OFFLINE

Az olasz vásárlók visszasírják a nejlonzacskókat

2011. január 25., kedd 08:59

Olaszország néhány szempontból megdöbbentően elmaradott. Például a válás jogi szabályozásában olyan rendelkezések vannak, amiket Európa országainak zömében évtizedek óta elfelejtettek (pl. a bíróság csak akkor választhat szét egy pár, ha a felek már legalább három éve külön élnek).

Más tekintetben viszont Olaszország igencsak elöl jár az EU többi részéhez képest. A dohányzást például az elsők között, már 2005. januárjában betiltották, idén január elsejétől pedig a nejlonzacskóknak mondtak kénytelen-kelletlen búcsút az olasz polgárok (már legalábbis azok, akiknél működik a szemételszállítás) az országra gyakran jellemző káosz közepette.

A nápolyi helyzet is rávilágított az olasz szemétügyre
A nápolyi helyzet is rávilágított az olasz szemétügyre

Hat év telt el a cigitilalom bevezetése óta, de ha kint járok, még a mai napig látom olasz szórakozóhelyeken, hogy “titokban” rágyújt valaki a tömeg közepén, és csak nagy ritkán szólnak rá a kihágókra, aki ilyenkor még azért elszívja, és egyébként nem történik semmi. Úgy tűnik, azonban a dohányzás betiltásánál is nagyobb felháborodást váltott ki most a zacskók száműzése a boltokból.

Most, hogy pár hétre megint visszatértem Olaszországba, az első közértes élményem az volt, hogy abban a szupermarketben, amelyikbe éppen betévedtem, január közepére még megmaradt pár darab régi nejlonzacskó tavalyról. Az egyik vevő addig balhézott a pénztárosnővel, amíg az ki nem szállt a kassza mögül és elő nem túrt egyet. Az illető vevő szerint ugyanis az új, lebomló anyagból készült szatyor túl vékony, és akármit tesz bele, kiszakad.

Pár napra rá ugyanebben a közértben egy kisfiával bevásárló hölgy állt előttem a sorban. Ő már hiába balhézott volna nejlonzacskóért, a régiek már elfogytak, ezért kénytelen volt beérni az új, vékonyabb szatyrokkal. De a hölgy pakolás közben egész a fizetésig arról beszélgetett a pénztárossal, hogy micsoda tragédia, hogy betiltották a régi zacskókat, és milyen használhatatlan vackok ezek a lebomblók. A pénztáros mélyen helyeselt, és hozzátette, hogy bizony, rengeteg vásárló panaszkodik miattuk, dehát sajnos nem lehet mit csinálni.

000 Par3686185

Nem szokásom mások beszélgetéseibe bekapcsolódni ilyen helyzetben, pláne nem tenném ezt soha külföldön, főleg nem abból a célból, hogy egyet nem értésemet fejezzem ki. Én mindenesetre nemcsak otthon járok textilszatyorral (nem Szíj Melinda-szatyorral, de majdnem) a közértbe, hanem Olaszországban is vettem a fáradtságot és vittem magammal zacskót a bevásárláshoz.

Ami pedig külön meglepett az egész szituációban, az az, hogy a hölgy saját 6-8 éves kisfia jelenlétében panaszkodott arra, hogy a lebomló zacskót kell használnia, és nem engedik, hogy hozzájáruljon a soha el nem tűnő szeméthegy gyarapításához. Vajon a hölgy nem gondol bele, hogy bár az ő életében még talán nem lesznek gyökeres változások a műanyag által okozott problémák miatt, a nejlonzacskókkal azt a világot mindenképpen szennyezi és teszi élhetetlenebbé, amibe kisfia és annak unokái remélhetőleg bele fognak öregedni? Mi a fontosabb, az, hogy ő most elnyűhetetlenebb szatyorral vásárolhasson, vagy az, hogy itt legyen még a természetből valami, amire a fia megöregszik? Vajon miért nem gondolják ezt végig a közértben az olasz vásárlók (akik helyett kormányuk azért szerencsére végiggondolta a helyzetet)?

A lebomló zacskók kötelezővé tételével kapcsolatban további zavart okoz, hogy sehonnan nem derül ki, hogy ezeket a szatyrokat is a műanyagszemétbe kell-e dobni, vagy ezek mehetnek a sima (“organikus”) hulladékot tartalmazó kukába. 5 db, nem reprezentatív olasz állampolgár megkérdezésével végrehajtott miniközvélemény-kutatásom eredménye szerint senki nem biztos benne, de hárman a műanyagba dobnák, ketten a sima szemét közé. Egy biztos: magukra a szatyrokra nincs ráírva, hogy mit kell velük kezdeni.

Totális tilalom egyelőre csak Olaszországban van az EU-n belül, de különböző egyéb szabályokkal pl. Belgiumban, Írországban és Nagy-Britanniában már így is nagymértékben visszaszorították a nejlonzacskó-használatot. Afrika több országában, az USA egyes államaiban és Ausztrália bizonyos területein is tilos ilyen bevásárlószatyrokat adni a boltokban. Idő kérdése, de a dohányzástilalom együtt a nejlonzacskó-mentesség is egyszer el fog jutni Magyarországra. Ön támogatná, támogatja bármelyik kezdeményezést?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.25 10:10:59Tetra

  2011.01.25 09:38:55batgirl
  ki emlékszik még a "hálós szatyorra" ? Mi volt a neve?

  "szimat"

 • 2011.01.25 10:11:22karakterelgető

  plusz egy szavazat a vászonhoz:)

 • 2011.01.25 10:13:48mirka

  hálós szatyor most is kapható:[link]

 • 2011.01.25 10:20:31sanche

  gyb: Érthető volt, de tényleg furán nézett ki az a mondat.
  Egyébként szerintem a közterületekről kellene kitiltani, nem a szórakozóhelyekről.

  A szatyor: Azért nálunk is eléggé ez a helyzet. Pesten legalábbis az osanban már régóta ilyen (valóban kb használhatatlan) környezetbarát szatyrot adnak, más boltokban pedig már nem adnak ingyen, venni meg szerintem olyan nagyon sokan nem vesznek. Én úgy gondolom, hogy túl van lihegve a dolog. Azok a műanyag szatyrok még nagy tételben sem fogják tönkretenni a világot.

  A környezetvédelmet egyszerre két fronton kell elkezdeni.

  1: Mindenki a saját kis egyetlen négyzetméteres területért felelős, azt kell tisztán tartania. Ha oda nem szemetel, akkor nincs gond.
  2: A repülőgépekre kell óriási adókat és tiltásokat kivetni. Semmi, de semmi nincs jelenleg, ami így szennyezné a környezetet, mint a repülő.

  És ne haragudj, ehhez kapcsolódóan, de gondolom repülővel mentél ki és nem vonattal. Nyílván, mert jelenleg az ostoba repülőlobbi miatt olcsóbb és gyorsabb kijutnod Olaszországba repülővel. Magyarul a kényelmed a legfontosabb.

  Szóval elmész így környezetszennyezve Olaszországba és utána fennakadsz azon, hogy egy nő a gyereke előtt panaszkodik, hogy a régi szatyrok mennyivel jobbak voltak. És felháborodsz azon, hogy a saját kényelmét a környezet kímélése elé teszi. Pedig, mint jeleztem Te is ezt csináltad, csak te egy sokkal környezetrongálóbb módon.
  Európa egyébként pont akkora, hogy szupervasutakkal, akár mágnesesvasutakkal a legtöbb esetben szinte komprumisszummentesen ki lehetne váltani a repülőt. Csak ugye ez óriási pénz lenne, a politikusok meg ugye nagyon szeretnek repülni. A szatyor nem érdekli Őket, más vásárol be helyettük, meg amíg az audiba beteszi a cuccot, mindegy, hogy milyen a zacsi. De ez akkoris álkörnyezetvédés.

 • 2011.01.25 10:21:31Ámond Pista

  @ Tetra

  A szimat szatyor tudtommal az a kis zöld válltáska volt, amiben eredetileg a honvédségnél a gázmaszkokat tartották, innen is a neve.;-)

 • 2011.01.25 10:25:21Pepe135

  Az a pár európai aki még van, akár nejlontáskába is öltözhetne. A világot a túlnépesedő fejlődő országok teszik tönkre, akik nem foglalkoznak a környezet védelmével, viszont 3 -4 milliárdan vannak. (Kína, India)

 • 2011.01.25 10:31:31Ámond Pista

  @ Pepe135

  A világot lehet, de a közvetlen környezetüket a postban leírt hozzáállású emberek teszik tönkre/rondítják el sajnos.

 • 2011.01.25 10:36:25Brannagh

  Szintén, akárhol járok, mindig külön kell kérnem, hogy ne adjanak zacsit, van hátitatyó, textilszatyor, a csomag rágónak meg pont elég a zsebem. Ennek ellenére a rossmannban legutóbb minden könyörgés ellenére bezacsizta az eladó az apraját, hozzáfűzve: ez ingyen van. Holott abszolút nem érdekelt ez az infó. Ha nem kell, nem kell.

 • 2011.01.25 10:41:05esso

  Legnagyobb gond a szatyor?
  Ami bele kerül, sokkal több csomagolóanyagot jelent. Azt nem kellene megszüntetni? Zsugor fóliás termékek tömege van a polcokon, mi lenne ha azt is megtiltanák? Még kevesebb hulladék!
  Aztán kint az áruház előtt ( nem kell légkondi, meg fűtés) a kampóról lelógó féldisznóról lehetne vágatni akkora darab húst amekkorát csak szeretnénk. Tök jól járna a természet, főleg nyáron a legyek...
  Sok hülye sötétzöld.

 • 2011.01.25 10:47:37Csopak

  Pepe135, hidd el nekem, hogy húsz éven belül Kína fogja diktálni, a környezetvédelmi szabályokat, a mostani terveik között, olyan dolgok szerepelnek, mint a nagyvárosokba csak elektromos autóval lehet majd bemenni, vagy bringával 10-20 éven belül. Meg, hogy az energia nagy részét megújuló módon állítsák elő. Jelenleg is a legnagyobb vízi erőművek épülnek, sorra, párhuzamosan több, napelem, szélturbina telepek.

 • 2011.01.25 10:47:41Nagykócsag

  Az a baj a "lebomló" szatyrokkal, hogy azok nem lebomlanak, csak sok kicsi műanyag darabkára esnek szét. És tényleg szakadékonyabbak.
  Viszont nem lehet őket újra feldolgozni.
  Szóval elég nagy baromság...

 • 2011.01.25 10:49:32snipper

  batgirl-nek....miniszatyor

 • 2011.01.25 10:49:41Viktor-a-konyhában

  cekkernek hívták.

 • 2011.01.25 10:50:40Professzor Käosz

  A nylonzacskók betiltását támogatom. Boltba gyalog hátizsákkal meg textilszatyorral megyek. Kocsiban meg van műanyagrekesz.

  De valahogy a fokozatos környezettudatos nevelés talán okosabb, mint a tiltás.

  Már ha kivitelezhető.

  Ha egy darabig kint van mindkét típusú zacskó, akkor az ember látja, hogy nyilván nem érdemes a műanyagot venni, mert csak szemét lesz belőle.

  Nos a dohányzásmentesség. Hát az egy érdekes kérdés. Amikor télen bemegyek a falusi kocsmába, akkor harapni lehet a füstöt. Ami finoman szólva nem túl egészséges.

  A nemdohányzók számára a passzív dohányzás maga lehet a pokol. Különösen egy dizsiben ártalmas. Sztem bunkó is.

  Megfelelő szellőztetéssel azonban mindenhol kiküszöbölhető a problémák nagyobb része. Lehet szétválasztani helységeket vagy kijelölni dohányzásra alkalmas területet a diszkón belül, ahol a füstöt elszívja valami berendezés.

  Persze ez csak félmegoldás. A tiltás a tuti. Büdös a cigi, rá se kell szokni.

  Valaki azt mondta nekem egyszer: akkor tudod abbahagyni, ha a nálad lévő dobozt úgy ahogy van össze tudod gyűrni és a kukába dobni. :)

 • 2011.01.25 10:52:29Francia krémes

  A hálós szatyor neve: cekker :)

 • 2011.01.25 10:53:25Peter__Blau

  Nincsen olyan, hogy lebomló műanyag. A műanyag nem bomlik le. Elemeire esik szét az olyan zacskó és kis darabokban kerül be a földbe.

 • 2011.01.25 10:56:09Nancsi

  Chance4U: Auchan zacskói kb fél év alatt akkor is lebomlanak, ha mondjuk berakod őket a szekrénybe. Egyébként rá is van írva, és tényleg. Nyugodtan mehet a sima hulladékhoz, mert kb hamarabb lebomlik mint 1 kenyérvég.

 • 2011.01.25 10:56:18Peter__Blau

  A megoldás a textilből készült szatyorka, ha nagybevásárlás akkor több textilszatyorka. Az tényleg lebomlik ha elásod a földbe, egyszerűen el fog rohadni szép lassan. De hát az ember hülye és kényelmes, elhiszi hogy van lebomló műanyag és lusta magának pár szövetszatyrot rendszeresíteni a vásárláshoz.

 • 2011.01.25 11:00:22Professzor Käosz

  bocsi de asszem a lebomló műanyagot mintha szétszedmé az UV.

 • 2011.01.25 11:05:30MTFUN

  Micsoda szemkápráztatás,hogy figyelünk a szatyorra, de tele pakoljuk olyan műanyag dobozokkal, ami évtizedek alatt sem bomlik le!Ha minden csomagolóanyag környezetbarát lenne, na akkor érdemes lenne a szatyorral ennyit foglalkozni, de addig ez is csak homokszem.

 • 2011.01.25 11:11:40batgirl

  Csak ne szidd a "Katicás" szatyraimat:) Nagyon jók! Abban tartom a festéshez a cuccokat, meg a vászon táskákat bevásárláshoz. És igen, nekem tetszik:)

 • 2011.01.25 11:13:17Professzor Käosz

  MTFUN: várjál csak. Olaszok a cikk szerint mintha a műanyag dobozt külön gyűjtenék, ahogy a németek is az ún. "sárga zsákba".

  Ezt a tartalmat meg egy az egybe újrahasznosítják. Fém és műanyag csomagolás.

 • 2011.01.25 11:22:45zZz

  Azért, mert az emberek jelentős része egocentrikus pont lesz*rja, milyen világot hagy hátra a következő generációknak.

 • 2011.01.25 11:30:06szőlőfürt

  Nálam soha nincs szatyor. Egész egyszerűen azért, mert elfelejtem. Ergo mindig a kezemben, karomon, halomra pakolva egyensúlyozom ki a cuccot a kocsihoz és úgy lapátolom bele, hogy otthon megcsináljam ugyamezt visszafelé. Annyira, de annyira utálom:-/

 • 2011.01.25 11:31:04Sir Zet

  @Peter__Blau: "Nincsen olyan, hogy lebomló műanyag. A műanyag nem bomlik le." Ez nem így van: "Nem közismert, ám fontos tény, hogy minden műanyag lebomló, tehát a környezeti hatásokra a polimer molekulaláncok töredeznek, depolimerizálódnak. A műanyaggyártás kezdeti időszakában, az 1940-es 50-es években éppen az anyag stabilizálása jelentett gondot, amit aztán különböző adalékanyagok kifejlesztésével sikerült megoldani. A stabilizált műanyagok használatának rohamos elterjedése olyan környezetvédelmi problémákat eredményezett, amire 40-50 évvel ezelőtt nem is gondoltak."
  Forrás:[link]

 • 2011.01.25 11:43:29Piki

  Mi ebben a pillanatban is keményen szennyezzük a környezetet.

  [link]

  Egyébirántként pedig, hacsak nem színházba tipegtek a kis strasszos retikülötökkel/csuklószíjas brifkótokkal, egy összehajtogatott vászontáska nehogy már ne férjen el a táskátokban.

 • 2011.01.25 11:46:01animmam

  Nem vagtak hozzank eddig sem, 4 cent volt a zacsi, vagy a nagyobbak 10 centek. Es most is ugyanugy megvehetoek mint eddig. Csak mostmar van papirzacsi ami szinten 10 cent, de vannak boltok, ahol a lebomlos (tokeletes az etelhulladekos zacsi helyettesitesere es jo sok fer bele) verziot adjak 10 centert, a decathlonban pld ingyen. 50 cent a rendes bevasarlo szatyor vaszonbol.

 • 2011.01.25 11:49:25animmam

  Milano es kornyeke - a hazat 500 eurora buntetik ha valaki osszekeveri a szelektiv hulladekot, nem jo helyre dob valamit. Heti haromszor viszik az etelmaradekos, ketszer a muanyagos, egyszer-egyszer a femes, uveges, es papiros kukakat. De ha mar az uveges kukaba valaki muanyag szatyorral egyutt dob uveget, akkor felragasztodik a kukara, hogy nem szelektiv volt a gyujtes es jon a birsag. Mindig van egy birka legalabb aki nem figyel. Nem keves penzbirsag a hazra nezve, amit persze a lakoknak kell kipengetni.

 • 2011.01.25 11:51:48TemplarOmega

  Nem értem azt sok finom szemet miért nem hasznosítják?
  Nincs munkanélküli?

 • 2011.01.25 11:59:00szociologus

  Van lebomló "műanyag" szatyor, például keményítőből előállított. Sokan a széthulló plasztikot is ide sorolják, hibásan. Kérdés persze, hogy mennyire gyorsan depolimerizálódnak, ha 1-2 év alatt, akkor reális a besorolásuk, szerintem.

 • 2011.01.25 12:00:02animmam

  A lebomlos zacsi valami kukorica szarmazekbol keszul allitolag, az teny hogy ha veletlenul nem viszem le ket napig es benne all a kajamaradek, foleg husfele, akkor bizony elkezd lebomlani alatta. Persze megintcsak vannak a nagyagyuak akik sima nejlon zacsiban dobjak ki az etkezesi hulladekot.

 • 2011.01.25 12:02:23brokesz

  Leszarom nekem kell zacskó!!!!!
  ÉN OTTHON GYŰLYTÖM EGY NAGY ZACSKÓBAN A KIS ZACSKÓKAT NEM DOBBOM EL. HA KELL VALAMI MINDIG VAN OTTHOL ZACSKÓ DE HA BEVÁSÁROLNI MEGYEK NEM VISZEM MAGAMMAL NEM VAGYOK HÜLYE ADJON CSAK ZACSKÓT A BOLT!!!!

  ÉS A NYILVÁNOS CIGGIZÉST TILTSÁK BE NÁLLUNK IS!

 • 2011.01.25 12:09:07ave

  Csak ido kerdese, hogy elkezdjenek tartos bevasarlo taskakat arulni, marketingelni, es ha raszoknak, majd nem kell senkinek a bebomlo.

 • 2011.01.25 12:10:49batgirl

  MTFUN-nak. A sivatag apró porszemekből áll össze. Hogy lehet kijelenteni, hogy a zacskós ügy nem lényeges. Egyszerre úgy sem fog minden megváltozni, valahol el kell kezdeni.Esetleg a zacskóknál.

 • 2011.01.25 12:49:08Peter__Blau

  "2011.01.25 11:31:04Sir Zet
  @Peter__Blau: "Nincsen olyan, hogy lebomló műanyag. A műanyag nem bomlik le." Ez nem így van: "Nem közismert, ám fontos tény, hogy minden műanyag lebomló, tehát a környezeti hatásokra a polimer molekulaláncok töredeznek, depolimerizálódnak. "

  És azokkal a töredezett polimer molekulaláncokkal mi lesz? Elrohadnak a földben és más anyaggá alakulnak át? Akkor ez valami teljesen új UFO technológia lehet a legjobbak közül. Megvilágítom, fogunk egy liter kénsavat. Ha ezt kiöntöd egy fa tövébe egy erdőbe az egy marha komoly környezetszennyezés és mindenki háborog. De ha ugyanekkora mennyiségű kénsavat helikopterről egy porlasztó berendezéssel szétszórsz az erdő felett az persze már nem olyan nagy környezetszennyezés ugye? Nagyon fájna neked is textil szatyrot használni, inkább bizonygasd, hogy milyen szuper a természet számára a te depolimerizált műanyagod. És gondolom én vagyok a hülye :-)

 • 2011.01.25 12:50:35Peter__Blau

  "2011.01.25 12:00:02animmam
  A lebomlos zacsi valami kukorica szarmazekbol keszul allitolag"


  Akkor az nem műanyag. Eddig lebomló (széthulló) műanyagról volt szó.

 • 2011.01.25 12:51:49Peter__Blau

  "2011.01.25 11:59:00szociologus

  Van lebomló "műanyag" szatyor, például keményítőből előállított. "


  Jól írod, az nem műanyag.

 • 2011.01.25 12:52:38jewel79bp

  Nem kell zacskó, illetve legyenek drágább, de tartós szövet vagy hálós szatyrok, tanulja meg mindenki azt kezelni. Na meg a többi műanyag... megmondaná valaki, hogy az EU konform uborkát miért is kell egyesével zsugorfóliába csomagolni? Még ezer ilyen csomagolás van, ahol maga a csomag sokkal nagyobb, mint a termék, pl. gyerekjátékoknál, számitógépes alkatrészeknél... ezeket is büntetni kellene.

 • 2011.01.25 12:56:56Mashenka

  Szerintem nagyon helyes lépések voltak ezek. A kocsimban/táskámban mindig van egy szövet szatyor, ha éppen véletlenszerűen esnék be a boltba.
  A lebomló zacskókat nem szabad a műanyag közé berakni, mert azt újra hasznosítják és a lebomló műanyagot nem tudják felhasználni. Az ételmaradékos elkülönítőbe bizonyos darabokat fel lehet használni, de szerintem Magyarországon nincs is ilyen szolgáltatás.

  Ami a dohányzást illeti, felháborító, hogy megengedett zárt térben. Egyetlen perc is elég, hogy kabát/ruha/haj átvegye a szagot. Aki mérgezni akarja magát csinálja, de hagyja a többit élni. Egyszerűen nincs egy hely ahova el lehet menni szórakozni, beülni beszélgetni, mert hiába van nem dohányzó részleg, oda is a legtöbb esetben átszivárog a füst.

 • 2011.01.25 13:45:18ghilea

  Az mondjuk tényleg vicces, hogy évek óta megy a huzavona ezen az egy zacskón. Mondjuk legyen 10 év, amíg keresztülviszik. Aztán jöhet újabb tíz év a tejesdobozokra, újabb tíz év az üdítőkre...

  Szerintem egyszerűen az emberek fejében kéne rendet rakni. A minap vettem karfiolt. Nem tettem bele zacskóba, minek. A pénztáros meg elkezdett veszekedni velem, hogy nem lehetettvolna normálisan(!!) bezacskózni?
  Amíg él az emberek fejében, hogy a zacskózás a normális, addig tulajdonképpen miről is beszélünk?
  Én is igyekszem nem szatyrot venni, hanem hátizsákkal járni vásárolni, de már egy gurulós nagymamacuccon is gondolkozom. Vagy egy autón. Bár környezetkímélés szempontjából a nagymamaizé azt hiszem, jobb :)

 • 2011.01.25 15:18:48Oleg Gontar

  @batgirl asszem hatha szatyor volt a neve. ott volt a zsebben, elfert kis helyen, nem zizgett, es ha veletlenul lehetett valamit jkapni egy uzletben ,akkor azt megvette az ember es ebben haza tudta szallitani.

 • 2011.01.25 15:56:49énis

  ja és a lebomlós nem bomlik le, hanem szétesik apró pici műanyag darabokra, ennyit jelent a lebomlás, amivel el lehet adni, és be lehet tömni a környezetvédelem száját.. :-(

 • 2011.01.25 16:00:45Chance4U

  kéne egy nick,

  nézd, az iskolában ezt tanították a srácoknak: minden féle nejlont, szatyrot, lebomlót, nem lebomlót, egál, tömjenek bele a PET palackba, majd elégedetten adják le. Szerinted? Nekem ebből az jött le, hogy igen, a szatyrot is dobjam a műanyagosba. De kösz, hogy felvilágosítottál, rámászok a témára, a végére járok. Éééééés, igen, büszke vagyok rá, mert legalább megpróbáltam azt tenni, amit jónak tüntettek fel. És az a sok gyerek is, akik több ezer palackot tömködtek tele. Ezek szerint hiába? Mondjuk nem hinném, mert a suli megkapta a pénzt. Akkor a feldolgozó egyenként kiszedte a több tízezer palackból a tömőanyagot és szelektálta, vagy mint ahogy magad írtad, megy minden a kommunálisba, mert nem tudják hasznosítani? Az átvevő cég meg volt elégedve, annyi volt mindössze a kérése, hogy jó erősen legyen kitömve a palack. Itt elvesztettem a fonalad, bocsi.

  batgirl, ismerek egy hímet, ő is katicásban hordja a festős cuccait. Szívesen megadom az elérhetőségét, ha kéred. Én semmi hasznát nem veszem. Hátha tudnátok együtt hordani a festős cuccokat... :D

 • 2011.01.26 07:54:14batgirl

  chance4U: Köszönöm, de párválasztásnál nemigen nyerő nálam a katicás szatyor:)) Annál kicsit több kell:) Ja, és ha te nem tudsz vele mit kezdeni, azzal én mit kezdjek???:)))

 • 2011.01.26 09:05:34Peter Blau

  "#
  2011.01.25 15:56:49énis

  ja és a lebomlós nem bomlik le, hanem szétesik apró pici műanyag darabokra, ennyit jelent a lebomlás, amivel el lehet adni, és be lehet tömni a környezetvédelem száját.. :-(
  "


  Ezt szajkóztam én is! Ezt jegyezzétek meg! Ennek az embernek van igaza!
  Vegyetek szövet/textil szatyrot és használjátok azt, nem akkora ügy a táskában tartani és évekig jó, kimosható, stb. és a végén valóban lebomlik a földben.

 • 2011.01.26 13:58:18Tina0611

  Én vettem egy katicást, a csomagtartóban tartom, hogy ne felejtsem otthon, mikor vásárolni megyek. Így aztán csak akkor jut eszembe, hogy a kocsiban van, mikor fizetek a pénztárnál. Így marad a lebomló. Cserében viszont a zacsit teszem a konyhai szemetesbe, nem veszek külön szemeteszacskót.

 • 2011.01.27 17:47:14lieveling

  Na ne már, hogy Nagy-Britanniában mit szorítottak vissza - ezt honnan vetted? Azt a szintű nejlonzacsi-hegyet, amit itt mindenhol hozzádvágnak, azt elképzelni sem lehet!!! Húszszorosa az otthoninak. És igen, féluborkákat csomagolnak zsugorfóliába. Meg a szusit egyesével. A létező legkevésbé környezetbarát ország, amit eddig láttam...

 • 2011.01.27 20:58:59Animacs (a Tyne folyó déli partja)

  lieveling:
  pedig visszaszorították. egyes boltokban nem is adnak, és pl. a Tescóban direkt nem adnak, csak ha külön kéred, viszont ha van kártyád, a saját szatyorért adnak pontot.
  és a többi boltban is lehet mondani, hogy nem kell a szatyor, van sajátom.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta