OFFLINE

Környezetszennyező a folyékony szappan?

2008. július 29., kedd 16:30

A szilárd szappanok gyártói kampányt hirdettek a folyékony szappan ellen. Meggyőződésük, hogy az ilyen kéztisztító tipikusan túlcsomagolt termék, mert használatához tetemes mennyiségű műanyag alkatrész kell, amelynek a gyártása energiafaló, ráadásul a flakon nehezen bomlik el. A kézzel készített, friss, tartósítószer nélküli szappanok szennyezik legkevésbé a környezetet, ráadásul tudni lehet, hogy mi van bennük. A vevő a folyékony kéztisztító esetében nemcsak a töltőanyagért fizet, hanem az adagolóért is, és ez a probléma akkor is fennáll, ha utántöltőt is vásárol a vevő - állítja az egyik, Magyarországon is jelenlévő brit kozmetikai márka képviselője.

A folyékonyszappan-gyártók azonban nem sokat törődnek mindezzel. Az is megesik, hogy ugyanaz a cég gyárt hagyományos szappant és folyékonyt is. Ez utóbbit sokan higiénikusabbnak tartják - főleg kórházakban, közösségi helyiségekben, éttermekben - mint a szilárdat. A folyékony - sokszor fertőtlenítőt is tartalmazó - szappanok első használói az egészségügyi dolgozók voltak, aztán terjedtek el a kis adagos flakonok a háztartásokban. Az ilyen szappan ma már gyakran része egy-egy új kompozíció választékpalettájának - sokszor ugyanabból a rafinált összetevőjű, aromásított, illatosított termékből készül golyós dezodor, stift, spray, tus- és habfürdő egyaránt. A gyártók és kereskedők meggyőződése, hogy a piac állandóan az újdonságokat várja, szerintük ez élénkíti a keresletet. Ezért egyre gyakrabban rukkolnak ki új termékcsaláddal, amelynek más egy kicsit az illata és a külseje, mert ez csábít a vásárlásra és növekszik az eladásból származó haszon. (forrás: MTI, fotó: Northfoto)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.07.29 17:12:34andie

  "Ezért egyre gyakrabban rukkolnak ki új termékcsaláddal, amelynek más egy kicsit az illata és a külseje, mert ez csábít a vásárlásra és növekszik az eladásból származó haszon"  ááá, ezek már megint hülyének nézik a kedves vavő de gyanítom a többség az is, mármint ha vásárlásról van szó.  komolyan lassan szlogenemmé válik, hogy ésszel kéne vásárolni!

  Én. pl egyszer megvettem egy adagolót, azóta csak Baba habfürdőt veszek, ami sajnos már nem 1 liter, mert áremelés helyett a mennyiséget csökkentették, de 1 hónapra, de inkább 2-re elég kettőnknek, és van otthon tusfürdő, habfürdő és folyékony szappan 1 csomagolásból!

 • 2008.07.29 17:14:07andie

  vavő=vevőt, bocsi

 • 2008.07.29 18:26:09fehérvirág

  Szerintem a hagyományos szappan nem higiénikus, főleg nem közösségi helyen. Vannak egyes drogériák, amelyeknek saját termékeik vannak, én azt használom, s tökéletesen megfelel. De meg kéne nézni mindenkinek a Wall-E-t, tökéletesen parodizálja a fogyasztói társadalmat.

 • 2008.07.29 23:14:05Szelíd hangorkán

  Nálunk otthon mindig hagyományos szappan van, eddig is jól elvoltunk vele, eztán is jól elleszünk. És igaz, hogy a folyékony szappan sokkal több csomagolást igényel mint a szilárd, ezáltal nagyobb terhelést jelent a környezetre.

 • 2008.07.30 07:10:21kutyaház

  andie!  Egyetértek veled...mi is a Baba habfürdőt favorizáljuk, sőt, ha véletlenül elfogy otthon a sampon simán megmosom a hajam azzal és nem rosszabb, mint a nagy samponmárkák. Bár hosszú távon lehet az lenne...

 • 2008.07.30 11:04:38_gabi

  habfürdő szappan helyett?? hát én is mostam mára vele hajat, meg képes vagyok elrugaszkodni a "hivatalos" használati módtól, de mondjuk én a hagyományos szappannal jobban szeretek kezet mosni.. tisztább érzés, van, hogy az arcomat is azzal mosom meg.

  mondjuk ez bőrtől is függ, nyilván ha száraz, vízhiányos lenne, akkor nem csinálnám ezt.

  ennek ellenére sajna azért jó a folyékony szappan, mert nem lesz szutyis a párától..:)

  (szép magyar nyelv_szeretem)

 • 2008.07.30 11:25:57andie

  _gabi

  jól értem, hogy szappannal mosol hajat? tudom, hogy van ilyen szappan, ezért kérdem, de ugye nem a hagyományos szappanról van szó?  amúgy igazad van, az arcomra van külön arclemosó. Basszus, az megint +1 műanyag flakon! :-)  Amúgy szappannal azért érzi az ember tisztábbnak, mert szárít, és lemossa a bűr természetes zsírrétegét is. Ugyanez a hatás a mosogatószernél jó, de a bőrnél nem kívánatos.

  Bár egy zsíros bőrű biztos örül ennek a hatásnak.

 • 2008.07.30 11:26:57andie

  ja, ekkor paraszt nem vagyok, csak elgépeltem:

  bűr=bőr :-DD

 • 2008.07.30 11:54:52ninian_s

  Én folyékony szappant használok, de évek óta töltöm újra ugyan azt a flakont, és ráadásul, mindig nagy kiszerelésben veszem az utántöltőt is, de azért néha szívesen mosok kezet hagyományos szappannal.

 • 2008.07.30 12:45:11heart-shaped.box

  én a hagyományos szappant szeretem (a dove és a the body shop szappanjait a leginkább), nekem a folyékony szappan nagyon kiszárítja a bőröm.

 • 2008.07.30 12:58:04bolletje

  Tessék kézi készítésű, 95-100%-os shea vaj vagy olívaolaj szappanokat venni, azok nem szárítanak, táplálják a bőrt, vegán termékek és környezetbarátok.

 • 2008.07.30 14:06:44egyanyuka

  Én nem szeretem a hagyományos szappant. Azon kívül, hogy a mosdóba nyomott hogy, és nem győzöm a szappan maradékot súrolni, és így több vegyszert használok, környezetszennyezőbb vagyok, a bőröm is sokkal szárazabb tőle. De azzal egyetértek, hogy 1 literes utántöltővel lehet spórolni. Én sem veszek új nyomófejes flakont.

 • 2008.07.31 07:25:50VilágosKékHarisnya

  Micsoda hüjjeség!  Mintha a hagyományos szappanynak nem lenne csomagolása!

  Valóban, a papír hamarabb lebomlik és kis gombóckává lehet gyűrni, de emiatt meg fákat vágnak ki..  Biztosan a fejlett paranoiám az oka annak, hogy gyakran eszembe jut: a folyékony szappan ugyanaz, mint a mosogatószer, csak más illattal.

  Az ilyen és ehhez hasonló elméleteim ellenére nálunk is adagolós folyékony szappan van otthon.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta