OFFLINE

Szavazzon! Divat a boleró?

2007. október 20., szombat 10:05

A boleró előtt beszámolunk a legutóbbi szavazás eredményéről. Tíz nappal ezelőtt azt kérdeztük Önöktől, divat-e a pelerin. A szavazatok mai állása azt mutatja, hogy a nagy többség szerint egyértelműen az. A válaszadók 52 százaléka (vagyis 216 ember) szerint éppen most kezd divatba jönni, negyedük szerint (111 fő) még divat, de már kifelé halad és csupán egyötödük mondta (87 fő), hogy egyáltalán nem is divatos. Az Omiru, divatblogon ugyanezt a kérdést tették fel az amerikai fashionistáknak, akik nálunk sokkal nagyobb arányban (40 százalék) szavaztak arra, hogy a pelerin a múlté. De mivel a magyar divatérdeklődők szerint még aktuális, íme néhány ötlet a viseléséhez:

 • Mivel az öltözetet domináló, nagy méretű ruhadarabról van szó, az alóla kilógó többi ruhadarabot érdemes óvatos egyszerűséggel válogatni.
 • Ha valaki alacsony és vékony, a pelerin rövidebb, kisebb változatát viselje, sűrűbb szövésű anyaggal. A magasak mind anyagában, mind méretében választhatnak elnagyoltabbat belőle.

Új szavazást indítunk, amit az alábbi olvasói levél ihletett:


Kedves Tejben-vajban blog! Ti mindenre tudjátok a választ, ami ruhával kapcsolatos. Áruljátok el nekem (vagy ha Ti véletlenül nem tudjátok, akkor a fórumozók), hogy mi a neve a képen látható ruhadarabnak? Mellékesen egy turkálóban leltem rá. Egyszerű kíváncsiságból megvettem és haza is hoztam. Azzal egyébként nem volt különösebb gondom, hogy hogyan kell felvenni, eléggé egyértelmű volt. Karok az ujjakba, a cimke a nyakam hátuljára....azért remélem, hogy nem egy eszkimó-nadrágot vettem... Üdvözlettel, Mrs. Bean.

Válaszunk: Kedves Mrs. Bean, egy kötött bolerópulóver került a kosarába. A boleró eredetileg derékig érő vagy annál valamivel rövidebb, ujjas, gallérral vagy gallér nélkül készül. Formája megegyezik a spanyol népviselet derékbőséghez simuló bolerójával. De mi a helyzet az aktualitásával?

 

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.20 10:24:19Mrs. Bean

  Nagyon szépen köszönöm a válaszotokat.

  Én is boleróra tippeltem, de nagyon megzavart, hogy hátul semmi, de semmi úgymond "végződése" nincs. (Magyarul úgy néz ki, mint egy amorf nadrág. :DDD)  U.I.: Szerintem a boleró inkább már leköszönőben van. :-)

 • 2007.10.20 10:54:22theba

  szerintem még divat.én nagyon szeretem a bolerókat,van is egy pár:-)

  előnyösen nyújtja az alakot is,és praktikus is(bár inkább nyáron mikor este fel kellene kapni egy kis semmiséget a vállainkra)de télen is jók a kötöttek is!de a pelerin is menő,bár nekem a nővérek jutnak róla eszembe:-)

 • 2007.10.20 11:07:20ikri

  Én is szeretem a bolerókat, s nekem is van egy pár, de igaz főleg csak alkalmi cuccokhoz hordom őket :)

  Egy szép boleró+corset felső nagyon ütős tud lenni a partikon :-)

 • 2007.10.20 11:46:52magyaranya

  Én ezt inkább a kötött ágykabát kategóriába sorolnám. Anyukám hordott ilyet, meg a férjem nagymamája, mert olvasás közben az ágyban fázott a válluk.

 • 2007.10.20 12:23:05Mrs. Bean

  Magyaranya:

  Ebben lehet valami!!! Megkérdeztem a vásárlás után Anyukámat, hogy ez a boleróféle mi a szösz. Ő azt válaszolta, hogy szerinte nem(!) boleró, hanem valami régi valami, aminek nem jut eszébe a neve, de már látott ilyet. Emiatt ragadtam billentyűzetet és írtam a Velvetnek. :-)

  (Akkor ezek szerint ez nem is utcai viselet? :D)

  Egyébként nagyon-nagyon meleg és kényelmes, az ujja teljesen a csuklómig leér. Még nem mertem felavatni (mivel nem tudtam pontosan, hogy micsoda), csak otthon viseltem számítógépezés közben. :-)

 • 2007.10.20 20:47:51Mrs. Bean

  Utánanéztem... ez nem lehet ágykabát. :-)

 • 2007.10.22 22:53:54fedaykin

  Mrs. Bean, pedig ez egy boleró. De úgy is hívják angolul, hogy shrug. • 2007.10.24 08:27:14sultzoldparadicsom

  Ha valaki megmondja nekem, hogy miért jó, hogy egy pulóvernek csak ujja van és se eleje, se háta, akkor igen elismerem, hogy van létjogosultsága, de egyébként nem.

  a bolerót nagyon kivágott estélyi ruhához tudom csak elképzelni, és csak is akkor ha hosszú rendezvényeken veszünk részt , pl egy templomi esküvőn, ahová kivágott ruhában nem engednének be, ezt lenne hivatva áthidalni, de egyébként teljesen feleselges

 • 2007.10.24 11:05:56Amarcord

  Egyetértek greenlight-al, hogy a boleró előnyösen nyújtja az alakot. Én imádom! A kedvenc darabomat 2 éve vettem a Promodban. Keki színű, kötött és mindenhez passzol. Szóval egy farmerrel és egy elütő színű felsővel nagyon jól néz ki szerintem. Reméem nem megy ki a divatból:)

 • 2007.10.31 19:44:50Mrs. Bean

  Vicces... a múltkor meglátta rajtam a Nagymamám... a következőt mondta: "Ez egy köce."

  (Igen, igen: k-ö-c-e.) :-)))  Hát ismét tanultam egy régi magyar szót (aminek utánanéztem a néprajzi lexikonban meg még itt-ott és kb. 3-4 különböző ruhadarabra is használják ezt a kifejezést).  Én inkább továbbra is azt mondanám... boleró(cska). :-)

 • 2007.10.31 20:10:22Mrs. Bean

  Bolletje: Köszi! :-) A keresőbe beírtam, hogy "shrug" és tényleg boleró... sőt... ennek a bigyónak külön neve van: "streakers shrug". :-)

 • 2007.10.31 22:21:13nafretiti

  Hordják páran,de nem divat!Nem is néz ki jól és nem is előnyös.

 • 2007.11.01 07:02:08Mrs. Bean

  Nafretiti:

  Én bírom ezt a bolerót... persze úgymond "utcán" még nem hordtam. Őszintén szólva eléggé cikis darabnak tartom és csak a poén kedvéért vettem meg (ahogyan írtam is), de családi összejövetelek és "otthonücsörgés" alkalmával jól melegítette a hátamat és kényelmes volt. :-)

  (Röviden: otthoni lélekmelegítő lett és arra szuper!)  Egyébként szerintem vannak, akiknek kifejezetten jól áll a boleró. (Én vékonyka vagyok és csak még jobban kihangsúlyozza az alakomat - emiatt nem hordom sem ezt, sem a vékonyabb anyagú bolerókat.)

 • 2007.11.01 14:13:42nafretiti

  A kérdésre válaszolva a szubjektív véleményemet írtam. Mivel nem vagyunk egyformák így evidens, hogy van akinek bejön, nem zavar, csak nem tetszik.Sokan utálják pl. a csípőgatyát, én csak olyant hordok és leszarom divat-e vagy sem, nekem ez jön be.

  De úgy gondolom, ha vmi divat, abból sok van az utcán, boleróból és ehhez hasonlókból igen kevés szaladgál.

 • 2007.11.02 14:18:23Mrs. Bean

  Nafretiti: Értem én, hogy a saját véleményed írtad le, semmi baj nincs belőle. Nem vettem egyáltalán támadásnak meg semmi. :-) (Remélem, hogy Te sem az én hozzászólásomat.)  Amúgy a csípőgatya tényleg nagyon-nagyon jól tud állni néhány csajon! (Ezek szerint közéjük tartozol.)

  Én hasonlóképpen vagyok a farmerekkel. Mindenki jön a szűk szárú fazonnal, de én maradok az ún. "bootcut" fazonnál. (Már vagy 5-6 éve.) Vékony lábaim vannak, ostobaság lenne tőlem ezt előnytelenül hangsúlyozni. :-)

 • 2007.11.02 23:06:13Flora2

  Biztos, hogy "divat = sok van az utcán"? Nekem nem ezt jelenti. Az én definícióm szerint ami "sok van az utcán, az = olcsó tömegáru, ami per pillanat ellepi a tömegboltokat", de nem feltétlenül tükrözi a valódi ipari értelemben vett divatot. Példa: olcsó kínai steppelt pufidzsekiből nagyon sok szaladgál most az utcán, de háromnegyedes ujjú '60-as évek stílusú rövid dobozkabátkát hosszú szárú bőrkesztyűvel nem látok - mégse mondanám, hogy a steppelt pufidzseki a divat, és nem a dobozkabátka.

  Na mindegy, ezek csak definíciók, végülis.

 • 2007.11.03 10:15:24nafretiti

  Igazad van,rosszul fogalmaztam.Visztont akkor mitől divat a divat? Psze nem a tömegből kell kiindulni,mert az olcsó és kínais.Ráadásul ami itthon divatnak számít,az jobb helyeken már lecsengett.. Szóval akkor az a divat amit az újságokban,tv-ben látunk? Vagy minden jó ízlésűnek magvan a saját kialakított stílusa és az is divatos meg a másik jóízlésű is aki teljesen más stílusban nyomul és így tovább?

 • 2007.11.03 12:48:25Mrs. Bean

  Burda: Szerintem a "divat" az, amit manapság a nagy kreátorok kitalálnak (és pénzt húznak belőle). Furcsa dolog ez, mert ahogyan Nafretiti is írja: "nem a tömegből kell kiindulni". Mindenki igyekszik viszonylag (vagy extrém módon) divatosan öltözködni - és abban a pillanatban, ahogy a tömegek elkezdik utánozni a kifutók divatját, már az "előrehaladottak" legyintenek is, hogy "ugyan már, ez már rég divatos. :-)))  Így azt lehet mondani: "divat" az, amit a ruhagyártók és a tervezők kitalálnak (és állati ügyesen belefojtják az embereket a médiákon keresztül); "divatos" pedig az (az én mércém szerint), aki a saját stílusába(!!!) bele tudja gyúrni a divat számára szimpatikus és neki jól álló részeit.  Aki pedig mindent felvesz, amit a boltok kirakatában lát, az számomra a "divatmajom" kategória. (Bocsi, ha valaki lelkébe gázoltam.)

 • 2007.11.03 12:53:24Mrs. Bean

  Nafretiti: Hát igen... érdekes szó ez a "divat". :-)  Az előző hozzászólásomban megpróbáltam válaszolni a kérdéseidre, mert elgondolkodtatóak voltak... természetesen a saját mércém és ízlésem szerint. :-)

  Ilyen gondolatokról kellene többet fórumozni, nem? :-)

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta