OFFLINE

Főzőtanfolyam hasznos tematikákkal

2009. október 5., hétfő 10:47 |

Elfogyott a pénz? Vega a húsevő új csaja? Nőuralom a konyhában? Maki segít.

A Makifood sajtótájékoztatóján jártam, ahol kellemes meglepetés ért, végre valaki törődik a kezdőkkel. Voltam már itt késtechnika órán, ami nagyon bevált, de a következő szemeszterükkel is ráéreztek a valós igényekre.

makifood

Maki ugyan japán, de ellenáll a szusiórát követelő diákoknak és inkább a főzés alapjaival ismerteti meg a tanulóit. Tanfolyamain nem avokádóhabos garnéla teriyakit oktat szarvasgombachipsszel, hanem mindennapi problémákra ad választ.

A főzőtanfolyamok előszeretettel választanak bonyolult témákat, ami a gyakorlott háziszakácsoknak nyújt segítséget. Kezdők viszont zavarba jöhetnek egy akármilyen szuper spanyol szakács menüsorának önálló elkészítésétől, valószínüleg sohasem fogják beépíteni az ott tanultakat. Nekik előbb meg kell tanulni helyesen vágni, és egyszerű recepteken megedződni, a Makifood ezekre az ismeretekre helyezi a hangsúlyt.

Maki szimpatikus mániája az egészséges táplálkozás, és az ésszerű vegetarianizmus, így idén is folytatódnak a makrobiotikus és a vegetáriánus tanfolyamok, sőt, kidolgozta a vegával élek, de én ennék húst problematikát, és indított egy flexitáriánusnak nevezett csoportot, ahol egy étel kis változtatással elkészülő húsos és húsmentes változatait mutatja be.

Bevállalta az olcsó alapanyagokból jót enni témát is, ami távolról sem olyan hangzatos, mint a fent említett, talán nem is létező avokádóhabos karácsonyfa, de annál sűrűbben találkozunk vele. Az engem is különösen érdekelne, hogy a magyar konyha filléres tésztaételein túl milyen trükkök vannak még a pár forintos lakomákra.

Idén a pasik is szerephez jutnak, megtanulhatnak piacolni, és azokat az alvető fogásokat, ami a csajoknak már gyerekkorukban megvolt.

Önök hogyan főznek kevés pénzből?

KOMMENTEK

 • 2009.10.05 11:50:26Reckl_Amál

  http://szegenygazdagok.blog.hu/tags/%C3%A9tel

 • 2009.10.05 13:12:40Frengi

  Nem főzök kevés pénzből, inkább felmondok.

  Otthon nem azért főzök tésztát, mert olcsó, hanem mert a kenyér ehetetlen. Legutóbb reggelire is kénytelen voltam krumlistésztát főzni, ha nem akartam mindig knäckebroton élni két hétig.

 • 2009.10.05 13:47:48Rékuc

  Az első és legkézenfekvőbb dolog: főzök. A nulláról, mellőzöm a félkész termékeket, mert hosszú távon irtózatosan drágák. Valamelyik nap rakott káposztát csináltam, mert a boltban bajor napok voltak és árultak aprított savanyú káposztát. Fillérekből kijött a nagy tál kaja.
  Aztán a reggeli: újabban zabkását reggelizem. Öt perc alatt kész, végtelenül variálható (mazsola, lekvár, méz, fahéj, stb). És egész délelőtt remekül elvagyok vele, laktat, táplál, egész délelőttre van energiám tőle. Egy kiló itt a boltban talán 10 korona ~250 forint. Egy adag kása 5 evőkanálból készül.

 • 2009.10.05 17:07:18rágypéksérotomsik

  "Önök hogyan főznek kevés pénzből?"

  Ügyesen. Okosan. Ahogy a nagymamámtól tanultam.

 • 2009.10.05 17:55:26greencurse

  A rakott káposzta tényleg nem egy drága kaja és finom is. Ma is azt csinálunk, múlt héten is volt egyszer, 500 ft-ból kijön és hárman kényelmesen jóllaktunk belőle + egy kis kóstoló is jutott a negyediknek.
  Emellett tojásleves, paradicsomleves és egyéb gyorsan-olcsót ételek, a továbbiakat meg a fantáziámra bízom és arra, éppen mi van itthon. Nem kell ragaszkodni a receptekhez, csomó mindent meg lehet főzni/enni együtt.
  Én simán a pirított hagymás rizst is imádom.

 • 2009.10.05 18:46:43mocc

  Sokféle fűszerrel, olcsó alapanyagokkal,és rengeteg fantáziával főzünk kevés pénzből jót és változatosat-illetve ezeket kombináljuk.

 • 2009.10.05 20:52:08caixa

  hát, úgy, hogy az idő pénz, olcsóbb, ha rendelünk

  amíg elpepecselek vele, inkább a gyerekeimmel foglalkozom vagy ha éppen nem, akkor dolgozom és olcsóbb, ha nem én állok a tűzhely mellett és előtte nem én rohangálok bevásárolni

 • 2009.10.06 08:12:01Frengi

  egy munkanélküli valóban olcsóbban jön ki, ha maga áll a tűzhely mellé,de

  az olcsó kajákhoz általában elfelejtik hozzáadni villanytűzhely fogyasztásást,a hűtők és fagyasztók energia költségét, a benzint, amit az autó fogyasztott a bevásálásnal(mert mindent nem tudsz haza cipelni biciglivel) a mosogató gép fogyasztását, a viz díjat, a tisztótószerek árát, és az egyébb járulékos költséget ide értve a méregdrága ezközöket, ami ha hosszú távú befektetés is, de nem örökké tart (én már nem is számolom, hogy hánydik mixernél, mikrónál hőtőgépnél, edényekről nem is szólva tartok, de kb 5-10 év alatt mindent le kell cserélni a konyhában, egyedül az anyámtól örökölt krumplinyomó birja) és akkor még a saját órabérem nem számoltam.

  Otthon főzni valójában luxus, jó, hogy ezt sokan megengedhetik maguknak,nincs is ezzel semmi gond, hiszen főzni öröm, alkotó tevékenység, kár ezt úgy beállítani mintha valami takarékos megoldásról lenne szó.(Én pl. mindig fagyasztott szilvásgombócot főzök, mert ha magam készíteném akkor horror összeg jönne ki.)

  akik igazán szerényen élnek - sok nyugdijas pl. - azok inkább házhoz hozatnak valami előfizetésés menüt, nem azt modnom ezzel, hogy ez az üdvös, de nem kell becsapni magunkat.

  szeretünk főzni, és ez egy igen költséges hobby - ez van.

 • 2009.10.06 10:12:10Rékuc

  aha, szóval a munkanélkülinek ingyen van a villany, gáz, tisztítószerek, víz, konyhaeszközök? csak annak kerül pénzbe, aki dolgozik?
  ennek fuss neki még egyszer kedves Frengi :D

 • 2009.10.06 11:27:42Frengi

  nekik az órabérük van ingyen, de aki dolgozik annak valszeg megasabb az órabére mint egy bejárónőé

 • 2009.10.06 11:45:44Rékuc

  hm és ennek alapján a férjedtől az irodában kapott órabéredet kéred hitvesi együttlét során is, hétvégén és ünnepnapokon felárra - vagy hogy lehet így számszerűsíteni, ne haragudj, de ez így nagyon nem kóser :D

 • 2009.10.06 18:47:42Lizzy_Bennet

  Én szívesen elmennék akármelyikre (főleg a flexi meg a makro érdekel), de a 8800 Ft-ot kicsit soknak találom.
  Ti nem? Volt már valaki - a késtechnikán kívül- valamelyik órán?

 • 2009.10.07 10:28:54rágypéksérotomsik

  Frengi, melyik bolygón laksz?
  Én csináltam ezt is azt - amíg összevissza volt a melóm, hozattuk a kaját, mert sosem lehetett kiszámolni, hogy lesz-e időm főzni. Négy hónapig csináltuk, utána ésszerűsítettem és megfőztem előre néhány napra, vagy előkészítettem valamit és a csak frissen jó feltétet vagy ilyesmit hirtelen hozzásütöttem.
  Túl azon, hogy a házhozszállított kaja minősége, íze messze nem éri el a sajátomét, több, mint kétszerannyiba került. Gázzal, árammal, benzinpénzzel együtt, sőt még a munkaidőmet is hozzáadhatom, akkor is.

 • 2009.10.07 11:42:01caixa

  hát nem tudom, a környékünkön nagyon jó, pl. thai étterem is kiszállít, változatos, angyszerű, nem kellett bevásárolnom mindenfélét

  és ahogy kiszámoltam, amikor én főztem meg a vasárnapi ebédet, 12 ezer ft-ra jött ki a költség, ha ezalatt dolgoztam volna, jobban megérte volna

  ok, ez csak teoretikus, mert a gyerekekkel voltam persze, de tőlük is elloptam ezt a főzési időt...kár volt

 • 2009.10.07 12:46:38rágypéksérotomsik

  caixa, 12 ezer forint egy vasárnapi ebédért? Hány fogásos volt, harminc? És hány főre? És mi volt a menü? Lazac kaviárral, libamáj és bélszín szarvasgombapástétomba töltve? Én elég régóta háziasszonykodom és nem vagyok egy kuporgató hangya, de ennyi pénzbe legfeljebb egy tízszemélyes sólet kerül, libacombokkal és füstölt libamellel.

 • 2009.10.07 14:13:02caixa

  nem, nem..ezek szerint rosszul fogalmaztam. ez az alapanyagon felül (spec. a szép, szeletelt hús sem olcsó) még tartalmazta a munkadíjat is. egy teoretikus számítás volt, hogy két diplomás óradíját számítva mibe kerül (ergo a meg nem keresett összeget kikalkulálva)egy közepesen bonyolult ebéd

  nyilván én sem rendelek mindig, hiszen kétgyermekes anyuka vagyok, kell a házikoszt is...de az elkészítésbe feccölt idő, az alapanyag, az áram stb. sokszor jön ki többre, mintha házhoz hozatom, szóval nem fogok bele olyan receptbe, amelyik 20 percnél több aktív ténykedést igényel

 • 2009.10.07 14:15:18caixa

  a múltkor a Culinarisban jártam, a pultos fiú kérdezte, milyen jegyű vagyok, ő Skorpióra tippelt vagy Vízöntőre
  mondtam, hogy nem nyert, mert Bika, erre elkeseredett, hogy pedig ő ért hozzá, és mit csinál ott egy föld jegyű?
  mondtam, hogy én finomakat enni szeretek, pepecselni nem, a horoszkóphoz pedig nem értek :)

 • 2009.10.07 16:04:22Rékuc

  caixa és ennek alapján kirándulni se mész, mert túl drága lenne azóradíjad hozzá? nem is takarítsz, mert a diplomás órabéredhez nem méltó? amikor nem dolgozol, akkor szigorúan, összezárt térdekkel ülsz és unatkozol, mert minden aktivitás túl sokba kerülne ezen a logika mentén? agyam eldobom, komolyan, mekkora marhaság.

 • 2009.10.07 22:32:59caixa

  egy kirándulás, koncert vagy a sport örömet okoz, a házimunkára viszont sajnálom az időt, de nagyon.

  így nem, nem takarítok, mert inkább megfizetek valakit és közben gyerekeimmel és a férjemmel vagyok, játszunk, pihenünk stb. unatkozni nincs időm, itt van a két kis vidám csemetém, velük végtelen sokat lehet foglalkozni.

  a takarítás helyett, abban a 2-3 órában plusz munkát végzek és abból kifizetem a házi segítséget és a többi pénz a zsebemben marad. úgyhogy anyagilag nem éri meg, hogy én csináljam...főleg, ha örömet sem okoz.

  elhiszem, hogy más szeret főzni meg tud. én bármikor szívesen letesztelem, a sushit főleg :)

 • 2009.10.09 11:21:53domakos

  caixa, egyetertek veled...ha lehet en is inkabb pluszmunkat vallalok es fizetek a minosegi (!) etelert. Ellenkezo esetben meg fozok, olvasok stb, tobbi hobbim csinalom. Sajnos a Raday utcaban nincs mostanaban jo kifozde - tud valaki tippet adni?

 • 2009.10.12 13:40:57stopper

  caixa, Rékuc: Ebből látszik, hogy mindent meg lehet ideologizálni, meg leszámfejteni, hogy megéri-nem éri meg, a lényeg, hogy valaki kurvára nem szeret foglalkozni dolgokkal (pl. főzés), és passz. Én szívesen főzök, de ha mondjuk mindennap mittudomén sakkoznom kéne, vagy uszodába járnom, akkor én is megmagyaráznám, hogy az miért marhaság. Úgyhogy teljesen felesleges érvelni, úgy is meg lesz magyarázva az ellenkezője.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta