OFFLINE

Tényleg a vidéki éttermek legjobbja? Tanyacsárda-teszt

2008. január 3., csütörtök 10:34

A lajosmizsei Tanyacsárda többször elnyerte már a "Vidék legjobb étterme" címet, ezért úgy gondoltuk, kutyaharapást szőrivel alapon a karácsonyi ételmérgezést idén itt fogjuk tetézni egy ebéddel, hogy leteszteljük, érdemes-e még ez a vendéglő a szuperlatívuszokra. Jelentjük, hogy legutóbbi ittjártunkhoz képest csak annyi változott, hogy most mindent 10 centi puha fehér hó borított. Ez a hely továbbra is lehengerlő a legkeményebb magyar hagyományoknak megfelelően.

Budapestről autóval egy szűk óra alatt elérhető, így senkinek nincs mentsége, hogy miért nem próbálta még ki a Tanyacsárdát. A dolog már ott jól kezdődik, hogy az embert frissen sült libatöpörtyűs pogácsa várja az asztalon (amelynek receptje egyébként az étterem honlapján is megtalálható több más ételével egyetemben). Már ezekből a túlméretes töpörtyűs csodákból sejteni lehet, hogy mi várja az embert: egy-egy ilyen pogácsa az év egy munkával zsúfolt hétköznapján önmagában kitesz egy ebédet, itt azonban még előétel-számba se megy.

Ember legyen a talpán, aki egy leves-főétel-desszert kombót végig képes itt enni, mivel már a levesadagok olyanok, mintha mindegyikből az egész asztaltársaságnak hoztak volna, nem csak egy-egy személyre. A májgombóc-leves gazdag és illatos, a képen látható minibográcsos gulyásból sem spóroltak ki semmit, egyedül a fokhagyma-krémleves volt emberi léptékkel mérhető adag, igaz, az nem is kifejezetten hagyományos magyar étel. Viszont ugyanolyan döbbenetesen finom volt, mint minden egyéb.

Ha mindenképpen kivetnivalót szeretnénk találni az itt eltöltött pár órában, talán azt tudnánk felhozni, hogy túl gyorsan érkeztek egymás után a fogások. A gyilkos sűrűségű és mennyiségű, mindazonáltal ellenállhatatlan levesek után szinte azonnal elénk is tették a másodikat. Az embertelen méretű cigánypecsenye egy jókora karély istenien húsos szalonnával kiegészítve érkezett, a társaság gyengélkedő nőtagja a másodiknak választott hortobágyi palacsinták közül csak az egyiket volt képes befalni, a tersaság bevállalósabb tagja pedig megállapíthatta, hogy az itt felszolgált pacalpörköltnek nincs párja.

Mutatóban vannak vegetáriánus ételek is az étlapon, de aki kímélő ételekre vágyik, az jobb, ha nem fárad a Tanyacsárdával. Klasszikus, mondhatni hardcore magyar konyha ez a javából, ami annál jobb, minél gazdagabb, minél bőségesebb. Semmi reform, nincs hivalkodó invenciózusság, az étel minden ízében érezzük a többszáz éves hagyományokat. Ezt így kell.

A főétel után először is időt kértünk, majd kávét és pálinkát, az utóbbiból szintén emberes adagot szolgáltak fel, szinte vizespohárnyit, de ennyi kell is az emésztéshez a gyomornak, ilyen igénybevétel mellett. A pihenő után volt még, aki megkockáztatott egy túrós palacsintát házi szilvalekvárral: ezt sem bánta meg. Borravalóstul személyenként négyezer forintot fizettünk, ami igazán kedvező ilyen mennyiségű és minőségű ételért.

Itt az ideje, hogy a Tejben-vajban kitekintsen Budapestről. Adjon tippeket Ön: melyik Magyarország legjobb vidéki étterme?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.01.03 10:51:56niki8765

  www.halascsarda.hu • 2008.01.03 10:59:38raddi

  Susogó, Pécs.

 • 2008.01.03 11:20:58Shock12

  Ha már H-val kezdődő ... nem tudom, hogy a legjobb-e, de nagyon meg voltunk elégedve.  Határcsárda - Szentendre (Jó kaja, kiváló árak, és bodzaszörp !!)

  hatarcsarda.internettudakozo.hu/

 • 2008.01.03 11:34:24Cosmo

  Semmikép sem ez. Tipikusan azon éttermek közé tartozik, amelyekkel el akarják hitetni velünk, hogy ez a magyar konyha több száz éves hagyománya.

  "étel minden ízében érezzük a többszáz éves hagyományokat. Ezt így kell."

  Az én ízlésem szerint nem attól lesz jó egy étterem, ahol nehezen emészthető túlfűszerezett, zsíros ételekből annyit tesznek az ember elé, hogy ránézni is sok, az étkezés végeztével aztán úgy érzi magát az ember, mintha egy túlméretes bálna lenne, amely még levegőt sem kap. Ez maximum a jó hízlalda szintjét üti meg, ezért biztosan nem autóznék egy órát, de még felet sem. A közeli piacon lévő kifőzdében pont ezeket az ételeket lehet fogyasztani. Az egész nap hidegben hórukkoló melósoknak pont jó és szükséges is.

  Félreértés ne essék, jómagam is eszek pl. gulyáslevest, vagy anyáméknál pogácsát 1-1 darabot.

  Kellő odafigyeléssel és szívvel készíti az anyu, nincs is kivetnivaló benne. De hogy ez lenne a csúcsgasztronómia 2008 januárjában a vidéki Magyarországon. Hát szégyen.....szerintem

 • 2008.01.03 11:44:59vasszűz

  Szerintem nagyon sok étterem tudja hozni ezt a színvonalat, és vannak olcsóbbak is.

  A fokhagymaleves igencsak hagyományos magyar étel, bár gondolom, korábban nem turmixolták.

 • 2008.01.03 11:49:01mrssolis

  Kistücsök Balatonszemesen. Télen is nyitva, olyan saját füstölésű szarvassonkával, hogy az olaszok elbújhatnak. Minden finom. És a borkínálat is remek. Az árak korrektek.

 • 2008.01.03 12:42:03Mrs. Bean

  Az örök kedvence a családnak: Látóképi Csárda

  latokepicsarda.uw.hu/  A cikk által említettben is jártam, az is jó.

 • 2008.01.03 12:46:04hunter41

  Cosmoval teljesen egyetértek.

  Ha pedig valaki elautózik a szentendrei Határcsárdáig, akkor onnan már csak egy ugrás, akarom mondani kompolás a szigetmonostori Bacchus.

  Na az a magyar gasztronómia csúcsa!

 • 2008.01.03 12:48:38heart-shaped.box

  egyetértek cosmo-val... még az olvasásától is jóllaktam, és nem jó érzés belegondolni vagy a képet nézegetni. és félreértés ne essék, én sem vagyok kizárólag salátaevő, de ez egy kicsit gáz. nem kéne makrobiotikus diétát tartani mindenkinek, de meg kéne tanulni már végre, hogy nem az a jó és élvezetes étkezés, ha degeszre zabáljuk magunkat.

 • 2008.01.03 12:50:19Gelencsér László

  Vidéki vendéglősként kijelentem, hogy a Tanyacsárda régóta a kedvencem. Én is sokat tanultam tőlük. Ez mindenkire ráférne! Nemcsak a Kistücsökre ( amire egy felújítás és az étlap és a környezet harmóniájának átgondolása ráférne!! ), hanem rengeteg fővárosi étteremre is. Amit Cosmó mond az úgy rosszindulatú, ahogy van. Egy azért bíztos: a Tanyacsárda választéka és színvonala az autópálya megépülése előtt sokkal jobb volt. De! Most sem rossz, de azért más. Keresik azt az utat amelyiknél megalkuvás nélkül lehet adni olyan minőséget, amiért lejönnek a fővárosból vagy tesznek egy kitérőt az autópályáról. Az alapanyagok minőségiek, a szakácsok is értik a dolgukat, a pincérekről is csak jót lehet mondani. Becsüljük meg Őket! Minden tiszteletem az Övüké! Amit csinálnak azt jól csinálják!

 • 2008.01.03 13:08:21vasszűz

  Cosmo...  Megnézném, hogy a piaci kifőzdében mikor adnak ilyen minőségű kaját.

  Még csak nem is a családi kisvendéglő kategória, inkább ilyen felkapottabb rendezvényeknek való.

 • 2008.01.03 13:42:22Picinger

  Kedves cosmo! Akár tetszik, akár nem, a hagyományos magyar konyha bizony nem arról híres, hogy egészséges és kímélő.

  Ja, és nem kell magad hányásig tömni, lehet gulyás levest enni mértékkel is.

  A Tanyacsárdát meg nem bántani, mert nagyon jó hely!

 • 2008.01.03 13:44:49Cosmo

  Kedves Gelencsér László, nem, nem a rosszindulat beszél belőlem, sajnálom, ha ez jött le. Készséggel elhiszem, hogy a szakács érti a dolgát, tudom, hogy a pincérek is kedvesek, szolgálatkészek. Hozzáteszem gyorsan, hogy tapasztalatból tudom, hogy egy adott étterem kínálata legkevésbé a szakácson múlik -értsd, a tulajdonos kitalálja, a szakács megcsinálja. Ez az étlap -valljuk be - nem túl nagy kihívás egy szakácsnak.

  Én csupán megpróbálnék különbséget tenni egy farkaséhesen, tisztán a biológiai sürgetésnek engedve elköltött ebéd és egy valóban kulináris élmény között. Mint említettem az anyukám gulyáslevese is fantasztikus, de nem hinném, hogy a gasztronómia csúcsa lenne. Sosem jutna eszembe, hogy a kedvesemmel szépen felöltözve kulináris kiváncsiságtól hajtva a Tanyacsárdába menjek vacsorázni. És főként nem hangoztatnám, hogy széles e hazában nincs ennél jobb hely.  Vasszűz, egy-két hely kínálatán meglepődnél. Biztos, hogy a tálalása, díszítése nem ütné meg a Tanyacsárdai színvonalat, de hidd el, meglepő dolgokat találnál. Mondjuk libamájat és bélszínt nem, de a Tanyacsárda étlapján szereplő gulyás, pörkölt, roston csirkecomb, roston pulykamell sok helyen nem hagy kivetnivalót.

 • 2008.01.03 13:45:33kanbatu

  Azok a "többszáz éves hagyományok" nem többszáz évesek, hanem éppen ezek következtében felejtődtek el a valódi magyar többszáz éves hagyományok. (Az említett hagyományok alig több, mint 100 évesek, és a komenizmus még rugott is egyet a magyar gasztronómia seggébe.) A magyar konyha ugyanis ennél jóval változatosabb volt kb 150 évvel ezelőtt. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem élveznék egy olyan ebédet, ami itt le van írva, és a mai úgynevezett "többszáz éves hagyományok" alapján is lehet jó és szar kaját csinálni, de a zsírplecsnikkel való büszkélkedést abba lehetne már hagyni.

  Van itt egy jó blog az indexen erről:

  buvosszakacs.blog.hu/2007/10/04/gasztronomiai_hagyomanyok_iii

 • 2008.01.03 14:01:04Cosmo

  Köszönöm kanbatu, épp most nézegettem, hogy mit kellene elsőként bekopizni a bűvösszakácsból, hát nekem erre esett a választásom és ajánlom mindenkinek olvasásra.

  buvosszakacs.blog.hu/2007/07/12/kulinaris_charta

 • 2008.01.03 14:46:37ninian_s

  A Tanyacsárda jó, és én szeretek időnként fergetegesen jól lakni. Sőt, a zsíros ételeket is szeretem, igaz nem minden nap, de időnként nagyon jól esik. El is megyek a Tanyacsárdába valamelyik este, úgy is régen jártam ott.

 • 2008.01.03 14:52:37padlizsaan

  hu.wikipedia.org/wiki/Paprika  "A 18. sz. végétől fokozatosan, olcsó borspótló fűszerként vált népszerűvé, és teljesen átalakította a magyar konyhát."  Tehát a "többszáz éves hagyományok" a legnagyobb jóindulattal sincsenek kétszázötven évesek. Legalábbis a pirosak.  Az étlap egyébként nem nagyon fantáziadús, még magyar kaják terén sem. De ez a hagyományokból adódik, ide meg a környék hasonló helyeire azok a - leginkább németül beszélő - turisták jöttek, akik kurvára be akartak baszni meg zabálni, aztán meg lovaskocsiról hányni - szalonnasütés upgrade. És hát ezt is lehet jól meg szarul csinálni, apám ködös emlékei szerint a Tanyacsárda jól csinálja.

 • 2008.01.03 15:03:41Gelencsér László

  Kedves Cosmo! Elértünk odáig hogy hozzám és a Tanyacsárdához hasonlóan sok olyan étterem is létezik, ahol a tulajdonos a szakács is. A szakmai munka, az étlap és a minőség tulajdonos arca. Tudom, ez a fővárosban nem divat. Ezért más a Vidék. Nem az a fontos hogy mindenki a "novelle cusine"-t majmolja. Sokkat többet ér, ha mindenki megtalálja a saját stílusát, és azt JÓL csinálja. Úgy igaz, ahogy mondod: a Tanyacsárdába nem gyertyafényes vacsorára kell menni. De ha olyan vendéged van aki, azt kérdezi milyen a hagyományos magyar konyha, akkor oda vidd! Ha Párizsban vagy ott se keress valódi francia ízeket! Inkább nézz körül 100km-rel odébb! A magyar konyha zsírral főz sok mindent ( a halászlét azt nem:) ). Miért kell ezt megtagadni? A besamel sem sokkal egézségesebb!

  Szükség van a Tanyacsárdákra éppúgy, mint a Csalogány26-okra vagy a Lou-Lou-kra és az Alabárdosokra is! Ettől vagyunk ( leszünk? ) színesebbek és kulturáltabbak a gasztronómiában is!

 • 2008.01.03 15:17:59Gelencsér László

  Azt azért még1x el szeretném mondani, hogy ez a Tanyacsárda már koránt sem az - sem választékban, sem minőségben - ami volt mondjuk 5éve. Hogy most vették be a három legjobb közé, az inkább a múltjának mint a jelenének köszönhető.

 • 2008.01.03 15:22:29maruska

  Nem a cikkben említett ételekkel van ám itt a gond (bár ez ízlés kérdése, én ezt is, azt is szeretem). Hanem azzal, hogy a szerző többszáz éves hagyományokról ír ezekkel az ételekkel kapcsolatban. Ez pedig nem igaz.

 • 2008.01.03 15:29:29efhábé

  Öregtanya Táborfalva mellett. Nem klasszikus, bármikor felkereshető csárda, de döbbenetesen jó hely, tulajdonos főz, hihetetlenül jól és finomat, saját fogalmazása szerint gasztronacionalista, úgyhogy magyart főz magyarul és csak jóféle pálinkát hajlandó felszolgálni, nemzetidegen szeszeket nem :)

  www.oregtanya.hu nagyon-nagyon-nagyon ajánlott...

 • 2008.01.03 15:44:43eurocat

  csaladi etteremkent funkcional a Tanya odahaza nalunk. erdekes modon nagyjabol ugyanannyit kellene utazni otthonrol egy pesti vagy budai etterembe, hogy valami _izmosat_ egyunk, mint a Tanyaba...mi megis a Tanyat szeretjuk. Egyetertek Gelencserrel aki a felhozatalrol irt. Nekem volt szerencsem mar a hetvenes evekben is el-el menni (akkoriban csak egyszer egy evben :)) oda, es azota is majd minden jeles csaladi rendezvenyunk (szulinap, hazassagkotes, egyeb evfordulok, kulfoldi vendegek megvacsoraztatasa stb.) a Tanyaban tortenik. Mint ilyen az osszes szakacs, felszolgalo, es persze a tulajdonos ismeros. De meg ha nem is lenne az, a csaladias fogadtatas mindenkeppen figyelemre melto. Akinek nem inge, ne vegye magara - apropo Hofi is allando beteroje volt az etteremnek, de Bessenyei Ferencrol is neveztek el turoscsuszat. Szoval akinek nem tetszik, legalabb ne karaljon. Fogadja el, hogy egy csomo embernek tetszik, bejon az ottani felhozatal. Amugy keves mo-i helyrol tudok, amelyet meg del-afrikaban is felemlegetnek...a Tanya ott van az elsok kozott :) (Tok veletlenul egy helybelinek ez ugrott be elsokent Magyarorszagrol.)  Szoval aki nem szereti, legalabb ne ocsarolja! Ok?

 • 2008.01.03 15:50:09eurocat

  Kedves efhabe,  az oreg Tanya Lajoson tul Kecskemet fele van...mig az uj pedig Felsolajos es Lajosmizse kozott - pestrol erkezve jobbra le, majd at a sineken, vegul ketszer ballra a parkoloig. :))))  De valoban ott van a kozelben Taborfalva is...

 • 2008.01.03 16:02:25Drömögödömötör

  Fülemüle Villány bár romlott

 • 2008.01.03 16:36:16efhábé

  eurocat, az Öregtanya a 5-ös út mellett van, egészen pontosan épp Táborfalva mellett. (Az 59-es km-kő még Táborfalva területén van, a tanya meg a 60-as km-kőnél, úgyhogy nem a közelben van Táborfalva is, hanem az Öregtanya Táborfalva külterületén fekszik)

 • 2008.01.03 16:38:06meiklokje

  Halászcsárda-Baracs

  az általam idáig ivott legfinomabb cappucino is ott található:)

 • 2008.01.03 16:57:38hunter41

  A baracsi halászcsárda is nagyon jó! Nálam halászlébe az ottani bográcsos halászlé vezet.

  A tradícionális magyar konyha pedig NEM az a zsírtocsogós húshegy aminek ma sokan próbálják beállítani. A tönkölybúzs, a rozsszármazékok (tehát a rostok), a puliszka (és annak sok változata) és számos hazai fűszer, hogy csak egy-egy dolgot említsünk sokkal inkább a tradícionális hazai konyha. A régi magyar ételek nagyon is egészségesek voltak, hát még az az étrend amit a magyar konyha egésze jelentett. Csak a gulyáskommunizmus, az olcsón tömjük degeszre magunkat elv néhány évtized alatt eltörölte ezt.

  A "nagy zabálás" is lehet normális dolog - néha. De nem ez a kulináris élvezet és a legkevésbé sem mértékadó.

  Ahogy egyébként nem tartom annak azt a divatos stílust sem, ahol a tányér közepéhe helyezett 3 pöttyel majomkodnak méregdrága árcédulák árnyékában.

  Szóval még egyszer:

  Bacchus, Szigetmonostor. Magyar is, hihetetlenül harmónikus is, jól is lehet lakni (ha valaki akarja, akár disznó módjára is:)), még éppen ki is lehet fizetni. És családias, hangulatos.

  Egyszóval honi körülmények között nálam vezet. És tényleg jó még a baracsi csárda ha halászlé és halak!

 • 2008.01.03 17:27:43eurocat

  efhabe megkovetlek az Oregtanya valoban Taborfalvan van pestrol erkezve a korforgalom utan balra leterve az utrol...aki szokott az 5-oson autozni akkor ott mindig egy piros-feher kockas teritot lehetett latni a fak kozott :)  (en meg nem voltam ott, de jokat hallottam rola)  elnezest, en az oreg Tanyacsardara utaltam...azt is oreg Tanyanak hivjak legalabbis az uj Tanya letrejotte ota.

 • 2008.01.03 22:38:08arwen

  A karéj pontos j-vel írandó!!!!!!!!!!!!!!!!  Egyébként pedig jó a cikk, a véleményem meg az hogy kellenek az ilyenek. Mert néha jó az is ha rendes mennyiségű és minőségű kajával szúrják ki a szemedet (lásd óriás tányéron két falat kaja meg három pötty mártás). Nem kell minden nap oda menni. És akinek nem tetszik, egyáltalán nem kell oda menni.

 • 2008.01.04 09:48:09Cosmo

  "Helyezzük mindenféle nemzetközi mérce fölé a mai magyar tömegízlést? Talán inkább szembe kellene néznünk azzal, hogy a hazai közönség ötven plussz tizenöt évig kulturális karanténban élt, különösképpen, ami az asztali kultúrát illeti. Szokásaival és elvárásaival ennélfogva sokkal inkább gátja, semmint motorja az asztali kultúra kibontakozásának.

  Egy országosan ismert szakácsunk képernyőn azt mondta, magyar embernek egy a lényeg: az étel legyen piros. Mert ha szép piros, akkor jöhet fagy, jöhet tél, rendben van a világ. Az étteremlátogatók nagy része fontos szempontnak tartja azt is, hogy az étlap legyen hosszú (ami garantálja, hogy az étel nem friss), az adag legyen nagy (ami többnyire elképesztő mennyiségű unalmas köretet jelent). Általános igény, hogy a hús legyen túlsütve, a zöldségek pedig lenézettek. De a legnagyobb lemaradás talán mégis a mártáskultúra terén mutatkozik: a vendégek tömegesen elfogadják, sőt igénylik a sűrű lisztpempőket.  Közönségünk szereti degeszre enni magát, s egyidejűleg válogatós – ahol ismét nem kell messzire menni, hogy megtaláljuk a kulturális és történeti okokat. Igen sok nyersanyag, elkészítési mód és étel kikopott a háztartásokból, eltűnt a köztudatból, nehéz őket újra visszahozni. Még azt is kevesen tudják, hogy Magyarországon valaha népétel volt a csiga, a békacomb, a teknősbéka. A 18. századi Fáy kézirat több mint 30 halfajta több mint 300 elkészítési módját ismerteti.

  "

  Bűvösszakács 2008 01.04.

 • 2008.01.04 10:22:45Picinger

  Te ügyes vagy, hogy ezt be tudtad ide másolni!

  A cikk írója meg *asza gyerek, de egyáltalán nem értek egyet vele!  Vannak ilyen magyar emberek is, igen, de nem hiszem, hogy mindenkinek a piros kaja, a zsír, a túlsütött hús, a hosszú étlap stb lenne a fontos.

  Akinek igen, az légyszi jelentkezzen!  Én pl nem is ismerek ilyen embert. Az összes rokonom, ismerősöm szereti a gulyás levest, stb egészségtelen ételeket is, de ritkán eszünk/esznek ilyet.

  Akkor most azok jelentkezzenek, akik soha nem esznek egészségtelen kaját!  És ez a cikk 2008-as? Hány éve írta a pasi/nő ezt a cikket és vette elő most újra, mert nem jutott eszébe új dolog?

 • 2008.01.04 11:23:31vasszűz

  Picinger!  A cikk iróit Molnár Tamásnak és Bittera Dórának hívják, ha jól melékszem, majd' két éve jelent meg a Magyar Nemzetben. Nagyon komoly szaktekintélynek számítanak, a bemásolt részt valamelyik konyhafőnökkel készített interjúból idézet.

  Ez egyébként sajnos nagyjából igaz a vendéglátásra, de a teljes képhez hozzátartozik, hogy a szerzőpáros külön cikket szentelt a Tanyacsárdának, emlékeim szerint "közepes" minősítéssel. Volt, amit dícsértek, volt, ami nem tetszett nekik.

  Gyanítom, hogy Cosmo sosem járt a Tanyacsárdában, de kérem, fáradjon el, és úgy mondjon kritikát.

 • 2008.01.04 14:16:52Cosmo

  vasszűz, nem jól gyanítod, jómagam is jártam a Tanyacsárdában évekkel ezelőtt, lehet, hogy az még a valaki által emlegetett szebb időszakban volt. Változatlanul azt tudom leírni, amit eddig is megpróbáltam szigorúan a post-tal kapcsolatban.

  1. A TCS-ben kínált ételek NEM az évszázados magyar hagyományokat eleveníti fel.

  2. Készséggel elhiszem, hogy finom a gulyás és a pacalnak sincs párja, én annak idején egyiket sem kóstoltam, de kiváncsi lennék, hogy egy nemzetközi gasztronómiai versenyen ez mennyire lenne versenyképes.

  3. A post írójának értékelésében komoly súlyozás volt az adagok mennyisége, de a mennyiség soha nem fogja pótolni a minőséget. Ezúton szépen kérek mindenkit, hogy most ne kezdjen el példálózni a fél négyzetméternyi tányéron öt pöttyel és 3 dkg hússal, mert aközött és a Sir Lancelotos adagok közötti széles skálán található a TCs és mondjuk az általam preferált éttermek mindegyike.

  4. Próbálnék különbséget tenni a jó, nekem ízlik és a vidék legjobbja kifejezések között.

  5. Abszolút feleslegesnek tartom az ilyen rangsort, mert nyilván más megítélés alá esik egy csárda, egy puccos vacsorázóhely, egy piaci kifőzde, vagy egy önkiszolgáló gyorsétterem. Szerencsés esetben mindegyikbe más-más céllal térünk be és az elvárásainkat az adott kategóriához igazítjuk. Természetesen ezek között is vannak jobb és rosszabb házak, innentől egyéni ízlés kérdése, hogy kinek mi a legemlékezetesebb kulináris élménye. Az, hogy bőséges az adag, frissen készül, jó alapanyagból, nem áll órákon át, amíg megkapom, esetleg még a kiszolgáló is udvarias, az könnyen előfordulhat velünk egy Burger Kingben is.  Személy szerint én azért járok étterembe (természetesen akkor program az étkezés és nem beugrok valahová, mert épp ebédidő van), hogy olyan ételeket ismerjek meg, amelyeket otthon soha nem csinálnék meg, mert

  a., bonyolult és időigényes

  b., nincs meg hozzá a tehetségem, hogy elkésztítsem

  c., olyan alapanyag szükségeltetik hozzá, amihez én nem, vagy csak nagyon nagy energiabefektetés árán jutnék hozzá

  d., olyan technológiával készül, amely otthon megoldhatatlan lenne

  Szóval olyat kapjak, amelyhez máshol nem jutok hozzá, ettől lesz különleges élmény.  Végezetül, ha a TCS lelkes védelmezőitől kérnének egy vidéki étterem nevét, amelyet a Michelin Guide-ba fel tudnának vetetni, akkor biztosan a Tanycsárda lenne az a vidéki éttermek közül, amelyiket erre érdemesnek tartanának?

  Én nem, mert ugyan alig ismerem a vidéki éttermek talán 1%-át, az én szempontrendszerem szerint találtam jobbat.

 • 2008.01.05 12:47:35dorywa

  Ha Kecskemét és környéke, akkor Kecskeméti Csárda!!!

  Tanyacsárda elbújhat mellette. Igen, 10-15 évvel ezelőtt nagyon jó volt a Tanya, most sem rossz, de nem az igazi.  Kedves Cosmo!  Ízlések ugye, különbözőek. Olyan érzésem van, hogy téged is utolért a ma kis hazánkban és széles e világon is nagyon divatos "gasztrosznobéria".

  Mindenki a különlegeset keresi, majd ha megtalálja, azt méltatja, legyen az piros ételfestékkel telepumpált red velvet cake, vagy a Japánok által nyersen fogyasztott franc-sem-tudja-miért-jó-de-marha-mérgező ezért jaj de különleges hal. Vicc az egész!  Ha valami átlagossal találkozunk, vagy jujj, sok embernek tetsző étterem, étel vált ki dicséretet pl. eme cikk írójából, akkor rögtön kell valami pikirtet szólni, nehogy már jó legyen egy vidéki bezabálós étterem, mert ugye nem erről szól a gasztronómia.  Sok embernek erről szól. ÉS? Akkor mi van? Ha ők ezt szeretik?

  Nekem sem kedvenc helyem, de most ölni tudnék egy tanyacsárdás menüért, mert Írországban élek, és ami itt van az maga a kulináris borzalom.

  Ettől rossz ember valaki? • 2008.01.06 18:08:27Nyekkk

  Szigetmonostori Bacchusnak nincs párja...Ezer éves a tulaj múltja,saját vágóhíd-friss hús.Rég jártam ott sajna,de mindig emlegetem.Ilyen tulajt nem minden bokorban látni.Saját maga ellenőriz mindent,mindenhol ott van,beszélget,tanácsot ad,elkápráztat,nem tolakodóan.Na és a tölgyfa hordóban érlelt eperpálinkáról ne is beszéljünk :)Rengeteg kaja,őrületes nagy svédasztalos előétel pulttal.Nekem EZ a vendéglátás csúcsa:)

 • 2008.01.07 09:29:37Cosmo

  Kedves Dorywa, leírod, hogy neked sem a kedvenced a Tanyacsárda, majd számon kéred rajtam, hogy nekem miért ez a véleményem?

  Kérlek értsd meg, hogy a jó nem egyenlő a legjobb vidéki étterem megjelöléssel.

  Azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy a régmúlt idők "gasztrosznobjai" nélkül nem lenne a mai magyar hétköznapi konyhájának eleme a lecsó, a paprikáskrumpli, a gulyásleves ilyen formájában, a gyereknek a reggeli kakaó, vagy neked a reggeli kávé, vagy délutáni tea. A sort hosszan lehetne sorolni.  Hol említettem, hogy attól rossz ember valaki, mert más véleményen van, mint az enyém?

 • 2008.01.07 09:33:36Cosmo

  Szégyenlem, de a szigetmonostori Bacchus nekem eddig kimaradt az életemből. De annyi jót írtatok róla, hogy meg kell látogatnom hamarosan.

  Már csak a sofőrködés kérdését kellene okosan intézni, hogy az eperpálinka érleléséről személyesen tudjak meggyőződni :-)

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta