OFFLINE

Varázstortát a tanfolyamról

2011. április 15., péntek 07:12

Manapság Magyarországon is, csakúgy mint a sok helyen a világon, nagyon népszerűek a főzőtanfolyamok, én is sokáig gondolkodtam, hogy elmegyek mondjuk az Olasz Intézet főzőtanfolyamára, de persze mint a legtöbb ilyen elhatározásomból, ebből sem lett semmi. Mivel azonban sütni még jobban szeretek, mint főzni, a tortadekorációs tanfolyam elől már nem tudtam elmenekülni.

A főzőtanfolyamokat sokan párválasztásra is használják, és ezt a szervezők is tudják, mert szinte mindig az ellenkező nem egy képviselőjével osztják be az embert az adott feladat elvégzésére.

Ha hasonló céllal érkezünk a desszertmester.hu által szervezett tortadekorációs tanfolyamra, akkor nagyot csalódhatunk, kivéve persze ha férfiak vagyunk, mert csak nőkkel fogunk találkozni. A tanfolyamtól várt önmagukat kereső harmincasok helyett viszont jófej, friss nyugdíjas nénikkel, és cukrászhallgató lányokkal formálhatjuk a húsvéti nyuszikat.

Ha szeretünk tortát sütni, de azonnal továbblapoztunk a szakácskönyvben, amikor bonyolultnak tűnő, díszes csodákat látunk, akkor nekünk is ott a helyünk ezen az egy vagy kétnapos tanfolyamon.

Tájékozottabbak számára nyilvánvaló dolgokat tudhatunk meg: például, hogy van egyszeres, kétszeres, és háromszoros marcipán. Így most már tudom, hogy a háromszoros marcipán való tortabevonásra vagy figura formázásra, és tölteléknek az egyszeres marcipánt érdemes használni.

A tanfolyam tudtam meg azt is, hogy a cukros, vajas vagy növényi anyagokból készült mázakat és formázó anyagokat - amiket például az Egyesült Államokban előszeretettel használnak - a legtöbb magyar félreteszi a tányérján. De mivel ezek az anyagok alkalmasak leginkább a bonyolultabb formák elkészítéséhez, nélkülözhetetlenek a cukrászok és elvetemült háziasszonyok számára. Az utóbbiak egyébként nehezen tudják beszerezni a hobbijukhoz elengedhetetlen anyagokat és eszközöket, ezért ha valaki nem pécsi vagy budapesti akkor általában az internetről rendeli azokat meg.

A fent említett rossz ízű formázóanyaggal, a fondanttal ellentétben viszont a marcipánt - aminek hosszú időre visszavezethető hagyománya van Magyarországon - nem rakjuk félre a tányérunkon. Nehéz is ellenállni a kurzus során, hogy ne harapjunk bele a félkilós, háromszoros marcipánba, amit azért kapunk, hogy megtanuljuk szépen befedni a tortamakettet. De elsajátíthatjuk a marcipánból készült kála, liliom vagy a kissé unalmas rózsa megformázását is. Számomra sokkal élvezetesebb ehető anyaggal kreatívkodni, mint valami rongydarabbal. Persze ízlések és pofonok, és ha magunknak nem is veszünk marcipán tanfolyamot ajándékba, másnak talán érdemes.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.04.15 07:51:36HUN_Sector

    ilyenkor örülök, hogy nem szeretem a marcipánt :)

  • 2011.04.15 12:03:12CSÉ

    Én mondjuk főzni jobban szeretek, de a sütéssel sincs semmi bajom, meg tényleg a cukrászat a konyhaművészet csúcsa, viszont, én is, mit a legtöbb ffi, utálom az édeset, szóval nem hiszem, hogy beiratkoznék ide.

  • 2011.04.15 13:55:07TantóNéni

    Pécsi vagyok, hol lehet beszerezni a dolgokat? Nálunk nincs ilyen tanfolyam? Úgy sütnék valami nagyon szépet egyszer, de türelmem, se ötletem nincs hogyan foghatnék hozzá.

  • 2011.04.15 16:03:42jrgen

    egyébként sztem a fondant finom, csak jó minőségű mályvacukor kell hozzá.
    tantónéni kezdj egy egyszerűbb sima piskóta csokikrém tortával aztán majdcsak jön minden :)

  • 2011.04.15 16:49:14Laylla

    TantóNéni: Talán a Sőregire gondol a cikkíró, Kertvárosban az Aidinger János úton van egy hatalmas tortadíszítő és sütemény kellék üzlet.

    [link]

  • 2011.04.15 19:44:55TantóNéni

    Köszi Laylla, megnézem. Jrgen, azért nem robbantom szét a konyhám :-)

  • 2011.04.15 21:20:43Texn

    Én pont most járok tortadekorációs tanfolyamra Amerikában. Azok a cukros, vajas krémek, amiket magyar tortákon ettem, valóban többnyire rossz ízűek voltak, de az itteni dekorációs masszák és a fondant finom. A "buttercream icing" (nem tudom, mi a magyar neve, vajas krém bevonat kb.) előnye a marcipánnal szemben szerintem, hogy semleges ízű és így könnyű pl. aromákkal vagy kakaóval a torta ízéhez igazítani, és otthon is el lehet készíteni.

  • 2011.04.15 22:17:36konyhatündérke

    Szia TantóNéni.

    Nem tudom, szabad-e ide netcímet beírni, de Én is tudok egy címet, ahol azt hiszem rendelni is tudsz, tehát ha minden igaz Pécsen is tudsz vásárolni.

    Ui.: CSÉ, milyen férfi vagy Te :) minden férfi szereti az édeset :) Az Én férjem meg van őrülve ha nem ehet akár egy nap is valami édeset :)

    www.desszertmester.hu

  • 2011.04.16 00:18:44Csokimisu

    TantóNéni
    Igen, a desszertmester honlapon tudsz rendelni, én is onnan szoktam. Egyébként ötleteket is találsz, meg bemutató videókat mit hogy kell csinálni.

  • 2011.04.16 01:55:56Texn

    Megnéztem a desszertmester oldalát, mert kiváncsi voltam a felső muffinmintás torta receptjére. Ez eredetileg egy Wilton torta, és ha jól látom, a Wilton cég weboldaláról szedték le a fotót. A receptet pedig átírták marcipánosra. Ha már használják egy másik cég receptjét és lelopott fotóját, legalább megemlíthették volna a forrását. De nem is tudom, miért csodálkozom ezen.

  • 2011.04.16 02:14:18CSÉ

    2011.04.15 22:17:36konyhatündérke

    A te férjed édesszájú. Nem hiszem, hogy az a gyakoribb, csak a környezetedben az, mert ezt a gének kódolják, meg ott van a halo-hatás is.
    De nyugi, én meg alvajáró vagyok. Az is szégyen.

  • 2011.04.16 10:00:15konyhatündérke

    Sziasztok!

    Már Én is vásároltam náluk, sőt tortát is csináltam, igaz az első nem sikerült túl jól, de a másodiknál belejöttem :)

    Texn, mivel Wiltonos terméket is lehet kapni a boltjukban, így természetes hogy a kép Wiltonos :)
    Az hogy a forrás nincs odaírva, miért baj ? Megnéztem pl. a Wilton oldalát, hát Ők sem mindent írnak oda :) Pl. a receptek, nincs odaírva hogy Ők találták ki a receptet. Ki tudja, lehet egy szakácskönyvből nézték ki, de azt már Ők sem nevezték meg hogy melyik szakácskönyvből :)
    Az egyik képen pl. nagyon szép kristálypoharak láthatóak, de azt nem láttam leírva, hogy melyik cég kristálypoharait használták fel a képen :) Hiába, ilyen a net :)

    Szép hétvégét mindenkinek.

  • 2011.04.16 16:04:35Texn

    Konyhattündérke
    Szerinted miért írták ezt ki a Wilton oldalára? : "The contents of this site is protected by copyright and trademark laws, and is the property of Wilton." A szellemes torta képének a sarkába ők vajon miért tették ki a desszertmester jelét? De igazából nekem nem baj, csak egy olyan cég, amelyik tortadekorációs tanfolyamot is tart, igazán kitalálhatna és megsüthetne egy saját mintájú tortát. Ha meg valaki az eredeti receptjére kiváncsi annak a tortának, akkor megnézheti a Wilton oldalán.

  • 2011.04.16 17:24:04konyhatündérke

    Texn

    Hát nem vagyok benne biztos hogy az eredeti receptet a Wilton találta ki, sőt szinte biztos hogy nem, tehát Ők is csak felhasználták, tudod, mint a poharakat, ami ki tudja honnan származik :))
    Egyébként ha Én receptet keresek, inkább magyar oldalon nézem meg, mint egy külföldin.
    De ezen nem fogok Veled vitatkozni, hogy miért rakták ki a képeket. Ha körülnéznél a neten, sok olyan külföldi oldalt találsz, ahol magyar termékek vannak, megnevezés nélkül.
    A lényeg, jó hogy van egy ilyen üzlet Magyarországon is, és be lehet szerezni a dolgokat.

  • 2011.04.17 02:03:02Texn

    Facepalm

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta