OFFLINE

A legszerencsétlenebb sós süti

2009. június 9., kedd 14:27

A sajtos roló. Az elszalasztott lehetőség.

Hunyja le a szemét és képzelje el a következőket: vajas leveles tészta, habos sajtkrém, reszelt sajt. Hmmmm. Ugye imádná?

sajtrolo

Ezt is rendszeresen vásárolom, pont mint az islert. Sokszor nem tudom megenni. Nem találom az igazit, pedig a recept és az alapanyagok sokat sejtetnek. A hozzá nem értő cukrászüzemben szétcsúszik az akciós trappista, profitot kell termelni. Ezt viszont, az islerrel és a linzerrel ellentétben érdemes elkészíteni kiváló alapanyagokból, beleölni az érett márványsajtot, esetleg parmezánt.

Munkás recept következik. A leveles tésztát ér megvenni készen. Elszántak saját kezűleg is lapolgathatják, engem még sose vitt rá a lélek. A tésztát csíkokra vágva kell feltekerni valamire. Itt nagyon találékonynak kell lenni. Összespárgázott fakanalak, sodrófa, wc-papírroló, kinek mihez van tehetsége. A tekerés után fél óra pihentetés a hűtőben, majd a forró sütőben tíz perc alatt barnára sül.

Még forrón le kell lehúzni a rolókat a formázó kézségről, majd megtölteni (egy nejlonzacskó megteszi habzsáknak, a sarkát kell csak kivágni) a következő krémmel: 30 deka sajtot alaposan elkeverek két tojássárgájával, felhigítom két deci tejszínnel, 10 deka vajjal és fokozatosan felfőzöm, nem forralom, mert akkor a tojás kicsapódik (mindenképpen kicsapódik, ezért kell tartani otthon egy kézimixert...). Kihülés után lehet vele dolgozni. Sajtnak mehet márvány, parmezán, juhtúró, vagy akár füstölt.

A kilógó krémet tetszés szerint lehet reszelt sajtba nyomni és kész. A krém ész nélkül variálható dióval, fokhagymával, fűszerekkel, amivel tetszik. Szerencsétlent nap mint nap megalázzák a cukrászdákban, hálás bármilyen törődésért.

Fogalmam sincs milyen napszakban, vagy eseményen van igény egy sajtos rolóra, de attól még igen jó.9

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.06.09 14:39:44Rékuc

    hú én sose értettem, hogy bírják az emberek megenni a sajtos rolót. Párszor próbáltam, de az az iszonyat mennyiségű vastag, zsíros és SÓS krém, ami a számban landol harapáskor - hát az valami horror.
    Azt inkább el tudom képzelni, hogy valamivel variálva (sonkás, zöldfűszeres krém), de főként kisebb rolókkal, hogy ne jusson bele ennyi krém.
    A képen szereplő tészta nem égett meg egy kicsit? :)

  • 2009.06.09 14:50:57Macaroon

    Imádom, de soha nem fogom megsütni, kész rolót árulnak-e valahol?

  • 2009.06.09 14:56:39pantufül

    Én is imádom, de nem fogok nekiállni.
    Rékuc: igazad van egyébként én is a kicsiket szeretem, mert az nem olyan tömény. Az Eurocenterben van egy sütis ott isteni és a Mammut I-II átjárójánál is naggggyon finom. Pont a múltkor kérdezték, hogy miért nem viszem a nagyot, ár-érték aránya sokkal jobb, aztán elmagyaráztam....

  • 2009.06.09 15:00:05crybaby

    IMÁÁÁÁÁÁÁDDDDDDDDDOOOOOOOOOOOMMMMMMMM!!!!!!!!!
    Annyira geil, hogy már jó! korábban meg is vettem, de általában a kukában végezte...csalódottság... plátói szerelem!

  • 2009.06.09 15:36:03tyúkanyó

    Intersparban mintha láttam volna töltetlen rolókat

  • 2009.06.09 16:00:37mrssolis

    Nekem ebből a műfajból a sajtkrémmel töltött mini fánkocskák a kedvencem. Abból is a Balatonlellei Márton cukrászdában kapható, ugyanis ott füstölt sajtból van a krém, amitől még finomabb. A Daubneré sem rossz. Ilyen mini fánkocskát egyébként szoktam csinálni, és két-háromféle különböző krémmel töltöm meg (tonhal, májkrém, sajtkrém). Utazásra nagyon jó, mert könnyen fogyasztható (egy falat egy fánk), és mégsem egy száraz szendvicset rág az ember. Mondjuk csak télen lehet szállítani, nyáron nem ajánlatos.

  • 2009.06.09 16:22:33Macaroon

    Szolis jönnék a családodba:-)

    Egy haverom anyósa csinál mindig ilyen képviselőfánk-szerű füstölt sajtos krémmel töltött izéket, betegre bírom enni magam belőle (pia mellé).

  • 2009.06.09 16:34:15mrssolis

    Macaroon, becserélhetünk néhány fánkot egy pár macaroonra:)Két hete még volt ellátmányom, mert bevásároltam belőle Párizsban, de sajnos már elfogyott.
    Egyébként a minifánk készítése rém egyszerű, én a Horváth Ilonából szoktam a képviselőfánk receptet elkészíteni, és egy adagból lesz egy nagy halom fánkocska.

  • 2009.06.09 16:44:20Reckl_Amál

    "Párszor próbáltam, de az az iszonyat mennyiségű vastag, zsíros és SÓS krém, ami a számban landol harapáskor"

    Na pont ez a rusztikus bumfordiság, amiért én is imádom.

    Nem dicsekvésképpen (de :) ), de nekem van valami fémkészségem, amire minden ilyesféle sütit föl lehet tekerni. De mivel csak 6 db, elég sokáig tart egy tisztességes adag elkészítése.

  • 2009.06.09 17:15:51bolletje

    Rékuc, dettó, képtelen vagyok megenni...

  • 2009.06.09 18:31:18cyber panka

    a CBAban látható undorító, cukrászati és hidegkonyhai maradékok pépjét rejtő óriás rolók tényleg halálosan undorítóak lehetnek. de a Daubner apró rolói isteniek. én nem vagyok édesszájú, nálam a cukrászda juhtúrós pogi, roló vagy max egy krémes

  • 2009.06.09 18:45:18nekeresdmásbantaláldmegmagadban

    rohadt jó receptem van, de sok ideig tart, fifikás, de ízlés szerint töményítheted, lazíthatod....

  • 2009.06.09 18:55:56pafff

    Rékuc: teljesen egyetértek, számomra a legundorítóbb "süteménynek" nevezett jelenség a sajtos roló...

  • 2009.06.09 19:09:14Shihoin Yoruichi

    Biztosan elvetemült vagyok, de szerintem egyáltalán nem macerás. Csak az utóbbi 4 hétben háromszor készítettem és egymagam faltam be 2 nap alatt az összeset, imádom. Maradi is vagyok, mert én csak hagyományos edami, gouda vagy trappista típusú sajtból tudom elképzelni, nekem csak úgy idézi meg gyermekkorom utasellátós/büfés ízemlékét.

  • 2009.06.09 19:28:24pafff

    arról nem beszélve, hogy a trapista nem sajt. pont.

  • 2009.06.09 19:43:51valkür

    Én egy olyan receptet készitettem néhányszor, amiben két rész sűrű besamell mártás, egy rész habosra kevert vaj, egy rész reszelt sajt van - és jó sok frissen őrőlt szerecsendió. Nyamm, az nagyon finom bele, plusz reszelt sajt a végek bemártásához. Nálam Pannónia, az még megfizethető és elég jó.
    De mivel kéksajt fetisiszta vagyok, most új ihletet kaptam, ez a márványsajtos cucc kevés fokhagymával, sok bazsalikommal, hát ezt most nagyon elképzeltem. Kérdés csak, hogy ennek mibe mártsuk a végeit? mert reszelt márványsajtba elég ronda lenne.

    Boltban egyébként már én sem veszek, én a margarin izét útálom benne.

  • 2009.06.09 19:50:10Rékuc

    Amál
    'Nem dicsekvésképpen (de :) ), de nekem van valami fémkészségem, amire minden ilyesféle sütit föl lehet tekerni.'
    tudom hogy borzasztóan rossz vagyok és piszkos a fantáziám, de hadd ne mondjam, hogy miféle fémrudat vizualizáltam hirtelen :DDDDDD
    *elvonul, röhög, örül magának*

  • 2009.06.09 20:35:33Péter Anna

    valkür, a márványsajtosat tört dióba

  • 2009.06.09 20:38:14Littelkitty

    Én két éve rosszul lettem egy romlott sajtos rolótól, azóta nem ettem, pedig nagyon szeretem, főleg amiatt, hogy gejl, nekem jöhet a nagy is.

    A Daubnernél rendszeres vásárló vagyok, de sosem vettem észre, hogy árulnak sajtos rolót. Azt hiszem, ott veszek majd újra először, köszi a tippet! (ott biztos nem romlott)

  • 2009.06.09 21:24:02panka

    Évekkel ezelőtt a munkahelyi büfében, minden reggel kettő darab a mini verzióból tejes hosszú kávéval, isteni volt. Nem is tudom, hogy bírtam volna ki enélkül azon a fos helyen.

  • 2009.06.09 21:39:21sajtosbrokkoli

    Rékuc megmondta a frankót.
    Pedig szeretem a levelestésztát (külön) és szeretem a sajtkrémekekt is (külön).
    De együtt az nagyon gáz.

    És rémlik valakinek amikor a szélén a reszeltsajt már száraz és kicsapódik rajta a zsír????? fúúúúúúúúúúúúj.
    Na ez a durva vagy 20 éve kóstoltam ilyet utóljára, és erre emlékszem. Na arra jó vol, hogy azóta sem mertem bepróbálni a rolót.

    Azt mondjátok meg, hogy aki az ischlert/linzert szereti az eszik sajtos rolót?

    Én maradok a a linzekeknél.

    Anna légyszi szavaztass a témában.
    Tudok kis kék négyzetben, csak kattintani kell.

  • 2009.06.09 22:26:08spoilsport

    Tényleg jó ötlet a Daubner! Ott minden sós finom, biztos ez is. (nem reklám)

  • 2009.06.09 23:02:39p!nkinside

    a lellei márton cukiban tényleg isteni a fánkos verzió :)

  • 2009.06.09 23:37:58bolletje

    Sajtosbrokkoli, jájj! Igen! Én is! Még az ízét is érzem a számban, pedig tuti, hogy legalább 20 éve nem próbálkoztam a sajtos rolóval...

  • 2009.06.09 23:46:09ddevil

    Fúú.. csatlakozom az utálók táborához. Brr.. legutóbb a mini változatot próbáltam, de a sajtkrém leginkább tömör, rettenetes vajnak tűnt.. fúújj..

  • 2009.06.10 08:58:38leanka

    mrssolis, macaroon: macaront mostanaban lehet kapni a Kiraly utca 9ben (La Petite Francaise), foleg het elejen. csak azt remelem lesz ra eleg vevo, hogy rajta maradhasson az "etlapon".

  • 2009.06.10 10:07:17mrssolis

    Köszi Leanka, csekkolom, remélem jó minőségű és nem büntető áron van. Mondjuk a jó macaroon kint is drága, rosszat meg nem érdemes venni.

  • 2009.06.10 10:09:30mrssolis

    Ja, nekem a sajtos roló egyébként abszolút egyenlő a színházi büfékkel. Éppúgy, mint a sonkás molnárka. Csak a molnárkát a mai napig imádom, a rolóval (pont a színházi büfékben szerzett élményeim miatt) ki lehet kergetni a világból. A Daubnernál még én sem vettem észre, de lehet, hogy adok neki egy esélyt.

  • 2009.06.10 10:42:45goa

    Imádom, a kedvencem!
    A sok rossz krémre, ami benne van a mini sajtos roló a megoldás! Abban kevés krém párosul relatíve nagyobb arányú tésztával és sajttal.
    Anna ez olyan jó recept, én biztosan megsütöm!

  • 2009.06.10 10:44:29Veg_

    A házunk alatt a pékségben lehet olykor kapni, nagyon finom, pláne a mini verziója... És nem olyan töményen vajas, mint sokfele...

  • 2009.06.10 15:09:34nembátornyúl

    Én szoktam mindkét változatot készíteni, mármint a rolót és a fánkocskát is. Ami mostanában nagyon bejön, az az, ha a krémet mascarponéból indítom és abba teszem a reszelt sajtot meg az ízesítőket. Nem kell sem besamelt főzni, hűteni és túl zsíros sem lesz viszont krémes. Tudom, hogy nem autentikus, de nálunk mindenki elég hamar befalja.

  • 2009.06.10 17:38:32hegyilany

    Csornán van egy cukrászda. Icipici, csodálatos sajtosrolókat készítenek, olyan piciket, mint egy kis női hüvelykujj. :) Isteni a tésztája, nagyon sajtos és VAJas (nem margarinos!) a krém és sok-sok reszelt füstölt sajt csimpaszkodik a végébe. Nem lehet abbahagyni, egyszerűen ISTENI!

  • 2009.06.10 19:28:08kukac.hú

    dee réégen ettem !!!!nem sűrűn láttam boltokban!

  • 2009.06.10 20:13:37Prinzessin Erbsen

    mindig gondolkoztam azon, hogy hogy tudják azt az egyszrű kis sajtos-bajszost úgy elgórni, egyik helyen rosszabb mint a másikon, már évek óta nem találtam jót.
    Ha néha próbat teszek, akkor vagy túl sós, vagy túl ízetlen, vagy a sajtkrém tele van lissztel.

    Azon is törtem a fejem, hogy hogy lehetne jó sajtkrémet csinálni, és lám itt van a recept.

    A kész vajas tészta nekem túl zsiros, de a sajtkrémet kipróbálom.

    Egyébként az édes párját, a habrolót is vajas tekercsből kell készíteni.

    A vajas tésztától nem szabad megijedni,nagy mennyiségben el lehet készíteni, csak azért idő igényes, mert sokáig kell hideg helyen pihentetni, és persze addig amíg pihen szalad a konyha. Ezért érdemes egy napot rászánni, fel törltekezni olvasni valóval, vagy jó filmekkel, két film között egy hajtogatás, két hajtogatás között egy pedikür, vagy arc pakolás.
    A házi vajas tészta kiadagolva mélyhűtőben hónapokig. (a linzer is hasonlóan, de azt nem kell pihenetettni)
    azután csak elé varázsolni, családot elkápraztatni.

    Éljen a sajtos-bajszos!

  • 2009.06.10 20:32:29édriennn

    A nagyi féle forró belöl krémeg kívül épp picit prosra pirult sajtkrém a könnyű tésztával ...ááááh a nyál összefut a számban.Egyetlen egyzser ettem hasonlót,á Paris :D

  • 2009.06.11 15:19:45bécsi pszicho

    Lehettem vagy tíz éves, amikor először ettem ilyet. Az finom volt. Amit mostanság árusítanak... az felér egy emberiség elleni bűntettel. :(

  • 2009.06.11 19:40:37zolnaid

    Az igazi sajtos roló Debrecenben kapható, a Széchenyi utcán (a Nyugati tér sarkánál) levő pékségben. 70 ft (!!!), nagyon könnyű krémmel, pont eltalált sóssággal. És friss.

  • 2009.06.12 08:52:10_gabi

    én is csak olyat ettem eddig, amiben olyan volt a töltelék/krém, mintha kb delmát szopogatnék, de jó sósat.. JAJJJJ azóta sem ettem, rosszul vagyok a látványától is :(

  • 2009.06.12 10:20:49gastro vazze

    Kedves Anna!
    olyat nem próbáltál még, hogy a felfőzött sajtos-vajas-tejszines cuccba, a végén kevered (vered) bele a tojássárgáját és lehúzod a tűzről?! A sárgájának ennyi hőkezelés elég is, hogy sűritsen.

  • 2009.06.18 20:44:58Digitális lábnyom

    2009.06.09 21:24:02 panka

    ...az én munkahelyemen viszont még roló sincs. Irigyellek! :)

  • 2009.09.16 06:36:29Éduka

    utálom a tömény vajas krémeket, ritkán eszem tojást (nyersen soha), margarint egyáltalán nem fogyasztok. az én sajtosroló krémem így készül:
    lecsöpögtetek egy tejfölt, ahogy itt olvasható:
    http://hungariancook.blogspot.com/2009/04/hazi-kremsajt-mascarpone-hazilag.html
    a reszelt sajtra kanalazok pár ek forró tejszínt, hogy kicsit megolvadjon, és megpuhuljon. ha kihűlt, hozzákeverem a tejfölből lett krémsajtot. nagyon finom!
    a leveles tésztát is én készítem, a gyors változatot, amit hajtogatni sem kell. http://www.tutireceptek.hu/hamis-leveles-teszta
    jó sütögetést ;)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta