Ez a tökéletes muffin: recept és igazságok

Zanza!

Muffinnal először a Dunkin' Donuts-ban találkoztam, és annyira elvarázsolt az áfonyás változata, hogy képes voltam félórás kerülőt tenni, csak hogy ehessek még egyet. Aztán a Dunkin bezárt, és én muffin nélkül maradtam. Akkoriban kezdtek el muffinsütő formát árulni, de sehol nem volt egy igazi recept. Legalábbis az áfonyás kedvencemre soha nem hasonlított a végeredmény, arról nem is beszélve, hogy a formába való papirkapszlit szinte soha nem lehetett kapni, vagy annyira drága volt mint maga a süti. Aztán szerencsére ez is megoldódott, és mindenki nagyüzemi muffin gyártásba kezdett.

Az összes buliba azt hoztak a lányok, vasárnaponként azt sütött az anyukám, és azzal kopogott be a szomszéd néni is. Már a csapból is muffin folyt. Később szerencsére kicsit csitult a láz, és néha megint hiányzott. Elkezdtem kikísérletezni a tökéleteshez legközelebb álló kis csodát. Több mindenre rá kellett jönnöm, ezek az alapok:

  • Csak a legjobb minőségű lisztből lesz igazán könnyű (Ilyen a Vitamil univerzális lisztje).
  • Mindig kell hozzá legalább egy kiskanálnyi sikér.
  • Nem szabad a tésztát túlkeverni, ha már nincsenek benne száraz lisztcsomók, akkor jó is.
  • A szilikon muffinformában soha nem lesz olyan jó, mint a fémben.
  • Nem szabad a papírkapszlit megspórolni.
  • Nem szabad a sok olajat vagy vajat kihagyni belőle, inkább nem sütök, ha aggódok a kalóriák miatt.
  • Ahol gyerekek vannak, ott nem lehet se túl édes, se túl krémes, se túldíszített egy muffin.
  • A férfiak nem értékelik, történjen bármi.

Érdemes ezt a két remek oldalt bogarászni a témában, a receptek is nagyon jók, de a díszítés egyszerűen zseniális. Embereknek mire van ideje?! Nekünk ez a két recept vált be a legjobban:
Hozzávalók 12 db csokoládés muffinhoz:

1 csésze cukor
½ csésze vaj
2 tojás
1 csésze liszt
1 kk sikér
0,5 kk szódabikarbóna
0,5 kk sütőpor
1 csipet só
4 ek cukrozatlan kakópor
½ csésze tej
½ csésze csokipasztilla (Metróban szoktam venni, egy kilós kiszerelésben, egy évig elég, de jobb mint a csokidarabok, másképp olvad)
4 ek rum, vagy konyak
A tetejére tejszínhab kakaóporral és cukorral elkeverve, csokoládé reszelék, mogyoró

Először mindig el kell keverni a száraz hozzávalókkal, hogy a sütőpor nehogy egy helyen maradjon a tésztában. Egy másik edényben gyorsan összekeverem a folyékony hozzávalókat is, a puha vajjal együtt. A száraz hozzávalókat öntöm a nedvesbe. A kapszlikat ¾ részéig töltöm a tésztával.

180 fokra előre melegített gőzös sütőben (egy befőttes üveg tetejébe forró vizet öntök, azt teszem a sütő aljára) 25 perc alatt megsütöm.

Persze mindez sós változatban is működik:
5 dkg reszelhető sajt
15 dkg kaliforniai paprika apró kockákra vágva
2 ek snidling
10 dkg sonka
2 csésze liszt
1 kk sikér
2 kk sütőpor
½ kk szódabikarbóna
só, bors
1 tojás
4 ek olaj
1 gerezd összezúzott fokhagyma
A tetejére 10 dkg reszelt sajt pluszban. Ugyanúgy készül, mint az édes.

További írások a Fűszer és Lélek blogon.

Blogmustra