz, ami tizenegy éve a helyén van, egy kő sem hiányzik. Terminátorpapucsnak hívom. :)

 • 2013.01.26 19:20:32bólint

  A Scholl utoljára ezer éve volt rajtam, - mikor abban a fémcsattos papucsában csoszogtam a munkahelyemen, mert akkor az volt a menő - de pl. épp most hirdeti a Vatera:[link]

 • 2013.01.26 20:26:04ribizzli

  A WestEnd aluljáró felőli bejárata mellett van egy nagyon jó kínai cipőbolt. Az egész üzlet szinte csak cipős doboz tornyokból áll és mindig rengetegen vannak bent, alig lehet beférni. Én legutóbb 2500 forintért vettem ott egy csizmát, még akkor is olcsóbban jönnék ki ha minden télre 2 ilyet kellene vennem, de eddig semmi baja. Egyik másik üzletben sem találtam olyan cipőket amik tetszettek volna annyira, hogy pénzt adjak ki értük, annyit meg végképp nem amennyibe kerültek.

 • 2013.01.27 02:54:06BLOUSE

  Westend aluljáró és Ferenciek tere kínai: tavasszal és nyáron vettem 5 pár cipőt (papucs, szandál), abból 5 pár tönkrement, szétjött, elszakadt 1-2 hét alatt. Visszavittem, levásárolhattam (ugyanolyan sz.rra, de mindegy), oké. Megfogadtam, többet nem vásárolok ott. Aztán novemberben mégis vettem u.ott egy csizmát, direkt olyan céllal, hogy latyakban, gányban majd azt hordom, amikor sajnálom felvenni a normális bőr csizmáimat. (Meg egy másik alkalmit, de az még alig volt rajtam, úh. arról nem tudok nyilatkozni.) Azt kell hogy mondjam, kihúzott rajtam 2 hónapot a legnagyobb pesti esőben, sárban, budai hóban, fagyban, de alig látszik használtnak (jó, mondjuk direkt nem kényes színűt, anyagút vettem), soha nem ázott át, soha nem fázott benne a lábam. Nem vált le a talpa, strammul tartja magát. Bőven behozta az a 4-5000 Ft-ot.
  De hogy tavasszal megint vásárolok-e náluk, hááát... a szandikkal nagyon megjártam.

 • 2013.01.27 08:55:40goldblum

  Bőrcipót természetesen nem veszek (az állatokra való tekintettel), és tényleg lehet normális nembőrt kapni, ha már hótaposóról van szó, pl Crocs.

 • 2013.01.27 18:37:20Dzoltán55

  Szerintem jó cipőt csak drágán lehet venni.Én jó téli cipőt utoljára Ausztria egyik híres üdülővárosában vettem,olcsóbban mint itthon.

 • 2013.01.27 19:12:30Rózsika

  Nem csodálom, hogy a Reno-ról nincs szó. Épp egy éve 18 napig bírta a napi munkába járásnyi időt egy pár bokacsizmám, amit ott vettem...
  Aztán kínomban beruháztam egy leárazott, inkább őszinek mondható belebújós bőrcipőre a Humanic-ban, és azóta nincs gond. Mondjuk kéthetente egyszer veszem fel...

 • 2013.01.28 09:05:01encir

  A New Yorkerben vettem a múlt héten egy művelúr egybetalpút, 3990-re leárazva 12490-ről. Mondjuk még ennyit se ér, mondtam is a lányomnak, nyúzza-húzza nyugodtan, ha szétválik, becseréljük egy tavaszi cipőre :-)

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta