OFFLINE

Zeneböjttel nem lehet fogyni

2010. március 14., vasárnap 10:54

A húsvét előtti időszakban minden évben szoktam tartani egy hét hetes önmegtartóztatási periódust, és amióta a témát itt a tejvajon is felhoztam, tudom, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki így tesz. Ennek a böjtnek szerencsémre továbbra sem kell, hogy célja legyen a súlyvesztés, a központban inkább az áll, hogy bebizonyítsam magamnak, hogy kibírom folyamatos (ön-)kényeztetés nélkül is.

head250

Az alkoholról és a kávéról való lemondás továbbra is jókora erőfeszítést kíván. Az alkoholmentesség az egyszerűbb, viszont a koffeinmentes periódus első napjaiban megint jellegzetes fejfájások törtek rám, és több hétnek el kellett telnie mostanáig, amikor délutánonként már nem kínoz menetrendszerűen órákig a gondolat, hogy most mennyire jól esne egy finom kávé. Többéves tapasztalataim szerint bár a kávézástól függővé lehet válni, a leszokás nem vesz többet igénybe kb. tíz-tizenöt napnál.

A tavalyi teljes cukormentesség helyett idén valami újat választottam a kávétlanság és az alkoholnélküliség mellé harmadiknak: a csöndet. Már a középiskolában is mindig zenét hallgatva csináltam meg a házifeladatot, és ez a szokásom azóta sem változott. Általában otthonról dolgozom, így ha napi 8-10 órát egyedül vagyok a lakásban, legalább valami zenét bekapcsolok, hadd szóljon a háttérben, napi 8-10 órán keresztül.

Miközben dolgozom, természetesen alig figyelek rá, mégis jobban érzem magam tőle, kevésbé érzem unalmasnak vagy fárasztónak a munkát, és az esetek túlnyomó többségében kifejezetten segít koncentrálni. Ha meg éppen teszek-veszek valamit, ami különösebb agymunkát nem igényel, akkor a zene méginkább előtérbe kerül. Takarítás, futás, közlekedés, stb. közben a zene segít, hogy ne kelljen gondolkodni. Kikapcsolja azt, aminek nem muszáj működnie, hadd pihenjen.

head450

Amióta a böjt tart, azaz lassan egy hónapja, nap mint nap teljes csöndben ülök otthon reggeltől estig. Az mp3-lejátszót se vettem elő február közepe óta, bárhova mentem is. Meg lehet szokni, mint mindent. De azért zene nélkül a hétköznapok még egy kicsit szürkébbnek tűnnek, mint egyébként, ami nem kellemes. Nem köti le a felesleges energiákat munka közben semmi. Nem veri a lábfejem a ritmust, nincs dudorászás, ehelyett néha azon kapom magam, hogy teljesen elkalandozott a figyelmem, és valószínűleg már percek óta csak ülök ott a gép előtt zsibbadt aggyal. Nem fog a zene továbbvinni, saját magamnak kell új lendületet vennem, valahonnan.

A böjtben ezek a percek a legérdekesebbek: hogy valahonnan mindig tud az ember új erőt meríteni, akkor is, ha a szokásos mankók nincsenek ott. Ha nincs kávé, nincs zene, nincs sörözős-borozós-koktélozós buli a hétvégén, akkor is - bár nehezebb - de ugyanúgy össze tudjuk szedni magunkat, és tovább tudjuk csinálni az életet a következő ünnepig. Legbelül mindig van honnan új erőt meríteni - egy ilyen böjt arra jó, hogy kicsit megismerkedjünk azzal, hogy honnan.

Még három hét van hátra húsvétig. Ön bevállalt idén tavaszra valami böjtöt?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.14 11:40:34nál

  Nos, zenét szerintem két esetben érdemes hallgatni:
  1.) Természetesen magáért a zenéért. Ilyenkor a zene van a középpontban, és csak arra figyelsz, úgy, hogy közben _nem csinálsz semmi mást_.
  2.) Akkor, ha nem akarod hallani a saját gondolataid. Mert szomorú vagy, mert dühös, le akarod nyugtatni magad, ki akarod kapcsolni az agyad.

  De hogy folyamatosan zenét hallgatni?! Ez borzalmas lehet. Én közlekedés közben képtelen vagyok rá, egyszerűen zavar, hogy a környezetemből jövő ingereket nem 100%-ban fogom. Nekem ez bizonytalanságot jelent, kellemetlen állapot. Emellett, a közlekedés ideje az, amit a legeffektívebben lehet gondolkodással tölteni - reggel a napi teendőkről, este a nap összegzéséről, a másnapról.

  Szerintem jó ötlet a leszokás, meglátod majd, hogy zene nélkül sokkal koncentráltabb tudsz lenni, csak hozzá kell szokni, hogy a gondolataidat te irányítod, és nem a zene szabja meg a folyásirányt.

 • 2010.03.14 12:31:07mysisterstheslayer

  Csatlakozom... napi 8-10 órában zene... megfosztja a zenét attól amire való. A muzsika egy fajta szentség.
  Nekem is sok melódiára van igényem, nagyon sokszor, de azoknak helye - célja - ideje van.
  De háttérzaj??? az zaj. nem zene.
  Áldás békesség.

 • 2010.03.14 21:38:56napsziget

  en minden evben igyekszem bojtolgetni. alkohol es cukor bojt mindig megvan, most is. jo hat most alkohol cseppet sem zavar, mert a terhesseg miatt ugye mar reg nem iszom, de a cukorhiany mindig kikeszit, total beleorulok:) en ebben az evben a tevebojtot valasztottam, nem szoktam sokat nezni, de pl bbc entertainment mindig megy, amikor csak itthon vagyunk. es az esti filmek, mozi is kiesik. fura, de jo. nem akarnek nagyon hozzaszokni, mert imadom a filmeket, de azert ezt is elvezem most. rengeteget beszelgetunk, babakat hallgatjuk, olvasok rengeteget vegre, es mi viszont zenet hallgathatunk
  :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta