OFFLINE

Maradjon makacs: ősszel is nyári ruhában

2007. október 1., hétfő 07:24

A divattervezők kényszeresen a (tavasz-)nyár és (ősz-)tél kettősségben gondolkoznak, és így is terveznek. Szemlátomást abból indulnak ki, hogy egy átlagos divatfogyasztó - főként, ha nő - két külön ruhásszekrénnyel rendelkezik. Az egyikből csak nyáron öltözködik, a másikból csak télen, és a kettőnek a tartalmát nem keveri.

Kézenfekvő, hogy a vérbeli téli darabok, úgymint bélelt csizma, usanka, rénszarvasos pulóver, szőrmekabát, stb. nyáron szóba se jönnek. Nem ilyen egyértelmű azonban a helyzet a nyári cuccok használatával kapcsolatban akkor, amikor hűvösebbre fordul az idő. Azaz most.

Egy nyári ruha alá például gond nélkül lehet egy melegebb harisnyát venni, fölé meg egy jól eltalált kardigánt, és máris megmentettünk egy darabot a hat hónapos kihasználatlanságtól.

 Mert nyilván nem azért vásárol az ember drága pénzen, hogy szerzeményétől a szezon végén rögtön búcsút is vegyen. Aki élelmes, olyat vásárol, amit egész évben hordhat - vagy elköltözik mondjuk Los Angelesbe, ahol télen is nyár van, és ez az egész problémakör fel sem merül.

További újrahasznosítási ötletek a nyári trendekből visszamaradt darabokat illetően itt is vannak (angolul), de reméljük, a hozzászólások között is terem majd még néhány. A lehetőségek száma végtelen. Csak egyet szeretnénk kérni: aki még nem tette volna, a napszemüveget tessék még ma jó mélyre elsüllyeszteni. Semmilyen esetben sem veszi jól ki magát szezonidegen környezetben. (Illusztráció: NorthFoto)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.01 08:40:07bornonheels

  bizony, cuki nyári minniruha + szűk szabású farmer/vastag harisnya + csizma + kardigán. én legalábbis így téliesítem..

 • 2007.10.01 08:40:43bornonheels

  miniruhát akartam... :)

 • 2007.10.01 09:11:17szaffie

  Nekem nagyon bejött az előző szezon fekete-fehér divatja. Akkor betankoltam ujjatlan kis ruhácskákból, és most nagyon szeretem fekete harisnyával, platform cipővel és fekete, hosszú ujjú szűk felsővel hordani őket.

 • 2007.10.01 09:55:50framboise

  Micsoda? Télen ne hordjunk napszemüveget?

  Az UV az van télen-nyáron,sőt télen a hóról visszaverődő napsugarak még sokkal károsabbak.Ha jól tudom a világ első napszemüvegeit is az eszkimók készítették.

  Télen is fényvédős krémet kenünk az arcunkra, de napszemüveget nem teszünk fel?

 • 2007.10.01 10:16:21szaffie

  Igaz. Amikor a cikket olvastam, ezt én is szóvá akartam tenni, de aztán elfelejtettem. Most is hordok napszemüveget és télen is fogok. Fényérzékeny a szemem, pláne kontaklencsében, ezért sokkal veszélyesebb napszemüveg nélkül vezetnem, mert vaksi vagyok. Na meg sztem jól is néz ki és kész.

 • 2007.10.01 13:19:36esclave de boulot

  Nana, hogy felveszem a napszempcsit telen is. Kifolyik a szemem nelkule.

 • 2007.10.01 14:23:29zanzibar

  Sziasztok!

  1) Napszemüveg: télen, nyáron, ha süt a nap, pláne ha fúj a szél (különben szemészeten húzzuk a sorszámot :)).

  2) Szerintem nem véletlenül van téli, meg nyári ruhatár: más-más anyagokat kíván az ember megán, ha +20 van, mintha -20. Nem is beszélve az eltérő bőrszínről / bőrállapotról: kivágott nyáriruhában téli hókán és kékre fagyott vacogosan nem vagyunk ám valami hódítóak. Az angol csajok pont ezért néznek ki olyan valószínűtlenül ürgeöntötten: szederjesen szürkésfehér bőrökün novemberi hidegben a makaróniválpántos nyári ruhácskák, br...

  Jó: egy-egy darabot át lehet menteni, de csak okosan, megfontoltan, tükörbe és nyári fotóra nézve, és a kettő hatását öszehasonlítva!

 • 2007.10.01 14:38:06Vonnegut

  Értem. Szóval a nyári holmik jól veszik ki magukat szezonidegen környezetben, a napszemüveg azonban már nem...  Na de komolyan. Egy okot szeretnék olvasni, miért is parancsolná le rólunk szíve szerint a cikkíró a napszemüveget. Mert az az "okosság", hogy szezonidegen környezetben nem veszi ki jól magát, az nem ok, az szimplán ...ööö... izé... "okosság".  Annak pedig kimondottan örülök hogy az előttem kommentelők sem vágják ezt a télen no napszemüveg témát.

 • 2007.10.01 17:20:42Koordinátor

  Szezonidegen... Bakker, ez a velvet egyre szarabb. Vegyem le a napszemüveget? Vedd le te, ha olyan butuska vagy és vakulj meg te. BÉNA, ROSSZ CIKKEK.

 • 2007.10.01 18:47:26gyb

  Koordinátornál nem nehéz kihúzni a gyufát, már attól is kisebb verbális idegösszeomlást kapott, hogy azt megállapítottam, hogy abból, hogy Madonna nem tudja ugyanúgy fiatalítani a kezét, mint a többi testrészét, valószínűleg az következik, hogy ez lehetetlen, és hogy ugyanolyan szemüveg volt rajta, mint Anastacián 5 évvel ezelőtt.  Én örömmel hallom, hogy a fenti kommentek szerint a többség úgy tapasztalja, hogy nem csak nyáron, hanem egész évben egymást érik az elviselhetetlenségig verőfényes napok, de a mai napi időjárás ellenére nekem az utóbbi huszonsok télről nem ez volt az összebenyomásom. Úgy látszik, nem vagyok olyan napfényes, derűs alkat, mint a magyar többség. :-(  Mindenesetre nem gondoltam volna, hogy külön szóvá kell tenni, hogy a fenti kijelentés a napszemüvegnek mint divatcélból hordott kiegészítőnek szól, és nyilván nem vonatkozik arra az esetre, ha síeléshez, vezetéshez, stb. kell az embernek látóvá tennie magát. Mégiscsak divatról, trendekről szól ez a blog, általában nem szemészeti tanácsadás vagy "autózási tippek" a téma.  Szóljon mondjuk így a helyesbítés szövege: bulikban, szórakozóhelyeken túlméretes D&G-logós és egyéb napszümevegekkel villogni nyáron még belefér a pakliba, de télen esetleg visszatetszést kelthet. Így jó lesz?

 • 2007.10.01 19:04:26nafretiti

  szórakozóhelyen napszemüveg?ha csak nem szívtál túl sokat,akkor minek???

  Számomra az az igazán gáz,ha vki úgy áll le beszélgetni,hogy fenthagyja a napszemüvegét..(évszaktól függetlenül) A másik,amikor tv-ben nyilatkozik így,egyszerűen BUNKÓSÁG!Ráadásul én nem is bízom az ilyenekben!

 • 2007.10.02 08:40:33gabriseszter

  a metróban is sokan hordják. gondolom nem tudnának megválni arra a 30 percre sem attól a jó kis kiegészítőtől.

 • 2007.10.02 09:03:34sklasse

  Ez a télen a nyári ruhákat nem éppen praktikus dolog, és eddig kevés olyan embert láttam, akinek ezt sikerült stílusosan megoldani. Nem azt mondom, h lehetetlen, csak kicsit erőltetett, legalábbis számomra.  Napszemcsi téma: tudom, h én már egy kicsit átestem a ló másik oldalára, de én egyenesen allergiás vagyok azokra, akik nem fogják fel, h a napszemüveg öltöztet, de elsősorban szvsz funkciója miatt hordjuk, és bizonyos helyzetekben visszatetsző, és nevetséges a hordása. Pl.: buliban (voltam már több elektronikus buliban, több országban, olyan fénytechnika azért nincs, h kellene hordani, a tudatmódosító szerek használatát meg a napszemüveggel nem tudod eltitkolni...), stúdióban (ld novák péter, és tsai..), hajpántként, sapkára, étteremben, stb...

 • 2007.10.02 10:50:19Vonnegut

  Kedves gyb nem vagyok biztos benne, hogy mindenkinek napfényes tapasztalatai vannak az elmúlt telekről. Ezt senki nem is mondta, erőteljes sarkítás ez részedről.  Nekem ez a teljesen egy véglet fele húzó megfogalmazás nem tetszett, nevesül, hogy télen tedd el a napszemüveged és kész. Az elmúlt telek tapasztalatai alapján azt látom, hogy idén is lesz érkezésem néhanap hordani.  Napszemüveggel kapcsolatban (akár villogás a cél, akár szemvédelem) szezonidegenségről beszélni nem éppen szerencsés, én inkább szezontól független helyzetidegenséget mondanék, amikre a kommentelők adtak is pár példát.

 • 2007.10.02 11:24:14gyb

  Oké, "szezonidegen" visszaszívva, helyzetidegenség valóban precízebb. Bár én tízből egy körömmel ragaszkodnék hozzá, hogy télen akkor is durvább a helyzetidegenség (engem legalábbis jobban idegesít), mert nyáron csak megbocsáthatóbb, hogy valaki magán felejti a napszemüveget, amikor nem kéne...

 • 2007.10.02 11:59:55sklasse

  nálam nyáron sincs bocsánat:) A napszemüveg, az napszemüveg, és nem divatékszer.

 • 2007.10.02 13:23:02szaffie

  Egyszer nyilatkoztam már napszemüvegben, először levettem, mire majd kifolyt a szemem, ezért a riporter kért meg, hogy inkább rakjam vissza. Nem gáz napszemüvegben beszélgetni, ha egyszer szükséged van rá, akkor kell és kész.

 • 2007.10.02 14:03:35Verbalis Inkontinencia

  A napszemüveg minden évszakban fontos!

  Sokkal jobban látom benne a felhőket...

  :)

 • 2007.10.02 21:28:17Traktorka

  Itten hollandiában vastag termo miniruhák vannak, az tetszik nekem, combfixxel (jáj ezt így kell írni?), rendes harisnyával. Szerintem veszek...:)

 • 2007.10.03 01:27:06Té, mint Tamás

  "Combfixszel." ;)

 • 2007.10.03 18:46:20Flora2

  Én is észrevettem, hogy pár éve elkezdtek befolyni egyes nyári darabok a téli darabjaim közé, régen ez tényleg elképzelhetetlen volt. Tipikusan hordom télen is a rövid ujjú "nyári" blúzokat, topokat - fűtött irodába, blézer alá. A másik kedvencem a néhány éve trendi, béleletlen fényes selyemszoknya, A-vonalú, térdig érő, régen ilyet csak nyári alkalmi viseletnek lehetett elképzelni - ma a divatfotókon tipikusan őszi viselet vastag loncsos pulóverrel, rusztikus kiegészítőkkel, vastag harisnyával, bakanccsal, hogy minél jobban ordítson a különbség a fényes libbenő könnyű selyem és a durva őszi anyagok között... : )

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta