OFFLINE

42-es fölötti nők, átalakítható férfiak és feminin férfiingek ösztöndíjból

2009. február 20., péntek 08:00

A fenti képen Sipos Balázs üvegtervező iparművész  "Történetek / külső és belső formai kapcsolatok" című munkája látható. A fotó tegnap este készült, a Moholy-Nagy László és Kozma Lajos ösztöndíjak díjazottjainak munkáiból összeállított kiállítás megnyitóján, az Iparművészeti Múzeumban. Az előbbi díjat fiatal formatervezők, míg az utóbbit szintén fiatal kézműves iparművészek kapják minisztériumi segítséggel havi apanázs formájában, hogy legyen idejük, motivációjuk és főleg pénzük valami kreatívat alkotni. Nézzük, sikerült-e nekik.

Az esemény igazán komoly volt, hiszen a miniszteri, tanszékvezetői és egyéb beszédek után az idei év új díjazottjait is kihirdették, ami után a korábbi évek ösztöndíjasainak "beszámoló kiállítását" lehetett megtekinteni. Pia volt, de kaja nem, úgyhogy a közelharcot inkább kihagytuk és egyenesen a kiállításra mentünk. A fenti képen balra Majzik Erzsébet kreációja látható, aki azon dolgozik, hogy a 42-es méret feletti nők számára is legyenek "divatos és ugyanakkor elegáns" öltözékek. A jobb oldali férfiú a multifunkcionális ruhák gurujának, Magony Zsuzsannának a keze munkáját viseli. Amikor az elragadó tervezőhölggyel tavaly interjúztam, még készülőben voltak ezek a ruhák - most végre láthatóak voltak teljes életnagyságban.

 

Lőrincz Réka már második éve kapta az ösztöndíjat, és a fiatal ötvösművész most olyan kesztyűket tervezett, amelyeket kívülről ékszereket - gyűrűket, karórákat, karkötőket - mintázó rajzok díszítenek. Ilyet már olvasóink is láttak egy utcai divatos poszt keretében, igaz, akkor hatalmas felhördülés közepette vetették el az ötletet. Vajon Lőrincz Réka kivitelezésében jobban bejön majd önöknek?

A balról látható Farkas Imola-szett az egyik kedvencem volt a kiállításon. A pályázat címe "Ornamentika az öltözködésben" és valami egészen elképesztő szín- és mintakavalkádot állított össze a tervezőnő. A jobb oldalon a Je Suis Belle feleként ismerős és Audrey Tautouval kokettáló Kiss Tibor meglepő alkotása látható. "A (női) kollekció meghatározó eleme... a férfiing" - mondja ő, és valóban, férfiingekből varrt össze első látásra merészen hordhatatlannak tűnő női ruhákat. Mindenesetre az ő munkája állt a legközelebb ahhoz a világhoz, amit az ember a nemzetközi divatfővárosok kifutóin szokott látni.

De távolról sem csak az öltözködésre koncentrálnak a ösztöndíjban részesülő alkotók. Láthattunk ergonomikus széket, összecsukható vitorlást, porcelán pendrive-ot is, vagy a fenti makettet, ami Szilágyi Szabolcs utaskiszolgáló köztéri bútorrendszerét modellezi. A fenti megállótervben biciklitároló és táskamegőrző is szerepel. A fiatal építészt sajnos nem sikerült megtalálnom a koccintás után támadt forgatagban, pedig van egy kérdés, ami már régóta furdalja az oldalamat, és ő talán most meg tudta volna adni rá a választ. Nem értem ugyanis, hogy mi az értelme annak, hogy a villamosmegállók váróházikóinak teteje üvegből készül, és így csak az eső ellen véd, de nyáron a nap elől továbbra sincs hova fedezékbe húzódni. Tudom, a kérdés jelenleg nem éppen aktuális, de én biztos vagyok benne, hogy lesz még egyszer olyan az életben, hogy menekülni fogunk a nap elől. Ha a tetők nem átlátszó anyagból készülnének, lenne hova.

Rengeteg remek kiegészítő (ékszer, táska) is látható a március 29-ig megtekinthető kiállításon, de zárjuk talán a posztot egy tavaszias lábbelivel. A fenti fotón Bakos Éva Boglárka bőrműves iparművész szandálterve látható - lehet, hogy az idei szezonban már valami ilyesmiben fogunk járni a gladiátorsaru helyett? 

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.20 11:45:15Prinzessin Erbsen

  kar volt a kesztyüt össze maszatolni, vihetett volna bele valami aplikaciot, igy nem egy csak ront rajta a ranyomott minta  a pulcsi a lila szoknyaval egesz jo

 • 2009.02.20 12:55:31Emma Bovary

  Kár volt kihagyni a felsorolásból a porcelánból készült parfümtartókat.

 • 2009.02.20 12:57:41galli

  a kesztyűs téma nem valami eredeti, többet is kihozhatott volna belőle...kicsit idegesítő h erre kapott ösztöndíjat...

 • 2009.02.20 13:56:34Péter Anna

  A kis Vuk is benyelt sok állami pénzt. Abból is sokat nyert a gazdaság és a társadalom, ezeknek a termékeknek az eladásából se lesznek adóbevételek, elszórt pénzünk ez mind egy szálig. Az állami ösztöndíjakat befektetés szinten kellene kezelni, ahogy a nem szocialista országokban szokás.

  Nagyon nem vagyok elégedett a támogatottaim teljesítményével.

 • 2009.02.20 14:59:36VilágosKékHarisnya

  Nem értem az elégedetlenséged Anna. Őszintén.

  A megkeresett 100 forintodból 57 ft megy csak adók, járulékok, hozzájárulások formájában az államkasszába.

  Ebből eltartasz egy köztisztviselő/közalkalmazottat, egy nyugdíjast, egy gyesen levőt, egy álláskeresőt, a kis Vukot, a bivalybasznádi bazdelőre fc hátrányos helyzetű röplabdásait, meg néhány született zsenit, lásd fent.

  Cserébe dolgozhatsz napi 13 órát, "könnyítésként" vehetsz fel hitelt olyan feltételekkel, hogy ha jobban belegondolsz, már nincs is szükséged annyi pénzre, mert a hitelfelvétel összegét sem tudod előteremteni, max. kölcsönkérsz, és ha három hónapot késel a tébéjárulékkal, az apek inkasszózza a bankszámládat.

  Mi a gond? • 2009.02.20 15:01:47VilágosKékHarisnya

  A fenti képen látható "az újszülött tengerimalac klón kihányja a nyakiláb lányt" c. kompozíció méltán elnyerte a tetszésemet.

 • 2009.02.20 18:27:11Flora2

  Én is a "lányt lenyelő víziló"-ra kaptam ide a fejemet, és hirtelen azt hittem, nyílt egy olyan kiállítás, amit meg kell nézni.

  De aztán végignéztem a többi fotót is... :(

 • 2009.02.20 18:53:01VilágosKékHarisnya

  vízilóóó??????

 • 2009.02.20 21:18:43Veronka

  Az átlátszó várótetők oka az, hogy egyébként a megkívánt megvilágítottsághoz - gy.k. ne legyen sötét este-éjjel - külön lámpa kellene bele, nem lenne elég az átlagos utcai, az meg drága és szétverik és fenn kell tartani, stb.

 • 2009.02.21 13:23:38gyb

  Ahá! Veronka, kösz! Ezek szerint örökre lemondhatok az árnyékban villamosravárásról :-(

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta