OFFLINE

Terepjáró helyett estélyiben legyen királylány

2012. október 30., kedd 18:50

Németh Anikó, a Manier tervezőjének legújabb divatbemutatóján sem kivillanó mellek, sem kivillanó combok nem voltak, és egy nagyszabású külső helyszín helyett az Opera tövében elhelyezkedő showroomban tekintettük meg a ruhákat. Viszont ismét felolvasott Karafiáth Orsolya és élőben énekelt Harcsa Veronika.

A tervezőnő azok közé tartozik, akik szeretik nevesíteni kollekcióikat, az őszi/téli darabok például Kő, papír, olló név alatt futnak. Az alapgondolat pedig nemcsak a ruhákon jelenik meg, hanem a bemutatóterem kirakatait is mindig átrendezik az aktuális hívószavaknak megfelelően. Nemrég például a hivatalos Facebook oldalon arra kérték a követőket, hogy küldjenek be különböző méretű, színű és formájú ollókat, amelyeket majd kirakhatnak az ablakba. De hogy miért pont Kő, papír, olló címet adta Németh Anikó, az a hajtás után kiderül.

„A Manier őszi kollekciójának címe játékra, kalandra hív. A játékos, kísérletező módszer jellemző rám, az egész tervezői munkámra: többé vagy kevésbé minden ruhámban érzékelhető  – itt most hangsúlyozottan.  Ez akkor is így van, ha közben elsődleges szempont marad, hogy aki felveszi a ruháimat, jól érezze bennük magát, hogy praktikusan beilleszthetők legyenek az öltözködés mindennapjaiba. Nem látványruhák tehát, hiszen azért készültek, hogy viseljék őket, mégis látványos ruhák” – vallja Németh Anikó, aki tavaly októberben már tett egy kirándulást a funkcionális ruhák világába.

Persze nem kell aggódni, van, ami soha nem változik, részletekben most sincs hiány, van, ami csak második vagy harmadik alkalommal szúr szemet. A díszítésként használt tűzéseket, rátéteket és a cipzárokat azért nehéz nem észrevenni. „A kidolgozott, míves részletek mellett van, ami csak jelzésszerűen jelenik meg, mintha nem lenne tökéletesen befejezve – hogy teret hagyjak a képzeletnek. A felület dús, minták, csipkék, színek tobzódnak, de azzal, hogy viszonylag szabadon kezelem őket, különös harmóniák jönnek létre. Szeretném, ha az öltözékeim arra szólítanák fel a szemlélőt, hogy megérintsék az anyagot, felhajtogassák, beletúrjanak a kezükkel – taktilis élményt is jelentsen számukra. Hiszen a ruha, mint legintimebb terünk: hozzánk ér, s mi másokhoz érünk vele.”

De meglepő módon néha a szoborszerű ruhák közé egy-két teljesen egyszerű darab is került, mint például a galériában is látható hosszú szürke ruha, vagy a kobaltkék overall. A kollekció legtöbb darabjának viseléséhez persze továbbra is erős egyéniség kell: „Én inkább olyanoknak csinálok ruhát, akik nem bánják, hogy feltűnnek benne, a trendnek nem a minimalista irányát erősítem – azt sokan csinálják jól. Bizonyára az én tervezői habitusom is ilyen: úgy akarok hatással lenni a dolgokra, hogy láthatóvá teszem őket – és ezáltal önmagamat is.”

Németh Anikó, akinek saját bevallása szerint nagyon fontosak a történelmi korok öltözködési tradíciói, a barokk és a rokokó elemeit használta fel a jelenlegi kollekcióhoz. „A dúsan redőzött kelmék, köpenyek, abroncsok, szalagok, tollak – mindez a feltűnésen, a teátrális tobzódáson kívül jelezte viselője fontosságát: annál nagyobb a súlya, minél nagyobb teret foglal el a személye – az öltözék segítségével is. Ma ezt sokaknál a hatalmas irodák, lakások, luxusterepjárók fejezik ki, de az üzenet lényege ugyanez. Ha a kor női ruháit nézzük, ezek a gömbölyűbb, teresebb formák úgy ölelik át az alakot, hogy szinte egy új, textil-anatómiát építenek köré, puhán, érzékenyen és teátrálisan. Ez mindenkiből kihozza a benne megbúvó királykisasszonyt – nincs nő, aki nem vágyna erre” – írja Németh Anikó összefoglalójában.

A barokk és a rokokó a Kő, papír, olló kollekcióban egyébként elsősorban a hangulatban, a sziluettekben és anyagkezelés terén érvényesül, de a Kelet is hatással volt a tervezőnőre. „Itt a szabásvonalak és a formavilág azért értelmeződik át, mert nem azokat az anyagokat rendelem hozzájuk, amelyeket ez a kultúra eredetileg használt. A kísérletezés a szabászatban is jellemez: a klasszikus szabászat határait tágítva az eredeti metódust megbontva, más szabásvonalak mentén haladok. A különleges, hol spirálisan, sréhen, fedésben, parkettamintában szabott felületek arra késztetik a szemet, hogy jobban megnézzék, a kezet, hogy megérintsék az anyagot.”

Bár Németh Anikó nem tartozik azok közé, akik hagyják, hogy az aktuális szezon trendjei keretek közzé szorítsák, azért egy-két dolgot ő is szívesen átemel. Vegyük csak a színeket, mint például a piros, a bordó, a sárga, a kobaltkék, a mustársárga, valamint ott van a pliszírozott szokna, illetve ruha, ami egy ideje már tartja magát, sőt, a USE szerint jövő nyáron is menő lesz, a peplum, amit ebben a szezonban csúcsra járattak a fast fashion boltok is.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta