OFFLINE

Hammernadrággal készül a kánikulára az Artista

2009. április 19., vasárnap 08:00

Egy meghívásnak eleget téve nemrég ellátogattam az Artista tervezőcsoport Nemzeti Múzeum közelében lévő bemutatótermébe, hogy tüzetesebben is megvizsgáljam a 2009-es tavaszi és nyári kollekciót. Idén egyértelműen a fekete, a fehér és a szürke lesz a domináns a színek terén, és a ruhák többségét Trapp Gyöngyvér két, az 1900-as évek elejét idéző grafikája díszíti. A hammernadrág (amit az Artistánál inkább thainadrágként szeretnek definiálni) továbbra sem ment ki a divatból, és a kezeslábas is reneszánszát éli. Ez utóbbiak közül mindenféle hosszúságban kaphatóak, és a rugalmas passzénak köszönhetően bizonyos keretek között mi is változtathatjuk a hosszúságot.

A tervezőcsoport ehhez a kollekcióhoz például muszlint, selymet és dzsörzét használt. Míg az elsőként említett anyag Indiából származik, a több darabhoz is felhasznált csíkos textília pedig francia illetőségű – tudtam meg a rövid, ám informatív tárlatvezetés során, amit Stumpf Kati tartott. A tavasszal és nyáron uralkodó időjárási viszonyokra tekintettel több darab is lenvászonból készült. Egy-két fehér darab villantásfaktora meglehetősen magas. Kész szerencse, hogy az illetékesek egy alsószoknyát helyettesítő kisnadrággal is előrukkoltak. Ami az árakat illeti, egy lenvászonból készült, piros színű kabát ára körülbelül 55 ezer forint, egy óriási vállakkal rendelkező dzseki 34.500 forint, egy pipacsokkal tarkított kezeslábas pedig közel 30 ezer, egy thainadrág pedig 25.500 forint.

A kollekció egyébként már jó pár hete kapható az üzletekben, és a tapasztalatok szerint egyelőre még a fekete darabok a kelendőbbek, hiszen hiába köszöntött be a jó idő, fejben még sokan nem álltak át arra, hogy színes és lazább holmikra költsék a pénzüket. Azzal párhuzamosan, hogy a boltokba kerülnek az aktuális kollekció ruhadarabjai, a tervezők már készülnek a következő tavaszi/nyári szezonra. Májusig bezárólag mindennek kész kell lennie, még az egy évvel később megvásárolható ruhákról készült katalógusfotóknak is. Mint kiderült, a ruhák általában 38-as méretben készülnek el, ami egy kissé helyrebillentette megtépázott önértékelésemet.

Ezután egy olyan témára terelődött a szó, amit manapság nehéz kikerülni. Stumpf Kati, aki a csapaton belül a táskákért felelős, elmondta, a gazdasági világválság bizony az Artista bécsi üzletében is érezteti a hatását. Az osztrák fővárosban egyébként sokkal nagyobb a fizetőképes kereslet, míg itthon inkább a leárazások alkalmával vásárolunk. Hiába vannak ugyanis egyre többen, akik szívesen támogatják a magyar tervezőket, mivel muszáj magas árakat szabniuk a felhasznált anyagok és belefektetett munka miatt, így nem sokan engedhetik meg maguknak, hogy tetőtől talpig az ő munkáikat viseljék.

És milyen lehetőségeik vannak azoknak a honi művészeknek, akik szeretnék megismertetni munkáikat a potenciális vásárlókkal? Lang Szonja, a Tyra Clothing alapítója és tervezője szerint vannak rendezvények, versenyek, amik segíthetnek ebben, és kiemelte a saját szervezésű divatbemutatók jelentőségét is. Stump Kati a WAMP-ot említette meg az egyik lehetséges fórumként. Hozzátette, a művészeti piac közönsége az évek során letisztult, vagyis most már főként azok látogatnak el a havonta megrendezett eseményre, akik tudják, hogy pontosan miről is szól.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.19 09:38:43malenkij robot

  Kimondottan szar egy cucc,pláne azon a görbelábú, libanyakon.

 • 2009.04.19 10:10:00iTink

  nemjó.
  a buggy alatt pelenka van?

 • 2009.04.19 10:23:59jani68

  Hát nem mondom ezért a maszat gatyáé ennyi lóvé?

 • 2009.04.19 14:37:21boszor

  Nem győztek meg, hogy hordani akarnám. A pornócipővel pedig dettó.

  A ruhák viszont tetszenek.

 • 2009.04.19 16:22:59_gabi

  a cipők nem tetszenek, de a ruhák nagyon is, a nadrágok is. kár hogy nincs ennyi pénzem öltözködni...:S

 • 2009.04.19 19:12:04napsziget

  ez az olyan naci, ami senkinek nem fog soha jól állni. szerintem. ezen a csajon is hót béna, és sem a duciknak, sem a modellalkatuaknak nem megfelelő. Angol barátosném szeretett bele egy ilyenbe, hordta, hordta egy darabig, aztán meglátta egy kirakatban, h néz ki benne, amikor megy, és elröhögte magát, hazament, és a kandallóban végezte a darab. pedig Angie az a tipikus hosszúlábú bosszúálló lány... a rucik édesek, melyiket elfogadnám, de a cipők...-ja és akinek vn pozitív példája az ilyen gatyákkal, szóljon, és szívesen hiszem, h tévedek:D

 • 2009.04.21 00:18:53Austin "Veszélyes" Powers

  re: elteteam

  te idóta!
  ha már úgy is "leszarod", akkor ezt tartottad volna meg magadnak!
  értem én, h primitív vagy, de hogy erre fel is hívod a figyelmet, hááát...

 • 2009.04.21 12:27:10Hata Mari

  Pont olyanok mintha berottyantottak volna.

 • 2009.04.21 15:47:19pissy

  annyira kvára idétlen ez a gatya kivétel nélkül mindenkin, hogy az nemigaz. Aki megveszi arról lerí, hogy ízlése nincs, csak divatmajom.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta