OFFLINE

Állami pénzből tanulnak meg magas sarkú cipőben járni a jövő brit üzletasszonyai

2010. június 10., csütörtök 13:47

chyna highheels

Ahogy a tűsarkak egyre magasabbak, úgy indulnak a tanfolyamok, amiken a nők elsajátíthatják, hogyan is kell a kissé balesetveszélyes lábbelikben járni. Megtanulhatják, hogy ne röhögjön rajtuk mindenki, és emellett törés, zúzódás vagy húzódás nélkül is megússzák a napot.

Az üzleti életben még kínosabb, ha egy tűsarkakon közlekedő komoly nő botladozva lép be egy fontos tárgyalásra. A londoni South Thames College ezért úgy döntött, hogy a nőnemű diákoknak elindít egy hathetes kurzust, amin elsajátíthatják, hogy kell magabiztosan járni-kelni mondjuk egy 10 centiméteres sarokkal rendelkező lábbeliben.

Egyelőre nem tudni, hogy a munkáltatók kapkodnak-e majd az ilyen képzésben is résztvevő munkaerő után, de az oktatási intézmény mindenesetre óránként hatvan fontot (körülbelül 20 ezer forintot) fizetett Chyna Whyne oktatónak azért, hogy 16 éves tanítványainak átadja a szükséges ismereteket – írja a Daily Mail. Az iskolának vélhetően azért esett rá a választása, mert ő írta a Mastering The Art Of Wearing High Heels című könyvet, ami szintén ezzel a problémakörrel foglalkozik. A kurzus során egyébként nemcsak a járás megfelelő technikáját tanítják meg a diákoknak, hanem azt is, hogyan kell tűsarkú cipőt vásárolni.

2094ji

Chyna Whyne, Elton John egyik háttérénekese azt állítja, hogy sok kellemetlenségtől megkímélték volna, ha őt is időben megtanítják arra, hogyan is kell ilyen cipőkben közlekedni. Szerinte a nőket minél fiatalabb korban kell bevezetni a tűsarkúban való járás tudományába, mivel ez csak a hasznukra válhat a későbbiekben.

A 16 éves Celina Mystery kipróbálta a tanfolyamot, és örül a döntésének, mivel sokkal magabiztosabb lett. „Már nincsenek fájdalmaim, ha szórakozni megyek, mert tudom, hogy milyen gyakorlatokat kell előtte elvégeznem” – tette hozzá.

Toni Eastwood, az Everywoman egyik vezetőtrénere szerint ez Nagy-Britannia egyik legbanálisabb kurzusa, igazi pénzkidobás és időpocsékolás, ráadásul sztereotípiákra épít. Annette Lees üzletasszony szintén nem tartja annyira jó ötletnek a kurzust, amit egyébként állami pénzből finanszíroznak: „Én is magas sarkú cipőkben járok, és jó lenne, ha valaki megtanítana arra, hogyan kell járni bennük. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy számtalan olyan dolgot tudnának tanítani a diákoknak, amiknek sokkal több hasznát látják az üzleti életben.” A South Thames College szóvivője leszögezte, hogy nem a tantervben szereplő kurzusról van szó, hanem az egyike a sok iskolán kívüli elfoglaltságnak, amik közül választhatnak a diákok. Hozzátette, a hathetes kurzus egy igazán remek rendezvénnyel végződött a londoni Broad Gate Towerben.

1192270

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.10 17:41:36Rékuc

  eleve szerintem a toronymagas, netán magasított talpú, tűsarkú cipőben való bebillegés nem kelt valami professzionális benyomást egy üzleti megbeszélésen, egyszerűen nem odavaló. Az üzleti szférában elfogadott stílusú magassarkú cipőkben mindenki tud járni, a nagyon magas tűsarkú cipőt pedig érdemesebb meghagyni alkalmi viselethez, éjszakai klubba stb.

 • 2010.06.10 17:49:43Maximus Puculus

  Mi választja el a ribit az üzletasszonytól ?

 • 2010.06.10 19:33:04szépjuhászné

  max: a fizetése!

 • 2010.06.10 20:56:33panka

  1. Gondolom, ezzel minden adófizető egyetért, hogy ekkora fasságra költsék a pénzét.
  2. Akkor már miért nem professzionálisan szopni tanítják meg a jövő üzletasszonyait? Állítólag az is előrébb viszi az embert a ranglétrán.

 • 2010.06.11 08:26:58Reckl_Amál

  Hímsoviniszta gondolat. A nő a tárgyaláson mindenek előtt dekoratív legyen, ezt az évszázaos elnyomás nevében legyen egy 10 centis tűsarkúval érje el. ("Nem tudok elfutni, erőszakolj meg bátran!")

  Az egész egy vicc amúgy. "Chyna Whyne, Elton John egyik háttérénekese" Ez mindent elmond. Sok üzleti tárgyaláson vett már részt a hölgy, gondolom. Az üzletasszonyokról a képét hülye divatlapokból alakította ki, mint Romy és Michelle.

  Biztos a sok kiskorú ribi nyöszörgött, hogy neki kell ez a tanfolyam. A hülye szülői munkaközösség meg kiharcolta...

 • 2010.06.11 08:31:26balazsman

  nem hímsovinizmus - a nők eleve a szexualitásukkal lépnek fel az üzleti életben, főleg nem-angolszász országokban...
  MNK

 • 2010.06.11 12:19:24Animacs

  2010.06.10 17:41:36Rékuc
  azért a mindenki tud járni az kb. egy 3-5 centis sarkara vonatkozik, (ami még nem is káros), azért ennél egy elegáns magassarkú, pláne tűsarkú magasabb szokott lenni. és teljesen másképp kell benne járni. sepceil én örülnék, ha jobban tudnám,hogyan, mert perpill a negyedórás utat a munkahelyig fárasztónak találom az ilyen cipőmben.

 • 2010.06.11 13:34:38zanzibar

  Animacs: amiben nem tudsz járni 15 percet az egy pocsékul felépített cipő! Kukába vele!! Tönkreteszi a lábadat. Ilyesmit hordtak fiatalon azok a nők, akiknek az 50es éveikben kalapácsújja van. Tudomásul kell venni, hogy a 10 cm feletti sarkas cipők ha jók, méregdrágák. És nem munkába járásra valók. Egy francia könyvben olvastam, hogy mire van egy dolgozó lkánynak szüksége. Nem tudom pontosan idézni, de kb: egy kis fekete ruhára esti programho, egy munkába járó kosztűmre + egy szoknyára / nadrágra hozzá, egy szép kabátra és egy munkába járósra, 2 pár kényelmes, de nőies cipőre, és egy pár kimenős gyönyörű cipőre. Hozzá 2-3 blúzra, toppra. Gondolom ez a téli ruhatár értelemszerűen megvan a nyári párja is. Azért ezt nem olyan falrengető összeszedni. Persze nem évente eldobandó darabokat kell venni. Érdemes megfontolni a téli / nyári ruhatár évenkénti szardedivatos boltban való beszerzése és kidobása helyett.

 • 2010.06.11 13:36:44zanzibar

  Elnézést a pocsék helyesírásért, amikor sietekek kihagyok / felcseréle betűket. Természetesen "programhoz". "h" nélkül nagyon szörnyű, bocsánat.

 • 2010.06.11 13:53:36Rékuc

  Animacs: a 3-5, esetleg 5-7 centis sarkú cipő bőven elég a munkahelyre, mint mondtam, NEM tűsarkúban kell illegni az irodában, mert egyszerűen nem odavaló. Csini kis illegetős cipőben pedig békávézni, negyedórákat sétálni pláne hülyeség, nekem az irodában van egy csinos vékonytalpú cipőm, és dolgozni meg haza kényelmesben járok.

 • 2010.06.11 14:45:20Animacs

  kétlem. ahhoz elég drága volt:) inkább az úttest a gond, utána, ha már beértem a munkahelyre, ott simán járok benne. divatos ruhákat sose szoktam venni, abszolút hidegen hagy. most konkrétan ki kell öltözni, azért kerültek előtérbe az elegánsabb ruhák. a kis feketét meg utálom, (utálok tiszta feketében lenni).
  2010.06.11 13:53:36Rékuc
  én is bevezettem, h. otthagyom a magassarkút, és a kényelmesben megyek oda, meg haza. (igaz, útközben hülyén nézek ki, mert nem igazán megy a kosztümhöz/elegánshoz, de nem baj).

  ha pl. csak a metrómegállótól kéne addig mennem, vagy a kocsiból a munkahelyig, nem is zavarna be, viszont a negyedóra séta az egyenetlen úttesten nem tesz jót neki.
  egyébként nem tűsarkú, és csak 8 centi, csak én nem vagyok hozzászokva a magassarkúhoz...

 • 2010.06.11 14:46:11Animacs

  amúgy, nemrég olvastam, h. valamelyik cég itt elvárja a női alkalmazottaktól a minél magasabb sarkú tűsarkút, mondván, h. az üzleties...fel is háborodtak.

 • 2010.06.11 14:50:55Animacs

  egyik munkatársam pl. mindig a fent látható magasságú cipőkben van napközben, fogalmam sincs, hogy bírja.

 • 2010.06.11 14:57:59Animacs

  ja még valami: azért a "dolgozó nő" ruhatára marhára függ attól, h. mit is dolgozik. először mzgássérülteket ápoltam itt, aztán tanárhelyettes voltam autistáknál, aztán helyettes tanár, most meg irodán. egy kissé másképp kellett öltözni mindhez.

 • 2010.06.11 18:21:34manoeken

  vagy tudsz járni benne, vagy nem. ha pedig nem, akkor úgyis az lesz a vége, hogy úgy lépkedsz, mintha beszartál volna, és töröd össze magad úton-útfélen.

 • 2010.06.11 19:11:59Animacs

  2010.06.11 18:21:34manoeken
  ennyire ezért nem egyszerű. volt munkatársam alapban kiöltözős volt, sokszor hordott magassarkút. elkezdtünk dolgozni a mozgássérült otthnban, ahova leginkább sportcipő volt kényelmes, boltba, stb. is azt hordott. na és mikor hazament, és visszaállt volna a magassarkúkra, már nem tudott bennük járni, újra meg kellett neki tanulnia.

 • 2010.06.11 21:50:26eo

  Panka, egyetértek! :)
  Ráadásul a szopásnak annyival több értelme van, hogy az legalább valakinek jó, szemben a gólyalábakon való imbolygással, ami totál elpocsékolt energia.

 • 2010.06.12 01:33:02Rékuc

  Animacs: nem tudom a ti esetetekben mennyire játszik közre, de akár pár kiló felkúszik ide-oda és azonnal sokkal nehezebb magassarkúban járni, nekem abszolút megvan a technika a legnyaktörőbb cipőkhöz is, de negyedórát én sem tudnék gyalogolni, mert egyszerűen túl sok a súly és megfájdul a talpam, onnantól meg már csak gyötrelem az egész. (A nagyobb testsúly, akár csak az erősebb csontozat miatt, hamarabb kialakul a harántboltozat-süllyedés és egyéb sérülések, kopások) Filigrán nőknek ez is könnyebb, ez van :)

 • 2010.06.12 03:17:21konfetti

  egyetértek Rékuccal, a testsúly egyértelműen befolyásolja a magassarkakon járás nehézségi fokát. Mondjuk így is, úgy is hozzá lehet szokni. Én 163 cm vagyok, és meguntam, hogy a barátaimnak a válláig érek, a barátomnak meg rendesen kb. a derekáig. 15 éves korom óta magassarkúban járok (persze fokozatosan nőtt a magasság), és most, 4 évvel később már simán elmegyek egy estére 12 centiben is a hazaértig stabil járással. Ez van, én nem a sportcipő stílus vagyok, de irigylem azokat a magas lányokat, akik megengedhetik maguknak :)

 • 2010.06.12 11:05:52svdw

  konfetti

  Pedig a forditottja sem kellemes... Ha alacsony vagy, az simán korrigálható a magassarkúval. De én 177cm vagyok, igy is pont olyan, vagy még magasabb vagyok mint az átlag pasik, a buszon néha fejbevágnak a kapaszkodók... NEM hordhatok magassarkút, nekem még az 5centis sarkú is túl sok, pláne a 10.
  És olyan jó lenne ha valaki gyártana szép, nőies, irodába is felvehető lapos talpú cipőket.. De olyan nincs, max 3-4 napos keresgéléssel 1-1 darab. Marad a balerina? De az nem jó bulizós vagy üzleties cipőnek...

  Részemről maradok converse, a hétköznapokban. De ha alacsonyabb lennék, hordanék magassarkút :)

 • 2010.06.12 11:22:55Animacs

  nem volt kövér. meg én se vagyok az:) nálam hiányzik a technika, pont ez az. meg mondom, leginkább az a baj, h. nem arra tervezték, h. az úttesten elsétáljak benne a munkahelyig,bent már nincs vele bajom a szőnyegen.
  ha csak mondjuk a parkolóból kéne besétálnom, ok lenne, de gyalog járok.

 • 2010.06.12 11:24:20Animacs

  2010.06.12 11:05:52svdw
  nálunk sokan hordanak balerinacipőt irodába. de pl. a kosztümhöz nem illik.

 • 2010.06.12 12:47:01Rékuc

  'nem arra tervezték, h. az úttesten elsétáljak benne a munkahelyig'
  Istenem, ha ezt több nő belátná, nem lennének tele az utcák csetlő-botló csajokkal :)

 • 2010.06.12 14:59:44Animacs

  2010.06.12 12:47:01Rékuc
  jó de pont ez az, h. ha elvárják tőle? és ha mondjuk olyan a munkahely, h. nem tanácsos otthagyni, vagy mondjuk ide-oda kell menni napközben, és mindegyikre ki kell öltözni? inkább azt kéne belátni (nem a nőknek, ez nem az ő hibájuk), h. anélkül is lehet valaki üzletasszony, stb. h. nincs kosztümben, meg hozzávaló elegáns, magassarkúban.

  nálunk pl. teljesen felesleges a kiöltözés, ügyfelekkel csak telefonon beszélünk, mégis tilos a farmer, még szép felsővel, és cipővel is...mert csak, mert úgy gondolják,h. iroda=elegáns öltözet. pedig a számítógépnek tökmindegy, h. miben viszem bele az adatokat, meg a papíroknak is...

 • 2010.06.12 15:20:21pazvega

  svdw

  ugyenez a bajom, en is 177cm vagyok, raadasul mediterran orszagban elek, itt szinte mindenki alacsonyabb nalam.
  Imadnam pedig a magassarkut, van is sok belole, de mar meguntam, hogy mindenki feje felett elnezek, ha elmegyunk szorakozni.

  Amugy en is converse gyujto vagyok, de neha jo lenne azert szexiben nyomni, es hat ugye a magassarku erre nagyon is raerosit. Eszakra kene koltoznom:)

 • 2010.06.13 07:54:17szottyadt

  Melyik mediterránban élsz?:))

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta