OFFLINE

Enni Mexikóban: Mole, a csokis csirke

2008. január 16., szerda 09:16

Új minisorozatunkban a mexikói étel- és italfogyasztásról számol be helyszíni tudósítónk.

Rosszul hangzik, de nem is igazán csokis a mole, annál egy kicsit komplikáltabb. Sokféle őrölt paprika (csípősek, füstöltek, szárítottak, édesek...), csokoládé, mandula, dió, szezámmag, földimogyoró, fokhagyma, vöröshagyma, kenyér, tortilla, fűszerek, és nádcukor. A hozzávalókat meg kell pirítani és ledarálni. A legelszántabbak otthon készítik, de ér a boltit is felpofozni.

 

 

A kevés vízben párolt csirkecombok levével kell felengedni ezt az őrleményt és ízlés szerint még nádcukorral, sóval, csokoládéval dúsítani. Kétféleképpen tálalják:

 

A kiadós, menzai változatban a szétcincált csirkehúst tortillába töltik, feltekerik, rá a mole, tetejére tejszínt locsolnak és szétmorzsolt, száraz sajtot szórnak.

 

Az elegánsabb kivitelhez a lenyúzott combokat fehér rizzsel körítik és moleval locsolják.

 

 

A mole nem édes. Kicsit csípős, ha jó arányokkal készítették, tarka és nekünk teljesen szokatlan étel. A moléban a kakaó egzotikus fűszer oldalát mutatja, és a nádcukor sem az édességért felelős, hanem a nád rumból ismerős ízeiért. Itthon is lehet kapni, finom keserűcsokival és ragadós nádcukorral feljavítva jó alap a kísérletezéshez.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.01.16 10:59:51hanemhanna

    azt hiszem, ilyet ettem nemrég Barcelonában egy mexikói étteremben. Azért mondom, hogy "azt hiszem", mert a mole valójában mártást jelent, és nem sikerült kiderítenünk, hogy mi is az, amit rendelek, mindenesetre fekete volt, és olyan ízű, amire nincsenek is magyar szavak. Bár gyakran főzök, és sokféle egzotikus kaját próbáltam már, olyannyira ismeretlen volt az íz, hogy ugyanolyan eséllyel tippeltem csokoládés, mint feketebabos szósznak. Csak valóban kísérletező kedvű gourmanoknak ajánlom, nekik viszont nagyon! :)

  • 2008.01.16 14:39:09Verbalis Inkontinencia

    Egy pontosabb receptet esetleg valaki?

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta