OFFLINE

Az olimpia-fanok nem érnek rá shoppingolni

2012. augusztus 9., csütörtök 13:01

Több ezer turista lepte el Londont a világ minden tájáról, a kereskedők mégis panaszkodnak. Azt mondják, az olimpiai park vonzáskörzetén kívül nem igazán pörög a biznisz.

Pedig akik nem mozdulnak ki a parkból, nem járnak túl jól: 12 fontot (4200 forint) költhetnek egy száraz szendvicsre, és kígyózó sorokat kell végigállniuk, ha valamilyen szuvenírt akarnak beszerezni. A turisták rengeteg pénzt otthagynak a Westfield Stratford City-ben is, ami egy óriási sétálóutca az olimpiai park szomszédságában. A probléma csak az, hogy sehol máshol nem költekeznek.

A St. Bond Street, London egyik legmenőbb vásárlóutcája is szinte kong az ürességtől
A St. Bond Street, London egyik legmenőbb vásárlóutcája is szinte kong az ürességtől
Fotó: Sarah Lee / Northfoto

Az olimpiai rohamra készülve a brit közlekedési hatóságok nagyszabású médiakampányt indítottak, amelyben arra kérték a londoniakat és a városba ingázókat, hogy ha nem mennek a játékokra, inkább kerüljék el a metrót és a belvárosi buszokat. Sőt, ha tehetik, a munkahelyükre se menjenek be, hanem dolgozzanak távmunkában. És ugyebár a briteknek nem kell kétszer mondani, hogy maradjanak otthon a fenekükön, pizsamában és papucsban. Így a belvárosban még a gyalogos forgalom is visszaesett – egy luxuscikkeket áruló kiskereskedő szerint a magasabb árfekvésű városrészekben kb. 50 százalékkal. Ezzel együtt a kereskedelem, a szórakoztatás és a vendéglátás forgalma is zuhanni kezdett.

A kereskedők sírásának azonban nem kell bedőlni: az olimpia után nagy vásárlórohamra számítanak. Azt remélik, hogy a vendégek a játékok után még pár napig a városban maradnak, hogy megnézzék a nevezetességeket, és persze shoppingoljanak. A több mint 600 kereskedőt tömörítő szervezet, a New West End Company szóvivője szerint augusztus végére „hatalmas tömegek várhatók Közel-Keletről” , akik köztudottan jó vásárlóerők.

Mindenesetre a boltosok most ezerrel dolgoznak azon, hogy visszacsábítsák a vásárlókat: közösségi média-kampányokat szerveznek és ingyenes parkolást kínálnak a játékok utáni hétvégéken. Ha bejön a tervük, a londoniak nem sokáig élvezhetik az Oxford Circus viszonylagos nyugalmát: hamarosan újra elárasztja a belvárost a hatralmas tömeg.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta