OFFLINE

Ez a tökéletes muffin: recept és igazságok

2008. szeptember 15., hétfő 13:00

Muffinnal először a Dunkin' Donuts-ban találkoztam, és annyira elvarázsolt az áfonyás változata, hogy képes voltam félórás kerülőt tenni, csak hogy ehessek még egyet. Aztán a Dunkin bezárt, és én muffin nélkül maradtam. Akkoriban kezdtek el muffinsütő formát árulni, de sehol nem volt egy igazi recept. Legalábbis az áfonyás kedvencemre soha nem hasonlított a végeredmény, arról nem is beszélve, hogy a formába való papirkapszlit szinte soha nem lehetett kapni, vagy annyira drága volt mint maga a süti. Aztán szerencsére ez is megoldódott, és mindenki nagyüzemi muffin gyártásba kezdett.

Az összes buliba azt hoztak a lányok, vasárnaponként azt sütött az anyukám, és azzal kopogott be a szomszéd néni is. Már a csapból is muffin folyt. Később szerencsére kicsit csitult a láz, és néha megint hiányzott. Elkezdtem kikísérletezni a tökéleteshez legközelebb álló kis csodát. Több mindenre rá kellett jönnöm, ezek az alapok:

  • Csak a legjobb minőségű lisztből lesz igazán könnyű (Ilyen a Vitamil univerzális lisztje).
  • Mindig kell hozzá legalább egy kiskanálnyi sikér.
  • Nem szabad a tésztát túlkeverni, ha már nincsenek benne száraz lisztcsomók, akkor jó is.
  • A szilikon muffinformában soha nem lesz olyan jó, mint a fémben.
  • Nem szabad a papírkapszlit megspórolni.
  • Nem szabad a sok olajat vagy vajat kihagyni belőle, inkább nem sütök, ha aggódok a kalóriák miatt.
  • Ahol gyerekek vannak, ott nem lehet se túl édes, se túl krémes, se túldíszített egy muffin.
  • A férfiak nem értékelik, történjen bármi.

Érdemes ezt a két remek oldalt bogarászni a témában, a receptek is nagyon jók, de a díszítés egyszerűen zseniális. Embereknek mire van ideje?! Nekünk ez a két recept vált be a legjobban:
Hozzávalók 12 db csokoládés muffinhoz:

1 csésze cukor
½ csésze vaj
2 tojás
1 csésze liszt
1 kk sikér
0,5 kk szódabikarbóna
0,5 kk sütőpor
1 csipet só
4 ek cukrozatlan kakópor
½ csésze tej
½ csésze csokipasztilla (Metróban szoktam venni, egy kilós kiszerelésben, egy évig elég, de jobb mint a csokidarabok, másképp olvad)
4 ek rum, vagy konyak
A tetejére tejszínhab kakaóporral és cukorral elkeverve, csokoládé reszelék, mogyoró

Először mindig el kell keverni a száraz hozzávalókkal, hogy a sütőpor nehogy egy helyen maradjon a tésztában. Egy másik edényben gyorsan összekeverem a folyékony hozzávalókat is, a puha vajjal együtt. A száraz hozzávalókat öntöm a nedvesbe. A kapszlikat ¾ részéig töltöm a tésztával.

180 fokra előre melegített gőzös sütőben (egy befőttes üveg tetejébe forró vizet öntök, azt teszem a sütő aljára) 25 perc alatt megsütöm.

Persze mindez sós változatban is működik:
5 dkg reszelhető sajt
15 dkg kaliforniai paprika apró kockákra vágva
2 ek snidling
10 dkg sonka
2 csésze liszt
1 kk sikér
2 kk sütőpor
½ kk szódabikarbóna
só, bors
1 tojás
4 ek olaj
1 gerezd összezúzott fokhagyma
A tetejére 10 dkg reszelt sajt pluszban. Ugyanúgy készül, mint az édes.

További írások a Fűszer és Lélek blogon.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.09.15 13:26:08lanina

    Melyik ket oldalt???

  • 2008.09.15 13:32:15Fűszer és Lélek

    Javítottam, bocs a link lemaradt.

  • 2008.09.15 13:41:26Picinger

    A múlt heti segítségek alapján sütöttem most hétvégén.

    Az első adagot rommá égettem, a második már állíti jó lett. A díszítés tovább tartott nálam, mint a sütés-mosogatás együtt :)



    "A férfiak nem értékelik, történjen bármi."

    Ezzel nem értek egyet, mert én pont a párom miatt kezdtem el sütni. Egyébként eszembe sem jutott volna...



    A recepteket köszi, hétvégén kipróbálom ezeket is. :)

  • 2008.09.15 14:16:32sg

    a "VELVET - sztori-celeb-trend-szex" fejlécet lassan átírhatjátok "sztori-celeb-kaja-szex"-re :S

  • 2008.09.15 14:29:54karakterelgető

    az én párom is imádja a muffint, bármilyet is csináltam eddig (sőt a macskám is lopott egy alkalommal), én pedig az egyszerű-de-nagyszerűségéért szeretem elkészíteni :)

  • 2008.09.15 14:57:47scarlet ruby blue

    Sg, kicsit tüzetesebben olvasd el azt a tejben-vajban fejlécet. :)



    Mi az a sikér (ez még menne Google-val), és hol lehet kapni?



  • 2008.09.15 15:00:17Tpancs

    az én párom is imádja! és a kollégái is! szerintem a pasik azért szeretik, mert nem habos-babos süti és az evéshez nem kell villa-kistányér. a sós változatokat nem régóta csináltam, és legalább akkora sikerük van, mint az édeseknek. a szilikon formás megjegyzéssel egyetértek, tényleg a fém forma a jobb.

  • 2008.09.15 15:00:42Fűszer és Lélek

    A sikér tulajdonképpn búzafehérje. Javítja a liszt minőségét, könnyebb lesz tőle a tészta, és én Herbáriában szoktam venni.

  • 2008.09.15 15:12:57scarlet ruby blue

    Köszi a gyors választ. :)

  • 2008.09.15 16:12:42sg

    off

    scarlet,

    elolvastam, de nem biztos, hogy ezt a sok kajás írást a trend címszó alá tenném. az ételeknek olyan nagyon sok köze nincs a trendhez. szerintem.

    on

    az én pasim is imádja a muffint, és az öcsém, és a sógorom is.

  • 2008.09.15 16:49:46melcseee

    nnah végre a várva várt muffin-cikk... :)

    ezt én is kipróbálom, nekem is hasonló recept van, csak v megégetem, v nem sül meg eléggé...de a párom imááádja...:) szilveszteri buliban 1 perc alatt elkapkodták az összeset... :D



    ez egy kicsit off:

    a gáz sütőmben a rács alatt van egy lapos tepsi, a szerelő, mikor bekötötte, mondta, h azt soha ne vegyem ki, mert az azért van, h ne égjen meg az alja - nnah abba teszek mindig két pohár vizet,h ne égjen meg a sütim alja.

    csak az a kérdésem, h a nagyim szerint azt akkor kell, mikor már látom a sütiken, h az alja kb jó...ehhez képest én rögtön a vízzel kezdem, teszek bele két pohárral és mikor az elfogyott, akkor süti az alját..hogyan kéne???

    thx

  • 2008.09.15 17:11:49bubbala

    Szia Eszter!

    Mekkora egy csésze (már,hány decis:))?

    Köszi előre is!

  • 2008.09.15 17:31:35Fűszer és Lélek

    Egy amerikai "szabvány cup" az 2,25 dl.



    A vízzel kapcsolatban:

    A gőz segít abban, hogy magasabb, levegősebb legyen a süti. Ha a kenyeret sütőzacskóban sütöm, ami nem engedi, hogy a tésztából a sütés során elpárolgó víz elillanjon, akkor mindig sokkal magasabb lesz.

    Akinek éget a gázos sütőjének az alja, az próbáljon meg egy lapos tetőcserepet tenni a sütőbe, az szokott segíteni.

  • 2008.09.15 19:29:38Cosmo

    A sikér hozzáadása számomra is új dolog, ki fogom próbálni, nagy muffin rajongók élnek a környezetemben, bár én magam annyira nem vagyok oda érte.



    sg, a Velvet Tejben-vajban blogján vagy, ez pedig " A Velvet étel-, divat, és egy kényeztetésügyi blogja" a szerkesztők meghatározása szerint.

  • 2008.09.15 22:00:58sg

    még 1szer leírom, hogy elolvastam+értem, mi van a tejben-vajban felirat alatt. de hol van a tejben-vajban? a "TREND" címszó alatt.



    vagyis (a nagy halmazból a kisebb felé): Velvet - TREND - tejben-vajban. szóval még mindig nem értem, hogy kerül a trend nevű nagy halmazba a kaja....

  • 2008.09.15 22:40:09ddevil

    Most trendi a muffin és kész :)

  • 2008.09.16 09:40:28Cosmo

    A Velvet alcímei a story, celeb, trend, sex. Nem a tejben-vajban rovaté. Szerintem...

  • 2008.09.16 09:43:39Feca

    "A férfiak nem értékelik, történjen bármi."

    Férfi vagyok, és még sütni is szoktam muffint.

    Főleg persze a gyerekek unszolására.

  • 2008.09.16 09:44:32Macaroon

    sg: váááááááááááá!!!! phú. asszem ebben minden benne van. :o)

  • 2008.09.16 09:46:51múvemáccsó

    ellene mondok a fém muffin sütőnek, és védelembe veszem a szilikont. sztem arról lehet szó, hogy rosszat foghattál ki.

    a fémben nekem szívása sütés, míg a szilikon annyira csúszik, hogy néha "túl is kel". és még papírizé sem kell. í sikért nem értem, anélkül is jó, a liszt meg olyanamilyen. a sütőporon szokott nálam múlni, meg hogy mi kell bele. mert a sok cucc "lehúzza a sütit", míg egy egyszerű tészta elég nagyra meg tud kelni.





    üdvi

  • 2008.09.16 09:54:22Macaroon

    Én is használok sikért kenyérbe tésztákba egyaránt és mellé állok, javít az állagon.

  • 2008.09.16 10:01:42Cosmo

    sg, bocs, értem mire akarsz kilukadni. A trend fülre kattintva is elérhető a tejben-vajban. Szerintem ettő még nem alrovata, max. a tejben-vajban néhány cikkét itt is átveszik, erről meggyőződhetsz, ha a bal oldali cikkeket átböngészed. Ott már nincs muffin. Egyébként a kaja éppúgy trend kérdése is (ha minden erőforrás rendelkezésre áll) mint az aktuális öltözködés, vagy autódivat, szaniterdivat stb.

  • 2008.09.16 10:45:05Pingvinbab

    Gourmand-nak lenni mindig trendi, ez olyan tény, amivel vitatkozni nem érdemes. Kannácska a másfél liternyi keblével sztem sokkal kevésbé trendi, mint a jó muffin készítésének trükkje, muff ide vagy oda. Az inkább ciki, ez meg inkább trendi.

    Definíció rendben?

    :)

  • 2008.09.16 10:52:15fatál natál

    Én is jobb szeretem a szilikont (itt csak sütőformára gondolok ;). Könnyebb kiszedni belőle a muffokat, papírmasé nélkül is OK a dolog, s alig kenem ki a formát, mégsem marad benn fele süti az alján.

  • 2008.09.16 11:46:36hallohallo

    nekem is okés a szilikonforma, nem csak muffinhoz, de kenyérhez is azt használok (nagyobbat :))

    amúgy lisztből nagyon-nagyon jó a lidl saját márkás lisztje ("castello"), magas a sikértartalma és nagyon szapora (magyarán több süti lesz belőle, mint másféle ugyanannyi lisztből).

  • 2008.09.16 18:17:04kócos cápalány

    És nem lehetett volna véletlenül magyar anyanyelvű oldalakat belinkelni a cikkbe?



    múvemáccsó

    Megkelni az a tészta tud, amelyikben élesztő van. A máffinban nincs.

  • 2008.09.16 23:54:05Té, mint Tamás

    Az utolsó pontot erősen cáfolom. Imádom a muffint, legyen sós vagy édes.

  • 2008.09.17 10:34:01DrP

    Véleményem szerint nem kell külön sikér a muffinba - olyan búzából készült lisztet használjatok, amiben "gyárilag" benne van. Én magunknak teljes kiőrlésű tönkölybúza-liszttel sütöm a muffint (kevésbé "állóképes" közönségnek tönkölybúza fehérlisztből, mert a teljes kiőrlésű ad egy különleges, bár általam imádott mellékízt a tésztának), így a receptben megadott lisztmennyiségből kb. két dekával kevesebb is kell. Például nagy kedvenc S*** J*** (ez itt nem a reklám helye ;))csokis muffinja, a receptben írt 15 deka liszt helyett kb.12-13-at teszek bele, szimplán isteni. Egyszer tettem bele tönkölybúzából az eredetileg írt mennyiséget, no azzal elefántot lehetett volna ölni, olyan kemény lett.. :)

  • 2008.09.17 10:37:38DrP

    Nyári rekord: 24 csokis muffin, 6 fő (felnőtt-gyerek vegyes társaság), vasárnapi ebéd után kb. egy óra múlva üres a tál, elhaló sóhaj az ifjúság részéről: "De kár, hogy nincs még..." Hogy mondják manapság? Tönkölybúza rulez? ;))

  • 2008.09.22 15:52:40hallohallo

    most csináltam muffint a fent belinkelt oldalakról szedett receptekből (nem egy specifikusat, kombináltam, és egyszerűen frenetikus lett, olyan jó tömény édes sűrű amerikai muffin), és egy pici figyelmeztetés azoknak, akik ott vadásznak receptre:

    1. nem kell bele annyi cukor (ált. az amcsi receptek kétszeres mennyiségű cukorral dolgoznak, most nem tudom, a magyar cukorhoz vagy a magyar ízléshez viszonyítva), 2. irdatlan adagok vannak megadva, én egy 36 muffinra szabott receptet harmadoltam, hogy 12 legyen, és így lett 18 olyan normálméretű muffin (nem az óriási amerikai).

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta