OFFLINE

Ilyen Hanukakor a fánk

2007. december 10., hétfő 09:44

Bár az ország 99%-a karácsonyi őrületben ég, ilyenkor decemberben a zsidók is ünnepelnek, méghozzá Hanuka ünnepét. Az ünnep alatt szokás olajban sült ételeket, és tejtermékeket fogyasztani, és mivel az ünnep nyolc napos, garantált a kilók gyarapodása. Annak, aki karácsonyt, és Hanukát is tart, igazi veszedelem a december. Szerencsés esetben egy időpontban van a két esemény, de mivel Hanuka mozgó ünnep, csakúgy, mint a húsvét, ezért pl. idén december 4-én kezdődött, és 12-ig tart.

Szinte kötelező fogás a fánk, lekvárral töltve, porcukorral megszórva, vagy csak egyszerűen gyümölcszselébe mártogatva. Fánkot enni nyolc napig pedig nem kis teljesítmény.

Hozzávalók:
50 g élesztő,
½ pohár meleg víz,
1 ek cukor,
3 tojás,
½ pohár olaj,
½ pohár cukor,
½ pohár narancslé,
1 kkl vaníliás cukor,
6-7 pohár liszt,
olaj a sütéshez
(2,5 dl-es poharat használtam. A liszt mennyisége a liszt minőségétől függ, és általában elég csak 6 pohárnyi)

A hozzávalókból könnyű tésztát dagasztok, majd fél órát meleg helyen pihentetem. Kiborítom, és lisztes deszkán kb. 1 cm vastag lappá nyújtom. Köröket szaggatok belőle, és letakarva duplájára kelesztem őket. Egy edényben olajat forrósítok, (kb. 10 cm magasan) majd beleteszem a fánkokat. Nem szabad egyszerre túl sokat sütni! Gyorsan lefedem. Pár perc alatt meg is sül az egyik oldala, figyeljünk rá, könnyen megég! Legjobb üvegfedő alatt sütni. Megfordítjuk, de a tetőt már nem tesszük rá. Így lesz a fánk szalagos.

További receptek a Fűszer és Lélek blogon.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta