OFFLINE

Platformcipővel és strandpapuccsal segítene HIV-fertőzött nőkön a Jimmy Choo

2009. november 3., kedd 09:02 |

A napokban debütált az új Jimmy Choo kollekció, ami Project PEP néven fut és bizony jó célokat szolgál. Az internetes eladásokból származó bevétel negyede a fokvárosi Simelela Központot illeti meg, amit olyan nők számára hoztak létre, akiket megerőszakoltak és HIV-vírussal is megfertőződtek. A PEP (posztexpozíciós profilaxis) tulajdonképpen egy megelőző kezelést jelent, ami abból áll, hogy a HIV-vel való érintkezést követő 72 órán belül el kell kezdeni olyan antiretrovirális gyógyszerek szedését, amik 79 százalékkel csökkentik az átviteli kockázatot. Az érintett nők a központban hozzájuthatnak a szükséges gyógyszerekhez, jogi és orvosi segítséget kapnak, segítenek nekik kitölteni a feljelentéshez szükséges papírokat és csoportos tanácsadásra is járhatnak. Havonta körülbelül 150-200 nőt kezelnek itt, és az alapítvány szeretné, ha Dél-Afrikában még több ilyen központ létesülne.

Tamara Mellon
Tamara Mellon

A cég egyik alapítója, a 42 éves Tamara Mellon már több éve szívén viseli a központba látogató nők sorsát, és a saját AIDS-alapítvánnyal rendelkező Elton Johnnal próbál segíteni a rászorulókon, a fokvárosi . Mellon azután kereste fel Elton Johnt, miután elolvasott egy cikket, amiben leírták, hogyan tájékoztatják félre a törzsi gyógyítók az embereket - írja a Telegraph. Állítólag azt tanácsolják a HIV-fertőzött embereknek, hogy feküdjenek le szüzekkel, ugyanis így kivédhetik azt, hogy betegségük komolyabbra forduljon. Ennek természetesen az lett a következménye, hogy nagyon sok fiatal lány lett nemi erőszak áldozata. Belegondoltam, hogy mi lenne, ha az én lányommal történne hasonló” – nyilatkozta Mellon, akinek a kislánya, Araminta most hétéves.

Hozzátette, hogy a nagyobb cégek nem hagyhatják figyelmen kívül a társadalmi felelősség fontosságát, és ők egy olyan ügyet szerettek volna támogatni, amivel a nőkön tudnak segíteni. Így született meg több évvel ezelőtt a 4 Inches című könyv ötlete. A kiadványban többek közt Heidi Klum, Kate Moss és Elle Macpherson pózol Cartier ékszerekben és persze Jimmy Choo cipőkben . A könyvnek köszönhetően 2005-ben összesen hárommillió dollár gyűlt össze, amit részben a Simelela Központ használt fel, részben pedig tizenegy másik afrikai projekt kapott meg. Az adományt az illetékesek Eltohn John Alapítványán kersztül kapják meg.

choo0

Most pedig a Project PEP kollekcióval próbálnak tenni valamit a világért. "Ha közelebbről megnézik a kollekció darabjainak mintáját, akkor láthatják, hogy mi is a Jimmy Choo esszenciája. Némi leopárdminta, Swarovski kristályok és szegecsek. Jómagam is nagyon kedvelem ezeket az elemeket” – nyilatkozta Mellon, aki nem titkolta el, hogy egy londoni sétája során látott grafitti is nagy hatással volt rá. A tervező által többek közt az izgalmas és rock and roll szavakkal jellemzett minta egy strandpapucson, egy sálon, különböző fazonú táskákon, cipőkön, ékszereken látható. A kollekció darabjainak ára 55 és 695 euró (kb. 15 ezer és 189 ezer forint) között mozog.

choo2

Mellon egyúttal egy fotópályázattal egybekötött internetes kampánnyal is fel akarja hívni a figyelmet az általa támogatott ügyre. A kampány mottója, vagyis a You, Your Shoes and 72 arra utal, hogy a gyógyszert az esetlegesen fertőzéssel járó aktust követő 72 órában kell bevenni. „Az egyik nőt tizenhárom éves kora óta zaklatta az egyik rokona. A központ nagyon sokat segített neki. Ezeknek a nőknek rengeteg problémával kell szembenézniük, gondoljunk csak az AIDS-re, a nemi erőszakra és a vérfertőzésre. Igazából akkor érint meg az ügy, amit képviselsz, amikor személyesen látod, hogy pontosan mire adtad oda a pénzt. Ekkor válik valóssá, ekkor szembesülsz vele igazán. Igazán reménykeltő volt látni, hogy milyen sikeres volt ez a vállalkozás.”

choo1

Nem kell már sokat várni arra a kollekcióra sem, amit a Jimmy Choo tervezői az H&M számára készítettek, hiszen november 14-én kerül majd a boltok polcaira. „Csodás volt azoknak a nyomdokaiba lépni, akik (például Matthew Williamson, Comme des Garçons és Stella McCartney – a szerk.) korábban együtt dolgoztak a céggel. Mi egy lépéssel tovább mentünk, és a cipők mellett ruhákat, ékszereket és férfiaknak szánt darabokat is terveztünk” – nyilatkozta Mellon, aki saját bevallása szerint igazán szórakoztató volt kitalálni, hogyan nézne ki egy tetőtől talpig Jimmy Choo-kreációkat viselő nő.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta