OFFLINE

Vörösboros csokoládé tortácska

2007. október 26., péntek 14:20


Van, akinek a vörösbor nem passzol össze az étcsokoládéval. Én nem tartozom közéjük, bár egy pohár borhoz valóban nem szoktam csokoládét majszolni, de süteményben nagyon szeretem együtt a kettő ízét. A vörösbor fanyarsága, a csokoládé kesernyésségét valami elképesztően harmonikus ízzé varázsolja. Nem éppen a gyerekek kedvence, de nem a bor miatt, hanem a kevés cukor miatt, amit használni szoktam hozzá. Csak igazán testes vörösborral lesz feledhetetlen. A cukor mennyiségét kiskanalanként érdemes hozzáadni folyamatos kevergetés mellett, és akkor megállni, amikor először kicsit is édesnek érezzük. Vigyázzunk, ne cukrozzuk el! (A mennyiségek szándékosan dl-ben vannak megadva)

Hozzávalók 6 tortácskához:

2 dl száraz vörösbor
3 dl liszt
2 egész tojás
4 dkg vaj
10 dkg, magas kakaótartalmú étcsokoládé
4 tk cukrozatlan kakaó por
1 csipet só
½ zacskó sütőpor
1 kk szódabikarbóna
Cukor ízlés szerint

A csokoládét a vajjal gőz fölött megolvasztottam. Mikor langyosra hűlt belekevertem a tojásokat, és a bort. Egy másik tálban összekevertem a száraz hozzávalókat, majd fakanállal gyorsan összedolgoztam a folyékony masszával. A tortaformácskát kivajaztam, megszórtam liszttel, és 180C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöttem. Vigyázni kell, hogy csak 2/3 részéig szabad megtölteni a formát, mert nagyon felmagasodik a tészta.

További receptek a Fűszer és Lélek blogon.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.10.26 20:38:51bornonheels

    ez valami istenien néz ki! :) még több ilyet!! :D

  • 2007.10.27 11:17:38Verbalis Inkontinencia

    Ilyenkor kívánok legalább szagos netet.. :)

    1. Milyen bort használtál hozá?

    2. Meg lehet csinálni mondjuk egy nagyobb (20-26 centis) formában is, v. kimondottan ilyen kicsiben kell?

  • 2007.10.27 11:48:37Fűszer és Lélek

    Én St. Andrea Pinot Noir 2005 Eger borát használtam, mert abból maradt két decinyi egyik estéről. De igazából csak arra akartam utalni, hogy ne valami félédes ócskaságot használjon valaki, mert az elrontja a süteményt. Egy 600-700 Forintos száraz bor igazán megteszi ebbe a sütibe.

    Szerintem működik sima őzgerinc formában is a dolog, de a Vasedényben 149 Ft/db a tortaformácska a Szent István körúton.

  • 2007.10.27 12:52:05Verbalis Inkontinencia

    Köszi!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta