OFFLINE

A Costes lett 2009 legjobb étterme

2010. január 21., csütörtök 16:17

Január 20-án este a Marriot Hotel báltermében a Dining Guide kihirdette, hogy tíz esélyes vendéglátóhely közül kinek jár a 2009-es év étterme cím. A Costes nyert. A mezőny egyébként erős volt, a Costes mellett az Arany Kaviár, a Babel, a Bock Bisztró, a Chateau Visz, a Csalogány 26, az Enoteca Corso, a Fausto's, a Kistücsök és az Onyx is versenyben volt a díjért, melynek sorsáról a Dining Guide által "harminchat fős társadalmi zsűrinek" titulált csapat döntött.

Katt az estéért!

A Costesnek járó díjat a tulajdonos, Gerendai Károly vette át, aki hangsúlyozta, hogy az elismerés minden top tízbe jutó étteremnek szól, hiszen mindannyian a magyar gasztronómia fejlesztésén dolgoznak.

A Budai várra néző bálteremben lezajló ceremóniát követően a körülbelül háromszáz fős koktélruhás vendégkupac (oké, van, akin csak szoknya volt, meg csizma) végigkóstolhatta a tíz étterem alkalmi kreálmányait. A győztes Costes kétféle kóstolót kínált, előételnek kacsamájat Bleu Montagne kávéval ízesítve, friss házi kaláccsal, utána pedig serpenyőben sült Szent Jakab-kagylót vörös quinoa szemekkel és narancsos répamártással. A Vevetet képviselő két finnyás vegetáriánus kedvenc mini menüsorát a Fausto's produkálta, ahol a cukkinibe tekert tonhaltatár után pestós-rákos házi tagliatellét, majd könnyű, habos panna cottát kóstolhattunk.

Mielőtt gyűlölni kezdene minket a klassz vacsoránkért, azért tudnia kell, hogy dolgoztunk is ám. Például kiszúrtuk a tömegben Gianni Annonit, Kovács Lázárt és a gasztrobloggerek garmadát Fűszeres EsztertőlPéter Annán át  Vrábel Krisztináig. Az, hogy Mautner Zsófia is jelen volt, nem nagy meglepetés. Ő ugyanis a Dining Guide főszerkesztője. Molnár B. Tamás pedig mindenhol ott van.

Az este közérdekű tapasztalata – persze azon túl, hogy ha teheti (tud/hajlandó sokat költeni), egyszer érdemes kipróbálni ezeket az éttermeket – hogy, ha Bükki Kézműves Sajt feliratot lát, azonnal kóstoltja meg a sajtot. Mi odavoltunk érte.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.01.21 17:04:55Kiralylany

    Thirst!
    Főoldal, alul Kapcsolat fülecske :)

  • 2010.01.21 17:21:25GraceStalker

    Gerendai Nullszaldós Károly...igazán szimpatikus egy ember...:(

    A Caffé Kör tényleg szuperjó hely.

  • 2010.01.21 17:37:02Krisiun

    "Velvetet képviselő két finnyás vegetáriánus" tonhalat és rákot kóstoltak!!!
    Lehet hogy kellene nekik szólni hogy a rák és a hal is hús és nem pedig növény! (De lehet hogy tévesen tanultam meg rendszertanból)!

  • 2010.01.21 17:39:01dativus

    A Café Kör össze sem hasonlítható a Costes-szel.Az alapanyagok minősége, az ételek koncepciója messze kiemelkedik a magasabb kategóriás éttermek kínálatával összehasonlítva is. Amúgy a Ráday utca legelején található, a Kálvin tér felől.

  • 2010.01.21 17:44:56Krisiun

    Thirst, ott van a cím alul, Ráday utca 4!
    :)

  • 2010.01.21 18:02:40calvin&hobbes

    Krisiun... megelőztél... bar biztos van olyan világ ahol a tonhal egy algafajta és a rák pedig speciális vizigyümölcs.... Upsz lehet hogy ez volt megtévesztő... Tenger gyümölcsei....

    Gianni akárki... az az aki a Masterchef után szabadon mesterszakács műsorban van? Na neki meg a műsorvezető társának köszönhetően az a műsör számomra ritkaszar a kategória lett... az eredeti műsornak rabja voltam... szinte összes évadot láttam, ha lemaradtam róla bbc weboldalán behoztam magam.... Valahogy a magyar a változat olyan...khm... khm ... nem találom a jó szót.... SZAR?

  • 2010.01.21 18:09:28Krisiun

    calvin&hobbes ott a pont! Hát a tenger gyümölcse is növény!!!!! :)
    Illetve tudja valaki mi az a skarlátgarnéla emulzió???? (Costes étlap) cseppfolyós rák???

  • 2010.01.21 18:16:29Geolány

    Gerendainak jól összejött a Sziget beruházásból....

  • 2010.01.21 18:19:19Homoki Róza

    Oké, csak vörös húst és szárnyast nem eszünk, tengeri kütyüket és halakat igen. Csak ezt egyrészt béna lett volna így leírni, másrészt meg kit érdekel.

  • 2010.01.21 18:28:50lelelel

    Az én listámon nem a Costes az első.
    A Bock és a Kistücsök a két legjobb hely. Szerencsére az első tízben ők is benne vannak újfent! :Đ

  • 2010.01.21 18:29:35gorillka

    A Costesba kétszer szerettünk volna elmenni, egyszer vasárnap, majd a nyári szünetjük alatt.
    Így kimaradt.
    A Babel viszont nagyon jó, Csalogány 26 túl sok a pincér (csak járkálnak föl-alá) és kevés vendég esetén lassú a kiszolgálás, viszont az étel jó, Bock Bisztrótól többet vártam (tavaly ők voltak az elsők), Fausto's val elfogult vagyok, nagyon szeretem.

    Rebca: ha megnézed az étlapokat, biztos találsz magadnak valami finomat. :-)

  • 2010.01.21 19:14:29Briandrew

    a costes(korábbi nevén costes restobar) biztosan nem másfél éves, hiszen én már 2003-ban laktam a ráday utcában és bizony nagyon is ott voltak akkor is már. inkább az új tulajdonosok vannak ott másfél éve kb...amúgy ebből a gerendaiból pont egy ilyen éttermet nem nézek ki...

  • 2010.01.21 19:15:05Thirst

    ezek szerint akinek való ez a hely, az a honlapon is megtalálja a címet, nekem komolyan 5 percig nem sikerült - levontam a következtetést :-)

  • 2010.01.21 19:55:03kakaósbögre

    az kiderült hogy mekkora náluk a borjú bécsi?

  • 2010.01.21 20:25:10Loopglover

    Jo étterem

  • 2010.01.21 20:27:42baliquez

    Briandrew, akkor még Castro volt a hely böcsületes neve.

  • 2010.01.21 20:53:31Briandrew

    baliquez:

    nekem nagyon a costes restobar név rémlik, de lehet, hogy még előtte Castro volt...

  • 2010.01.21 20:54:09Briandrew

    amúgy jó hely, tényleg...ezt azért még gyorsan hozzáteszem

  • 2010.01.21 21:08:03dolcevita

    Sztem a Castro a túloldalon volt/van

  • 2010.01.21 21:14:37s.o.v.i.e.t.

    Kosztos, meg a f*szomat! ott a taknyos varjú! na az étterem! ott Elnök a töltött káposzta! oszt nincs flancolás, meg kimondhatatlan francia nevek. 830 HUF volt 1 éve. megetted oszt a szél se ért! vagy a pinci hús hentesáru szaküzlet a nyugatinál. na ott lehet enni. fél méter sültkolbász, 2 szelet friss kenyér, sok mustár, 2 hegyes erőspaprika, pohár kóla. felébe kerül, mint szemben a hanyag mekrojál menü. mondjuk a kombínó végén elböffented magad egy ilyen után és a masiniszta 2 megállóval előrébb húzza a székét, úgy tarkón veri a fokhagyma szag. de ha 700-nál többet fizetsz érte, akkor a felét szatyorban viszed magaddal. neeeem szemben kel a megdonálcot nyammogni. meg majd méghogy kosztsz! ki se tudom mondani! felhívnak, hogy hol vagyok, oszt mit mondok? mehetek ki a petőfi híd lábához és várhatok ott, mert azt ki tudom mondani. meg a taknyos varjút. meg a pincit! kosztsz?!?! phöhh..

  • 2010.01.21 21:32:05tudos77

    2010.01.21 21:14:37s.o.v.i.e.t.

    Öreg, te az írásból meg tudnál élni, ez a szösszenet baromi nagy volt! Rommá röhögtem magamat...
    Gratuláció!

  • 2010.01.21 21:42:46lelelel

    soviet
    :ĐĐĐ ez jó duma :ĐĐĐ

  • 2010.01.21 21:51:50s.o.v.i.e.t.

    tudos77
    köszönöm. de a lényeg, hogy igaz! ezt a cikket meg már láttam egy ideje.. szép eredmény, mert azért sok magyar étterem van. csak nem mindenki nevezhet a játékban. nyilván okkal.

  • 2010.01.21 21:56:14dativus

    Srácok a régi Castro szintén a Ráday utcában van, de 500 méterrel lejjebb és kb egy éve Claro-nak hívják.A Costes tényleg 1 éve nyitott.

  • 2010.01.21 22:02:17kisbéka

    soviet

    aláírom én is. 6 évig melóztam a nyugatinál, én se gyorskajáltam sokat. alkotmány sarkán a hentes megvolt? sárgaborsójuk? kötelező!

  • 2010.01.21 22:03:33krizsoke

    bocs, h beleszólok, de a 10ből 2nek van normális neve, a magyar gasztronómiát meg nem többezer forintos divatkajákkal kellene fejleszteni. csináljatok töltött káposztát.

  • 2010.01.21 22:08:41oye!

    a costes honlapjával nem az a baj, hogy nem találsz meg rajta könnyen infokat, de arra is várnod kell sok másodpercet mire elmásznak a hülye flashanimációs téglalapok, mindez 5-8 évvel ezelőtt biztos menő lehetett volna, de ma már semmiképpensem.

  • 2010.01.21 22:11:06dativus

    Mindnek normális neve van, legfeljebb nem ismered. A töltött káposzta finom ugyan, de minden csak nem fejlődés.

  • 2010.01.21 22:27:46s.o.v.i.e.t.

    2010.01.21 22:02:17kisbéka
    "alkotmány sarkán a hentes megvolt?"
    az alkotmány sarkán még senki nem volt meg, nemhogy egy hentes:))

  • 2010.01.21 22:40:12gretabarbo

    a nyugatinál a hentes nambörvan!szerintem is!!ja és képzeljétek még a monik kúvé(ex-pornos,ha vki nem tudná)is oda jár,bár ő csak dobozos sört vett,mert ő kajára nem költ...

  • 2010.01.21 22:46:14Kukori és Kotkoda

    Folyik a könnyem. Köszi s.o.v.i.e.t ! :)

  • 2010.01.21 22:48:17s.o.v.i.e.t.

    Kukori és Kotkoda
    bízzunk benne, hogy eláll!;)

  • 2010.01.21 22:53:56megint

    A két velvetes gondolom tonhalat sem eszik, annak a húsát sokszor hasonlítják a marhahúshoz, állítólag hasonlóan laktató is, nálam pont fordítva van, semmiféle halat, tengeri herkentyűt nem tudok megenni

  • 2010.01.21 23:22:02krizsoke

    Dativus, én ezekben az éttermekben akkor sem a magyar gasztronómia fejlesztését látom, hanem a tehetősek vendéglátásával elért magas profit reményét.

  • 2010.01.22 06:47:56gorillka

    krizsoke: Tudod, ha valaki otthon a sütéshez margarint használ, a főzésnél meg a legfontosabb fűszer a Vegeta, annak tényleg nem érték.
    Én személy szerint örülök, hogy vannak már ilyen helyek is.

  • 2010.01.22 08:51:27lelelel

    gorillka
    Ne legyél már ennyire fölényes másokkal légyszi.
    Tudod, hogy mi folyik a belső konyhákban? Jól gondolom, hogy nem?
    Híres mestercukrász saját bevallása szerint csak margarint használ (használt és fog mindig is használni) a sütéshez, még a vajas kiflihez is...

    A minőségi alapanyag pedig sok esetben ezekben a csúcsgasztronómiát képviselő helyeken sem áll rendelkezésre. Úgyhogy sokszor ugyanabból dolgoznak, mint a mezei csárdák...

  • 2010.01.22 09:00:26dativus

    Krizsoke, természetesen a profitból élnek ezek az éttermek is, kár lenne tagadni. Viszont a magyar gasztronómia megrekedt egy szinten már hosszú ideje, holott rengeteg lehetőség rejlik benne. Legjobb példa a Bock bisztró, ahol magyaros ételek értelmeznek újra, így adják meg pl a külföldieknek a lehetőséget, h a gulyás ne egy zsírcafatos rettenet,hanem egy izgalmas, finom élmény legyen.

  • 2010.01.22 10:28:56megadeth1

    Ebben a nagy vetélkedésben csak budapesti éttermek indultak? Vagy a keményen dolgozó újságírók és gasztrobloggerek nem látnak tovább?

  • 2010.01.22 10:33:01Pernod

    Soviet megmondta a frankot, o a kiraly :))
    Kulonben meg udito kivetelkent javaslom mindenkinek a Kistucskot Balatonszemesen. Ott meg tenyleg a magyar kajara torekszenek. Semmi flancolas, meg idiota etterem nev, hanem elsoosztalyu kaja megfizetheto aron !
    Az Alabardos meg szerintem egy izetlen szar, a kiszolgalas eroltetett, mar 3x voltam benne, nem ertem miert adnak neki pontokat. Akkor inkabb a Pinci... :)

  • 2010.01.22 10:33:18megadeth1

    Ja, mintha lenne itt egy balatoni is. Már a kezdőlapja lefagyasztotta a gépem.

  • 2010.01.22 10:35:50hegyilany

    Szerintem ennél a díjnál többet ér, hogy a Csalogány26 és a Fausto's nagyon régóta képesek ezt a kiváló színvonalat produkálni. Nem vitatom a Costes minőségét (nem ismerem), de nézzük majd meg őket 10 év múlva. :)

    Megadeth: Egy vidéki kivértel azért akad. A fertőrákosi Ráspi is előkelő helyen szokott végezni a hazai éttermek versenyeiben.

  • 2010.01.22 10:37:10Pernod

    A Bock Bisztro, meg az Onyx is jo, de az utobbi az rohadt draga, meg gyakorlatilag a kiszolgalast, meg az "exkluziv" kornyezet miatt mar 50%-al tobbet fizetsz.

  • 2010.01.22 10:37:46hegyilany

    "#2010.01.21 19:55:03kakaósbögre

    az kiderült hogy mekkora náluk a borjú bécsi?"

    Nem csak a méret számít. :)

  • 2010.01.22 10:47:54gorillka

    megadeth1: több vidéki étterem van köztük.

    lelelel: Tudom. Legyen ennyi elég.
    Attól, hogy valaki híres mestercukrászként van aposztrofálva, nem biztosíték a minőségi alapanyag használatára.

    Azért nem nagy a fluktuáció a tizes listán, mert gyenge alapanyagot használnak és nem állandó a minőség.

    Ez nem fölényesség. Egy példa. Nyáron voltunk a Centrálban, nagyon meg voltunk vele elégedve. Barátainkat a napokban meghívtuk oda. Kár volt. Kiderült, új a szakács, új a koncepció, a turista a célcsoport.
    Nehéz, olajban tocsogó ételt kaptunk, hatalmas adagot, de szinte ehetetlen volt.
    Ha az ember étterembe megy, szeretne jót enni és ha ehhez személyenként több, mint 2500,-Ft áll rendelkezésére, akkor is.
    A Centrál egy nagy át...ás volt.

  • 2010.01.22 11:12:47zanzibar

    Caffé Kör forever!!!
    Most az a trendi Magyarországon, ami 3 éve lefutott Ny-EU-ban: agyonbonyolított kaják, össze vissza fűszerezve, lehetőleg minél messzibb víve az alapanyagok természetes ízvilágától, mindenféle high tech konyhai truvájokkal elkészítve. Baromi dekadens, és ha őszinte az ember magához sem nem finom, sem nem egészséges. Hahó, belegondolt már valaki, hogy a hús órákig 50-70 fokon "sütve" nem más, mint egy óriási baktériumtelep?? Ja, de baromi divatos, ugye. Ezek a trendi éttermek sok tízmilliós üzleti beruházások, gyönyörű látványt, meghökkentő kajákat adnak, az emberek meg egyszer-kétszer elmennek, megvacsiznak fejenként 20.000,-ért, megunják és soha többet nem mennek vissza. Ki emlékszik még pld. az anno marhára nyomatott Donatellas Kitchen-re? A felsorolt éttermek közül én a Faustos-ról, az Arany Kaviárról és a Bock Bisztóról gondolom, hogy nagy valószínűséggel meg lesznek 2-3 év múlva is és menni is fognak rendesen. Ezek legalább az étlap egy részét tekintve nem illeszkednek a fenti trendbe. A többiek valószínűleg vagy lehúzzák a rolót, vagy átalakulnak a legújabb akkori trend szerint. Persze ismét tízmilliókért.

  • 2010.01.22 13:13:00hegyilany

    zanzibar:
    A Csalogány is elég régóta bizonyít.

  • 2010.01.22 14:36:35zanzibar

    Hegyilány: Letesztelem, kíváncsi vagyok rá.

  • 2010.01.22 21:27:59littlered

    calvin&hobbes
    A Gianni műsorvezető társa a Bock főszakácsa, úgy egyébként, de fikázd nyugodtan.

  • 2010.01.23 13:01:13Bombadil Toma

    nameg az enoteca corsó is sok éve bizonyít pécsett, csak előtte susogó volt a neve...

  • 2010.01.25 15:53:06OmegA404

    Ez a Gerendai egy féreg.
    Kinyirtak minden más zenei kezdeményezést a csontig benne vannak a kommerek seggében.

    Ezzekel az adagocskákkal meg elmennek a faszba.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta