OFFLINE

Halas karácsonyi menü, halászlé nélkül

2008. december 18., csütörtök 08:00

Bizony, kimarad a halászlé, most nem szeretnék felületet szolgáltatni a Szeged vs. Baja szájkarate-mérkőzésnek. Lesz még olyan is. Kitaláltam valami teljesen más, kozmopolita menüt, a magyar hagyományok elmaradnak, azokba belenéztünk a kacsás és a kétezerötszázas menünél. Lesz helyette némi északeurópai-mexikói-japán-olasz fúzió, sokféle hozzávalóval két főre:

Ecetes hering
Két szelet lazac
Egy marék dió
Egy zellergumó
Tormagyökér
Szeletelt mandula
Tejszín
Rum
Tej
Egy doboz cantuccini
Tojás, só, bors, wasabi

Reggelire rumos tej cantuccinivel. Ez egy véletlen felfedezés volt, amikor a májhoz vettem a cantuccinit maradt belőle elég sok, rum meg a karibi torta miatt van itthon dögivel és miért is ne? A tejet felforralom, és lassan hozzáöntöm a vérmérsékletnek megfelelő mennyiségű rumot, aki kávézik, az megkaphatja bele azt is, aztán csésze, mellé a mandulás cantuccini, lehet mártogatni. Én persze hülyére rumoztam, utána együtt mentünk emberrel piacra és szétröhögtük magunkat. Éhgyomorra máshogy hat az alkohol.

 

Este előétel: ecetes hering mandulás bundában. Ecetes hering itt, de bocsánatos bűn venni egy veder ruszlit és abból készíteni. Én most kinyitottam az egyik s.k. eltett üveget, és megint nagyon megérte vele vesződni, fényévekre elhúz a bolti ruszlitól. Húsos, krémes, erős... A halakat derékban kettévágom, lisztbe, tojásba és szeletelt mandulába forgatom és nagyon forró vajon hirtelen átsütöm mindkét oldalát. Hagymalekvár és egy szelet vajon pirított sütőtökdarabka elfér mellette, mi a szokásos chipotlével nyomtuk és sírtunk a gyönyörűségtől. A krémes és ecetes ruszli drabális ízéhez csodásan illik az édes pörkölt mandula ropogása. Jáj, de finom volt, de nagyon!

A főétel: lazac wasabis vajjal és tormás-diós zellersalátával. A friss lazacszeleteket sózom, borsozom és vajon átsütöm mindkét oldalát. Én magas tűzön csak lekapatom, hogy belül nyers maradjon, de lehet átsütve is. Forrón tálalom, a tetején diónyi, 1:1 arányban elkevert wasabis vajjal. A por wasabit pár csepp vízzel hígítva masszává gyúrom és elkeverem a puha vajjal. A zellersaláta rém egyszerű: a zellergumót csíkokra vágom, pár percig főzöm. Elkeverem egy marék durvára vágott dióval, két evőkanál frissen reszelt tormával, sózom, borsozom és leöntöm pár evőkanál mézzel feljavított sűrű házitejszínnel.

 

Az édesség panna cotta egy kis karácsonyi fűszerezéssel megtolva. A zsíros házitejet 1:1 arányban felteszem főni a házi tejszínnel. Fél liter keverékhez öt deka cukrot adok, belekaparok egy vaniliarudat és adok hozzá egy szem szegfűszeget és egy darabka fahéjat. Ha nagyon ráérek, addig főzöm, amíg összesűrűsödik, de ér rásegíteni két evőkanál zselatinnal. Az olaszok se szaroznak vele, zselatin és annyi. Kis tálakba öntöm, ahonnan lehűlés után kicsúszik szépen, vagy ha túl krémes maradna ki lehet kanalazni. Nekem mindig túl krémes marad. Gyümölcsszósszal vagy magában is finom.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.12.18 08:32:41kispig

    Húúú, Anna, köszi! A mandulás hering nagyon felizgatott, tuti kipróbálom!!!!

  • 2008.12.18 09:00:01cantbear

    Nekem valamiért nem jelennek meg a képek :(

  • 2008.12.18 09:08:13Prinzessin Erbsen

    a recepetek jok, izgalamsak, de ha elfogadtok egy jo tanacsot: ne szent este probaljatok ki! javaslom az ünnepek közötti barati összejövetere, amikor mar mindenki fullon van a töltött kaposztaval, meg a beiglivel.

    Sajnos a karacsonyhoz annyira hozzatartoznak bizonyos etelek, hogy ha az nincs mintha nem is karacsony lenne



    emlekszem egy rossz emlekü karacsonyi fogasra, a gyerkeim vidaman lapatoltak be az alatta levö krumplipüret, a halat meg hiaba kinaltam. muszaaaaaj? nem, nem muszaj, majd megeszi a kutya.



  • 2008.12.18 09:30:39Macaroon

    Na most komolyan én nem vagyok halevő, de ezért a heringért átmennék a városon, hol is laksz? :o)))

    A lazacot wasabival nagyon kösz, feltétlen így készítem majd. Még mindig nem igazán jöttem rá ugyanis a normál felhasználására, folyamatosan magában eszegetem a tubusból (Asia Bt.) annyira szeretem az ízét:-)

    EGY TIPP: a zellert felesleges főzni, nyersen lereszelve nagylyukún sokkal finomabb és egészségesebb.

    M.





  • 2008.12.18 09:32:44Macaroon

    kornelia megint okos voltál:o)



    Mi sem eszünk beiglit, sem káposztát. Nálunk kacsamell lesz gersli "rizottóval" és vöröslencsével, tyúkhúsleves délben és édességnek máktorta, a lisztmentes fajta jó sok aszalt szilvával benne, hogy még szaftosabb legyen...ez a Szenteste. A többire meg lazacot és bélszínt viszek haza...ennyi.

  • 2008.12.18 09:35:32Macaroon

    Ja és a máktortára mascarpone meg balzsamecetkrém, csak ajánlani tudom. Ez az alaprecept:

    www.nosalty.hu/?q=node/602

    Nekem 25 dkg mákot is felvett (ha nagy a tojás) és jobb is talán mint hússzal.

  • 2008.12.18 09:42:57bolletje

    Anna, nagyon szeretem az írásaidat, mármint gasztro témában, a receptek jók, sőt, nagyon jók, szóval mindennel nagyon meg vagyok elégedve (hehe), csak egy valami bántja a szemem, a végtermékek emlegetése...

  • 2008.12.18 09:47:21VilágosKékHarisnya

    Sziasztok nők,



    lih lih lih megjöttem!



    Anyu meg a ruszli..... mindig néma döbbenettel csodáltam, mikor maga velé vette a vedret és azzal a bizonyos vigyorral, amit csak a beavatottak ismernek, benyelte az elsőtől az utolsóig az egészet.

    Emiatt a meghatározó élmény miatt csak felnőtt fejjel próbálkoztam az ecetes hering elfogyasztásával... és bevallom, szkeptikus voltam.

    De az én anyám megérdemli, hogy süssek neki ilyet! :)



    Mint az ördög(=kornelia) ügyvédje(=najó, fogadatlan prókátora)... :DDD kiállnék mellette. Nálunk is volt már olyan "namostaztán beújítok, de úgy, hogy összepisiljék magukat" karácsonyi vacsora. A hagyományos bajaihalászlé-rácponty-mákosguba mellé rittyentettem ezt-azt, tálaláskor döbbent tekintetek: MOST???!!!

    Nálunk is a kutyák jártak jól én meg duzzogtam.

  • 2008.12.18 09:48:48VilágosKékHarisnya

    Na, bolletje, jókor írtam, hogy "összepisiljék magukat...." :DDDD

  • 2008.12.18 10:38:42bolletje

    VKH, hehe :)

  • 2008.12.18 11:03:33Macaroon

    Régen bohóckodtam a pulykasütéssel, na jó, tényleg jó lett mindig (konyakos aszaltszilvával a húsbatuszkolva és egy nappal előtte mézesvizesfokhagymáspácban érlelve), de mire kész lett, az egész család tökrészeg volt, mert unalmunkban az összes bort megittuk:o)))

  • 2008.12.18 11:23:37bolletje

    Ezek nagyon jó sztorik :)

  • 2008.12.18 11:38:04boszor

    Anyukám mióta az eszemet tudom, egyszer sem főzött hagyományos karácsonyi menüt, és soha senki nem hiányolta:) szerintem egyszerűen azon múlott, hogy eleve ehhez szoktatta a családot.



    Nekem meg nem volt még külön karácsonyom, de ha majd lesz, magamat ismerve nem fogok hagyományokhoz ragaszkodni (Erdélyben pl. töltött káposzta, amiben én abszolúte semmi ünnnepit nem látok).



    Egyszerűen nem szeretem annyira ezeket a kajákat, még a kacsát/libát sem, hogy éppen ezeket egyem karácsonykor. Viszont Péter Anna mai menüjét kinyomtatom és elteszem a szakácskönyvbe, ez lesz az egyik esélyes:)

  • 2008.12.18 11:39:45Macaroon

    kicsi boszor:o)))

  • 2008.12.18 11:42:25Macaroon

    Na jó akkor azt is elmondom, hogy Brigit Jones után szabadon szépen (tényleg szépen!) bevarrtam a pulykát műszálas cérnával:O) Időben rájöttem, hál istennek, hogy nem kéne sütőbe tenni...szóval jött a kifűzés és varrás újra...Van egy képem valahol, ahol a még be nem varrott pulykával bábozunk, de esküszöm a fejemre nem húztam fel:o)))

  • 2008.12.18 11:57:29VilágosKékHarisnya

    Macaroon :DDDDD



    Te, lehet, hogy munkanélküli vagyok, de időmilliomos nem vagyok............. :DDDD Basszuskulcs, takaríthatom le a szgépasztalt meg a monitort, mert kávét hörpingentve olvastam el - gyanútlanul - a beirkádat.

    A bábozás szónál kirobbant röhögés következtében kávégejzír robbant ki a számból, beterítve MINDENT......

  • 2008.12.18 12:07:21Macaroon

    És még csak nem is szórakoztatásból írom, így volt esküszöm! Karácsonyi zenének pedig Mr. Hanky the Christmas Poo dalát hallgattuk. Utálok harmincas önnáló nő lenni, haza akarok költözni gyorsan! :-)

    www.youtube.com/watch?v=qu4AuQA50pg

  • 2008.12.18 12:50:15VilágosKékHarisnya

    Na, kész vagyok. (szó szoros és átvitt értelemben is.. :D)



    Pont az lett volna a köv. kérdésem, hogy mi volt a háttérzene, mert ehhez a jelenethez nehezen tudtam volna a Stille Nachtot vagy az Ave Mariát elképzelni..

  • 2008.12.18 13:04:32Macaroon

    Amúgy én sztm a halászlével meg a káposztával buknék el meglehetősen randán, még soha egyiket sem készítettem:o) De ha így haladok nem is fogom...

  • 2008.12.18 15:23:43féltékeny

    HALÁSZLÉ! HALÁSZLÉ!

    WASABI??

    FUJJJJ!!!!!

    LAZAC

    HMMM

    HALÁSZLÉ!!!!

  • 2008.12.18 15:25:45boszor

    macaroon, annyira nem kicsi, csak későn érő:))) a volt osztálytársaim már férjnél vannak és szülnek :)))

  • 2008.12.18 15:59:06Prinzessin Erbsen

    ifi asszony koromban meg en is tele voltam ujito kedvel, de a csaladom maskep döntött,



    mi nem vagyunk halaszleveses csalad, de egyik evben a fiam azt kert, mert hogy mindenütt ez van,

    ö aki meg evezös turan sem ütötte bele a kanalat, hat meg kapta - csalodas volt, persze,



    A szent estei menünel azt is felgyelmbe kell venni, hogy amit lehet elöre elkesziteni, hogy ne kelljen orakig a tüzhely mellett allni, lehetöleg ami sült magatol - ugyertve elönap összedobjuk, masnap sütö, a sütik es a martasok is elöre elkeszthetök, legtöbb martas birja a melegitest, es a legtöbb leves is,



    azt is figyelembe kell venni hogy ki van vedneg - nos anyoseknal eredemes ujitani, olyan amit az anyos nem föz, mert nincs összehasonlitasi alapja, elöször lat ilyet nem tud kritizalni

  • 2008.12.18 17:12:21belize

    Egyetértek Kornéliával (=figyelembe kell venni, ki a vendég), az én családom pl. utálja a ruszlit (anyuék idén először jönnek hozzánk karácsonyozni), a párom meg laktózérzékeny...

    Szóval marad a hagyományos karácsonyi menü, hiába szeretnék újítani, ha megtenném, nálunk is csak a köret fogyna el.

  • 2008.12.18 21:32:03VilágosKékHarisnya

    Nekem biztonságot ad a hagyományos karácsonyi menü.

    Szenteste itthon vagyunk, anyu jön hozzánk. (Ő képviseli a tömeget :) )

    25-én megyünk a mamához, ott vannak apuék is, apu élettársának lánya férjestül-kölyköstül.

    26-án ebéd anyóséknál, sógornőstül-férjestül-kölyköstül-macskástól.



    Minden helyszínen tudom, mi lesz a menü.

    Ugyanolyan gyerekes örömmel várom a fácánlevest mint a kókuszkockát.

    És.... ez így van jól. :)

    Szeretek enni, szeretek együtt enni másokkal, és szeretem, hogy együtt ugyanazt esszük.



    Aztán majd jönnek két ünnep közt a barátok és lehet istennőként tündökölni az újdonságokkal. Meg év közben.

    Mamának mindig viszek "különlegességeket", a spárgát meg nem enné, de az avokádót már nyeli. (És mindig elülteti a magot, de sose kel ki.)



    Egy szó mint száz.... hányat kell még aludni, hogy jöjjön már a Jézuska???? :DD

  • 2008.12.19 08:31:32Veronka

    Olyan nincs, amit az anyósom ne kritizálna meg:)) Vagy olyan amire ne azt mondaná, hogy én már ...

  • 2008.12.19 08:47:33Prinzessin Erbsen

    Mivel a karacsony 12 napig tart - Vizkersztel zarul ugye - igy hat a karacsonyi menü fogalmaba böven belefer minden - meg a fent emlitett Bismark hering kirantva is,

  • 2008.12.19 08:56:46Prinzessin Erbsen

    Mivel a karacsony 12 napig tart - Vizkersztel zarul ugye - igy hat a karacsonyi menü fogalmaba böven belefer minden - meg a fent emlitett Bismark hering kirantva is,

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta