OFFLINE

Válság van, a szarvasgomba árfolyama romokban, lecsaptunk

2008. december 4., csütörtök 08:00

A következő MTI-hírre hívták fel a figyelmem a kollégák:

"Bő 40 millió forintnyi összegért kelt el egy Olaszországban termett, 1 kiló 8 dekás fehér szarvasgomba egy nemzetközi árverésen a hét végén. Törzsvásárlóhoz került, egy hongkongi kaszinómogulhoz, Stanley Hóhoz, aki tavaly is jól bevásárolt. Akkor egy másfél kilós gombát vett, akkorát, amekkora fél évszázada nem termett, pontosabban nem került elő a földből. Az ár viszont minden idők legmagasabbja volt: több mint 65 millió forintnyi összeget fizetett érte a hongkongi férfi. A most vett 1 kiló 8 dekás gomba a legnagyobb, amelyet az idén olasz földön találtak."

Anna remekbeszabott múlt heti posztjából kiderül, hogyan készül a szarvasgombás zsír, és ő ott azt írja, a fő hozzávalónak 100.000 Ft-ért veszi kilóját a Csarnokban. Ebből elvileg az következne, hogy a fenti hongkongi úr nagyot spórolt volna, ha Róma helyett a Fővám térre jön, ugyanis a rekorder gombát ő több, mint 22 milliós kilónkénti áron vette. A különbség többek között abból adódik, hogy szarvasgombából két fő fajta létezik: a nagyon drága fekete verzió, és az ennek sokszorosába kerülő fehér. A fenti képen az utóbbi típusból látható három - távolról sem rekordméretű - darab.

A fehér szarvasgomba-termés zöme Olaszország észak-nyugati csücskéből származik, Piemontnak egy Alba nevű városából, illetve annak környékéről. Mivel a termék szezonja a hetekben ér véget, ráadásul a hétvégén éppen arrafelé vendégeskedtem, úgy döntöttem, házigazdáimmal tartva befektetek én is egy szarvasgomba-vacsorába. Mindezt annak ismerete nélkül, ami a fenti hírből is kiderül: idén a fehér szarvasgomba jóval olcsóbb, mint tavaly. Akkor a hongkongi üzletember 43 milliós kilónkénti árat csengetett ki az idei 22 millióshoz képest.

Az kezdettől fogva világos volt, hogy mi nem kilójával vesszük majd a gombát. Az étteremben hamarosan meg is tudtuk az árat: a fehér szarvasgomba 3,5 eurónkba, azaz kb. 875 forintunkba fog kerülni - grammonként. Mivel nagy társaság gyűlt össze, összesen 16-an vettük meg a fenti képeken látható három gombácskát, 320 euróért, azaz 80 ezer forintért. Megkérdeztük, a tavalyi ár ugyanitt éppen ennek a kétszerese volt, 7 euró/gramm.

A legtöbb helyen, így a mi éttermünkben is, a szarvasgombát roppant egyszerű ételekkel szolgálják fel, hogy a különleges íz minél inkább érvényesüljön. A választékot így mindössze a tükörtojás (2 db) és tojással gyúrt tagliolini tészta jelentette a gombázóknak. Én az utóbbit választottam első fogásnak, erre reszelt nekem a pincér a méregdrága különlegességből, miután a veszekedések megelőzése végett úgy döntöttünk, jobb lesz, ha mégsem mindenki magának reszeli a tányérjába a szarvasgombát.

Az élmény természetesen leírhatatlan, és meg kell, hogy mondjam, sokévente egyszer már-már megéri. Magáért a gombáért így ugyanis személyenként "csak" 20 eurót fizettünk, ami 5000 Ft (plusz a további étel-bor-stb. kerek 30 euróra jött ki fejenként). Megérdeklődtem, hogy a világválságnak köszönhető-e, hogy egy ilyen luxustermék ennyire olcsó lett idénre, amire a szakértő étteremtulajdonos felvilágosított: távolról sem. A tavalyi extrém árakat 2007. száraz nyara okozta, ami miatt abban az évben alig termett szarvasgomba. Idén nyáron volt eső rendesen, így történhetett, hogy ezúttal Stanley Ho nagyobb gombát kapott, de kevesebbet fizetett.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.12.04 08:24:30Ewop78

  Volt alkalmam megkóstolni idén a májusban rendezett virágkiállításon... Én nagyon szeretem a gombát, és gyakran eszek is különféle módon, de a szarvasgomba betette a kaput... Se az íze, sem a szaga(nem illata) nem jött be, minden elismerésem, aki még fizet is érte egy csomó pénzt ;-)

 • 2008.12.04 08:47:19Tpancs

  Ewop, ez olyan, mint a tonik meg a penészes sajt (kaviár stb stb): lehet, hogy önmagában nem ízlik, de néha kifejezetten jólesik.

 • 2008.12.04 09:27:13pepszi

  a tonik soha:)

 • 2008.12.04 09:37:43Quadra74

  Nem. A szarvasgomba olyan mint a Ferrari és a 100 éves bor: nem éri meg az ára, nem lehet kihasználni, de arra jó hogy elmondhassuk hogy nekünk van. Státuszszimbólum.

 • 2008.12.04 10:54:15cyber panka

  Ewop78

  lehet hogy nem gombaként kellene tekintened rá hanem mint fűszer illetve aroma, merthogy az.

  és általában kell is neki bőven idő amig kioldódik az íze, pl vajba reszelve és egy napra eltéve isteni

 • 2008.12.04 11:16:44mert ez muanyag

  Egyetertek cyber pankaval, de az is lehet, hogy nem viragkiallitason kellene vele kiserletezni... meg az is lehet, hogy a te izlesednek nem megfelelo izelmeny es kesz...

  A tonikot is megtanultam szeretni, mivel azt vittem magammal anno az altalanos iskolai osztalykirandulasokra ahol igy mindig volt mit innom, ellentetben a tobbiekkel, akiknek mindig de mindig elfogyott az uditojuk, mert masok megittak ... (a tonik azota is nagy kedvencem)

 • 2008.12.04 12:48:57Ewop78

  Szeretem a tonicot, és a Camamber sajtot is :)

  Lekvárnak, sajtkrémbe keverve lehetett venni kisebb kóstolóadagokat... Valóban fűszer szerűen erős aromája van (mostmár tudom miért disznókkal és kutyákkal kerestetik), nekem mindenesetre nem jött be, ahogy pl a kaviár sem. Persze ez is ízlés dolga. De legalább nem kell attól féljek, hogy rászokok :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta