Nagy karácsonyi szakácskönyv-válogatás 2007.

Úgy tűnik, jövőre ilyenkor luxusdolgunk lesz: ha valóban minden a beharangozott jó hírek szerint történik, és tényleg folyamatosan jelennek majd meg minőségi, komoly kulináris témájú művek: lexikonok, referencia-kiadványok, vagy Michelin-csillagos séfek könyvei, (lsd. a Bűvös Szakács vonatkozó írását), akkor az egyetlen komoly fejtörést az okozza majd, hogy ezekből melyiket vegyük meg, illetve hogyan osszuk be a pénztárcánkat, hogy minél többhöz hozzájuthassunk.


Addig azonban kénytelenek vagyunk beérni a hozzáférhető kínálattal. Elképesztő mennyiségű szakácskönyv kapható most is, ha betérünk bármelyik könyváruházba, roskadozó polcokkal találkozunk. Köztük többségében sajnos rengeteg rossz minőségű, külföldi kiadásból, gyakran felháborítóan gondatlanul fordított és szerkesztett, összetákolt példány, alig akad egy-egy, amely igazán felkelti az igényesebb hobbiszakács érdeklődését. (Nála egyébként is inkább próbáljuk meg kipuhatolni, mit szeretne, különben fennáll a veszélye, hogy olyat veszünk, amivel már rég meglepte saját magát. A könyvutalvány kevésbé személyes, ámde hatékonyabb megoldás lehet.) Az alábbi teljesen szubjektív válogatás, a jelenlegi magyar nyelvű szakácskönyvekből én ezeket ajándékoznám szívesen, persze nem árt tisztában lenni a megajándékozandó ízlésével és szintjével (haladóknak inkább az idegen nyelvű könyvek között nézelődnék).

Olasz Kulinária, Görög Kulinária (Vince Kiadó, 6.995Ft) A súlyos köteteket a kiadó igen frappáns formában jelentette meg –a külföldi könyvek nagy része hatalmas méretű, nehéz, amelyet kényelmetlen lapozgatni. A magyar kiadás viszont praktikus, közepes méretű, ágyban is olvasható, ráadásul nagyon szép, modern a borítója. Ezeknek a könyveknek a tartalma igényes, érdekes, nemcsak receptgyűjtemények, hanem az adott régió gasztronómiai hagyományait, kultúráját, régióit mutatja be.

Nigella Lawson: Hogyan váljunk házi istennőkké (Szukits Kiadó, 7500Ft) A Nigella-rajongók imádni fogják ezt a sütőbibliát. A receptekkel ugyan vegyesek a tapasztalataim, az ára pedig meglepően borsos, de összességében alapdarab, bájos külsővel és belsővel.

Jamie Oliver: Jamie konyhája (Park Kiadó, 5900Ft) Azzal együtt, hogy személyesen nem vagyok nagy Jamie-rajongó, ezt a könyvét kiválónak tartom. Eredetileg 2002-ben jelent meg, és a mostani olasz hullámtól eltérő. Azoknak ajánlom, akik nyitottak az egzotikus konyhákra, szeretnek kísérletezni, és hajlandóak különleges hozzávalókat beszerezni.

Stahl Judit: Gyors sorozat 1-3. (Kulinária Kiadó, 5970Ft) Egyesével talán picit vékonyka, de a díszdobozos csomagolás mutatós (ráadásul nagyon menő –aki járt mostanában külföldi könyvesboltban, talán látta, hogy nagy divat). Ígéret szerint, egyszerű, gyorsan elkészíthető receptek, olyanok, amelyekre a mindennapokban a legnagyobb igény van. Akik szeretik, úgyis megveszik, akik nem, ajándékba attól adhatják.

„Enciklopédia” sorozat (Glória, vagy Jószöveg Kiadó, 6490Ft) Ilyen típusú, áttekintő, lexikon-szerű könyvből nem sok van, ebben a műfajban szerintem, a jelenlegi kínálatban a legelfogadhatóbb. Kifejezetten használható a „Sajtok”, a „Kávé”, „Hús”, vagy a „Fűszerek” kötet.

Kalla Kálmán: Ízekre szedem az életem (Langastronomia Kiadó, 5990Ft) Nem kapott nagy nyilvánosságot ez a kötet, pedig az egyik legszebb magyar szakácskönyv. A Gundel visszavonult séfjének 60. születésnapjára készült, és 60 borvacsora étlapját és a fogások leírását tartalmazza. Nemcsak inspirálóak az ételek, hanem remek borpárosításokat is lehet belőle lesni.

Halász Zoltán: Utazás Kulináriába (Corvina Kiadó, 3200Ft) „Amit Halász Zoltán (Zoli bácsi) tud, azt így nem tudja senki más. Van, aki az irodalomhoz ért, más a történelemhez, van, aki a gasztronómiához, van, aki utazni tud, van, aki művelt. Ő ezt együtt hozza, elegánsan és tárgyszerűen és mindig érdekesen: mesél, mesél” (Esterházy Péter) . Halász Zoltán idén tavasszal hunyt el, 93 éves korában, én nagyon sajnálom, hogy csak ilyen későn ismerkedtem meg élvezetes írásaival. Ha még kapható, az egyel régebbi könyve, az Étel és Irodalom is ugyanilyen színvonalas.

Végül, de nem utolsósorban, bár tavalyi hó, nem hagyhatom ki a Szakácsok Könyvét. (Ikar kiadó, 12.990Ft). A magyar szakácskönyvpiacon gyakorlatilag az egyetlen modern alapmű, tartalma kenterbe veri az összes többiét. Drága, de egyetlen fillérjét sem lehet bánni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek